Mechanikus órák – Kézifelhúzós vagy automata?

2017. október 04. - Időmérő

angelus-tourbillon-orasblog-svajci-ora-luxusora.jpg

Üdv újra közöttünk, Órakedvelő!

Tisztáztuk legutóbb, hogy mitől és hogyan működik egy mechanikus karóra, most pedig ránézünk a mechanikus karórák két fő kategóriájára: a kézifelhúzósokra és az automatákra, velük együtt pedig természetesen főbb előnyeikre és hátrányaikra.

Emlékszünk még – hisz' hogyan is felejthetnénk el! – a főrugóra, mely a rugóházban megfeszítve látja el a mechanikus szerkezetet működéséhez szükséges energiával. Ez a főrugó egyetlen önálló műsorszáma kifelé történő tekeredése, ahogyan alapállapotába próbál visszaállni; ez annyit tesz, hogy ennek felhúzásáról minden óra esetében nekünk kell gondoskodnunk az általa lehetővé tett módokon – így a koronát forgatva és/vagy az órát kézen hordva és/vagy óraforgató használatával. Ez a következőképpen néz ki a gyakorlatban.

vacheron-constantin-svjaci-ora-kronograf.jpg

Kézifelhúzós órák

A kézihúzós órákat csak a korona "magunktól elfelé" történő tekerésével tudjuk életben tartani, egy apró racsni roppant kielégítő hangjátéka közepette. Gyakori kérdés, hogy ezt el lehet-e rontani, kárt lehet-e tenni az órában annak "túlhúzásával"? Nos, a válasz egy határozott igen, célszerű óvatosan eljárni az óra felhúzásakor. Az ilyen órák esetében mindig érezni fogjuk, amikor a főrugó eléri teljesen megfeszített állapotát, mégpedig a korona jelentős, ekkor már csak egészen kicsit rugalmas ellenállásán keresztül. Ilyenkor erősködni teljesen felesleges, mert az utolsó apró negyed-tekerések a koronán semmilyen értékelhető további járástartalékkal nem szolgálnak, viszont a főrugóban igenis pikk-pakk kárt tudunk tenni.

jean-dunand-shabaka-percismetlo-karora.jpg

Mire kell figyelni egy kézifelhúzós óránál? Kézifelhúzós óránk koronájával óvatosan játszani – egy személyes megjegyzés erejéig elárulom, én imádom a koronát tekergetni egyfajta pótcselekvésként a metrón, sorban állva, stb. –, mert egy régebbi és/vagy gyengébb konstrukciós órában bizony könnyen el tudjuk pattintani a "húrt" és ilyenkor téblábólhatunk elromlott óránkkal és lesütött szemünkkel egy megbízható órás szervízbe.

Előnyei: a kézifelhúzós óráknak három fő előnye van az automata órákkal szemben.

  1. Egyrészt rendre vékonyabbak, mivel nem kell egy méretes automata rotort és annak fogaskerekeit cipelniük az alap-szerkezetre építve – ha pedig annak síkjában elhelyezett micro-rotoros werkről beszélünk, ott pedig a micro-rotor foglal el rengeteg értékes helyet a szerkezetből, így csak kisebb főrugót és egyéb alkatrészméreteket téve lehetővé, ami szintén kompromisszumokhoz vezet.
  2. Sokkal csendesebb, észrevétlenebb működés. Sajnos igaz: az automata órák túlnyomó többsége a vájt fűleknek zajos működéssel jár együtt, illetve bizonyos esetekben még a rotor mozgása is érzékelhető az erre érzékenyek számára. Semmi nem garantálja, hogy ez Téged zavarni fog valaha is, vagy, hogy olyan órád van/lesz, amelynek automata funkciója ezeket generálja, de igenis vannak kifejezetten zajos működésű automata szerkezetek, amikhez képest egy kézifelhúzós kaliber diszkrétebb megoldást jelent.
  3. A látvány. Bizony, sok esetben a legelvetemültebb, leggyönyörűbb szerkezetek kézifelhúzosak, így biztosítva egészen elképesztő betekintést a fogaskerekek saját városkájába, mivel nincs egy nagy illegő-billegő rotor, amely mindig a látvány útjában van.

vacheron-constantin-svjaci-ora-automata-karora.jpg

Automata karórák

Az automata karórákat egy rotornak nevezett lengősúly mozgása húzza fel. A kifinomultabb automata szerkezetek a koronán keresztül is felhúzhatóak, de ne lepődjünk meg, ha egyszerűbb konstrukciójú Seiko vagy Miyota (vagy megannyi egyéb) kaliberünket nem tudjuk a koronán keresztül életben tartani – ezeket az órákat bizony hordani kell, illetve, ha van rá mód, órafelhúzón parkoltatni. Természetesen már a százezres katógoriától felfelé, a komolyabb márkák komolyabb modelljei esetében pedig kivétel nélkül mindig lehet a koronán keresztül is feszíteni a főrugón.

Mire kell figyelni egy automata óránál? Egy automata órát nagy művészet túlhúzni – mindössze naphosszat kézen hordva még semmi baja nem lehet, viszont volt már olyan automata órám, amin érezni lehetett, hogy koronán többet húzni rajta már nem jó ötlet. Tehát csak azért, mert elméletben nem lehet vagy nagyon nehéz egy automata óra főrugóját túlfeszíteni, nem jelenti azt, hogy hosszabb távon kifizetődő rendszeresen húzni rajta.

Jó tudni azt is, hogy bizonyos automata órák a rotor forgásirányainak csak egyikén keresztül feszítenek a rugón, a másik irányba a rotor szabadon elforog anélkül, hogy bármilyen hatással is lenne a járástartalékra. Ilyen órákban érezhetjük azt, hogy a rotor gyorsan, ellenállás nélkül forog az egyik irányba, a másikba pedig akadozva – értelmes határok között tapasztalva ez nem jelent hibás működést.

tag-heuer-autavia-automata-kronograf-szerkezet.jpg

Előnyei: az automata óráknak három fő előnye van kézifelhúzós társaikkal szemben.

  1. Az első mindenképp a kényelem. Kézen hordva egy megfelelő konstrukciójú automata órát pár óra alatt a teljes járástartalékára "vissza lehet tölteni", így nem kell a koronával vacakolni – ami kifejezetten könnyebbség, ha menetes és/vagy menetvédős (mint a Panerai) óráról van szó. Akinek több órája van, mindenképp előnyös, óraforgatóval együtt pedig végképp könnyebbség az órák üzemben tartása.
  2. Egyediség. Bizony, az automata rotor sok szerkezet esetében a legegyedibb dolog, amit látni fogunk, így itt kap helyet a márka logója, ritkább esetben akár a saját iníciálénk vagy amit akarunk. Egy szép rotor egy mutatós kaliber fő ékköve lehet.
  3. Extra komplikációk. Vannak olyan komplikációk, mint például a kronográf vagy az összetett naptár kijelzések, amelyek működésbe lépésük során számottevő energiát szipkáznak el a főrugótól. A főrugó nyomatéka teljesen megfeszített állapotához közel lényegesen nagyobb, mint járástartaléka végén, így az óra pontosságát, sőt, szélsőséges esetben ezen funkciók helyes működését is befolyásolja. Egy automata óra élete során, ha aktívan hordjuk, nagy eséllyel többet lesz a járástartaléka elején, mint végén, így pedig ezen funkciók is jó eséllyel jobban fognak tudni működni, miközben az óra járása is pontosabb lesz. Persze, lehetünk szenvedélyes óra-főrugó-feszesen-tartó hobbisták, de legtöbbünknek igenis segítség az, hogy nem kell ezzel foglalkozni – és egy igazán komplikált óra működésében pedig valóban számít a főrugóból rendelkezésre álló nyomaték mértéke.

panerai-lab-id-carbotech-szerkezet-karora-orasblog.jpg

Ezek voltak a kézifelhúzós és az automata mechanikus karórák alapjai, amikkel jó, ha tisztában vagyunk. Lehet, és mi is fogjuk még ezt lényegesen tovább bonyolítani, de ha a fentieket tudjuk, bizony többet tudunk, mint sokan, akiknek mechanikus óra ketyeg a kezén. Mint mindig, úgy most is várjuk kérdéseiteket a témában vagy alább a kommentekben, vagy emailben az orasblogcontact@gmail.com címen!

Jó ketyegést kívánunk – és óvatosan azzal a koronával!

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr6812889462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása