Az 5 legdrágább és legritkább Patek Philippe óra a világon

2017. december 12. - Időmérő

kiemel-patek-philippe-graves-supercomplication-complication-sothebys-auction-complicated-watch-watches-watchanish-anish-blog-e1410430832328.jpg

Több szempontból is érdekes olvasnivalónak szánjuk ezt. Szót ejtünk öt egészen kiemelkedő órájáról a világ egyik legjobb manufaktúrájának, valamint újfent rávilágítunk a nagyszabású óraaukciók sötét oldalára... kedvenc példánkon keresztül!

patek-philippe-5004-titanium-222.jpeg

5. Patek Philippe Reference 5004T Titanium "Only Watch Auction": $3,985,067

Az Only Watch aukció megér egy külön misét, ami az aukciókat illeti, de most szenteljük figyelmünket ennek a nem akármilyen 5004T referenciaszámú Pateknak. Az 5004 egy öröknaptárral megbolondított rattrapante kronográf, az egyik legösszetettebb óra, amit a Patek készít – igazi vérbeli "grande complication", ahogy ők nevezik.

A CHR 27-70Q szerkezet alapja a Nouvelle Lemaniatól származik – a Lemania egy nagynevű, történelmi jelentőségű szerkezetmanufaktúra, de hát mi más is lehetne, ha valami ilyesmivel tudták ellátni a Pateket. Mivel az Only Watch-ra kizárólag egyedi órával lehet jelentkezni, a Patek az 5004-es ezen verzióját a "T" jelölésből eredeztethető titán tokkal spékelte meg, ami a legritkább anyag, amit a Pateknél óratokhoz használnak (sokkal, sokkal ritkább, mint akár a platina).

A számlap egy guilloché mintával ellátott, mély gravírozással felvitt, ritka mintát kapott, ami tovább fokozza ezen 5004T egyediségét, melyhez még a szíj mintáját is hozzá igazították. Ha ezeket a tényezőket összeadjuk, talán már kevésbé sokkoló az aukción elért $3,992,858 dolláros, avagy bő 1 milliárd forintos ára.

patek-philippe-rare-2458-observatory-chronometer-for-jb-champion1.jpgForrás: Christie's

4. Patek Philippe Reference 2458 Observatory Chronometer for J.B. Champion: $3,992,858

Egyik személyes kedvencünk. A letisztultság és egyedi dizájn olyan ritka keresztmetszete ez a 2458-as, ami még a legnagyobbaktól is ritka. A Geneva Observatory sokkal jelentőségteljesebb, mint elsőre gondolnánk. Ismerős lehet számunkra a kronométer avagy COSC kronométer kifejezés, mely a "hétköznapi" felsőkategóriás órák közül is az egyenként minősítetten és tesztelten is pontosak sajátja.

Nos, az Observatory Precision Contest avagy obszervatóriumok preciziós versenye egy teljesen másik szint, olyan, mint autóversenyzésben a Le Mans-i huszonnégy órás: rendkívül ritkán megrendezett, iszonyatos megterheléssel járó különleges esemény melyen csak a legfelkészültebbek és szakmájukat leginkább értők győzedelmeskedhetnek csak.

patek-jb-champion-222.jpgForrás: watchonista.com

Bár az ilyen OPC-k a múlt század sajátjai voltak, még pár éve is rendeztek egy hasonlót – sok utánajárással kiderült, hogy azért nincs több, mert a megmaradt büszkeségüket féltő svájci márkák csak azzal a feltétellel neveznek, hogy a teljesítményük nem lesz publikus, ha nem ők nyernek. Most komolyan... Tényleg csak a svájci luxusipartól lehet egy ilyen eszement megközelítés megszokott – képzeljük el, ha jövőre a Forma-1-et úgy vetítenék, hogy csak a 2 győztes autót mutatnák a pályán...

Mielőtt jobban belelovaljuk magunkat ebbe a kisstílűségbe, lássuk a 2458-ast: a Patek Philippe több, mint 700 különböző ilyen nagy összetettségű precíziós megmérettetésen győzedelmeskedett – az órákat ezen alkalmakkor heteken át, szigorúan szabályzott módon változó körülmények között tesztelik, a részteljesítményeket pontozzák, a legmagasabb összpontszám pedig győzedelmeskedik.

parek-philippe-2458-observatory-chronometer-for-jb-champion-watchonista.jpgForrás: watchonista.com

A 2458, mint a nagy gyártók által kiemelt fontosságúként kezelt OPC-ire felkészített órái közül mind, egy külön csapat keze alatt készült, finomodott, fejlődött: mint egy versenyautó, amit hónapokon át tesztelnek, állítgatnak, hogy a verseny minden elemében a legjobban teljesítsen.

Gondoljunk bele, milyen hozzáadott érték ez egy olyan márka esetében, amely amúgy is kiemelt figyelmet szentel a külön rendelésre gyártott modelleknek – a márka fennmaradását szolgáló évi 60-80 ezres (!) termelés derekát adó alapmodellekről már nem nyilatkoznánk fenntartások nélkül.

Platina tok, platina csat és egy külön az órához adott másodlagos számlap gyémántokkal borítva, ez volt Joe Ben Champion, a Patek egyik legfontosabb vevőjének talán legkomolyabb Patekje. J.B. Champion mi más, ha nem bűnügyi védőügyvéd lett volna az 1900-as évek közepének Amerikájában.

patek-philippe-rare-caliber-89-antiquorum1.jpgForrás: Antiquorum

3. Patek Philippe Caliber 89 Grand Complication Zsebóra: $ 4,953,000

A Caliber 89 a legösszetettebb óra, amit a Patek Philippe valaha készített. A manufaktúra ezzel lepte meg saját magát a 150-ik évfordulójának alkalmából, melyre szerencséjükre időben elkezdtek készülni: a Caliber 89 fejlesztése és gyártása elmondásuk szerint 9 évet vett igénybe. A szerkezet négy rétegű (a legtöbb komplikát szerkezet, mint például a fenti 5004T három rétegű, középen az alapszerkezettel, a hátlap felől a kronográffal, a számlap felől pedig a naptár komplikációval).

A Caliber 89 nem kevesebb, mint 33 (!) komplikációt tartalmaz, köztük öröknaptárral, napkelte-napnyugta kijelzéssel (egy, a vevő által megadott lokációhoz igazítva azt), Westminster-dallam négy gongon lejátszva, ébresztő, hőmérő, valamint egy titán ketrecbe foglalt tourbillon is helyet kapott odabent. 1728 kézzel finomított alkatrész, 126 kő és egy 600 grammos össztömeg – ez nem az óra, csak a szerkezet! A 41 milliméter vastag, 88 milliméteres átmérőjű Caliber 89 egyébként több, mint 1100 grammot nyom (vegyük ki a literes tejet a hűtőből, ha rendkívül jó a képzelőerőnk és szeretnénk álmodozni kicsit egy Caliber 89 birtoklásáról).

Négy verziója létezik: platina, valamint sárga-, fehér- és pink arany. Az Antiquorum a fenti sárgaarany variációt 2009-ben 4,953,000 dollárért adta el.

patek-philippe-rare-1527-perpetual-calendar-18k-rose-gold.jpgForrás: Christie's

2. Patek Philippe Reference 1527 Öröknaptár 18k Rózsaaranyból: $5,708,885

Ez a 1527-es a legértékesebb Patek Philippe ami eddig aukción gazdára talált – bő másfél milliárd forintos árával nem is csoda.

Ez a 1527-es 1943-1944 között készült, amikor a világ egy jelentős része épp nem rózsaarany öröknaptáras kronográfokkal volt elfoglalva – az aukciók "szakértői" szerint ettől is figyelemreméltóbb ez az óra. A lényeg azonban másban rejlik: ez az óra jelentősen meghaladta korát úgy teljesítményben, mint dizájban és méretben. Amikor egy ekkora márka egyik "elsője" kerül kalapács alá, bizony felcsillannak még a legványadtabb műgyűjtők mindenféle tudatmódosítóktól mostanra fátyolossá lett szemei is, mert hát az "első", mint koncepció még számukra is felérhető ésszel. Így hát hosszabb lesz a vételre jelentkezők sora is... aztán erre azért még visszatérünk lentebb.

Egy szó mint száz, a 1527 egyesek szemében azért kifejezetten értékes, mert 37.6 milliméteres átmérőjével még ma is hordható (megannyi szuper-komplikált – és nem mellesleg gyönyörű – Patek még a 1527 utánról is túl kicsi ahhoz, hogy ma a műgyűjtők fenntartások nélkül vagizzanak vele, ez a 1527-es viszont ma is releváns bőkezűen szabott rózsaarany tokjának hála).

A Patek Philippe sokat látott archívumaiból kibogozták, hogy mindössze kettő 1527-es készült valaha olyan a kor karóráit jóval meghaladó komplexitásban, mint ez az öröknaptáras kronográf – a másik mindössze egy öröknaptáras egyébként, de még az is komoly ritkaság a '40-es évek karóráinak sztenderdjével mérve.

patek-philippe-supercomplication-henry-graves-sold-23-million.jpgForrás: Sotheby's

1. A Patek Philippe Supercomplication "Henry Graves Jr.": Egyszer $11,002,500, majd $23,984,106

A luxusóra aukciók sötét oldalának orvosi lova. Történt, hogy óriási felhajtás keretében a Sotheby's 1999-ben aukcióra bocsájtotta a Patek Philippe Supercomplicationt, egy 1933-as zsebórát, mely bár nem olyan összetett, mint az imént említett Caliber 89, jóval korábbi keltezése (amikor még bőven ez volt a legösszetettebb amit addig valaha készítettek) és egyedi mivolta miatt bizony jóval értékesebb, mint a Caliber 89.

Nos, ezen az 1999-es aukción történt, hogy ment a sejtelmes licitálás telefonon keresztül, mígnem az óra $11,002,500 dolláron állt meg – ez inflációval számolva ma több, mint 16 millió dollár, azaz bő négy milliárd forint lenne. Az óra ezt követően évekre eltűnt, a nyertes licitáló élt a névtelenség jogával, így a Nagyérdemű sokáig nem tudta, merre lehet talán "A Legfontosabb Patek Philippe".

2012-ig kellett várni, hogy fény derüljön a titokra: a Bloomberg bírósági iratokra hivatkozva közölte a hírt, hogy a Sotheby's aukciós ház visszaveszi az órát és még megannyi műtárgyat egy összesen 83 millió dollárra rúgó kiegyenlítetlen számla fejében. Mi történt?

patek-henry-graves.jpg

Annyi történt, hogy a vevő, a katari királyi család egyik tagja, Sheikh Saud Bin Mohammed Bin Ali Al-Thani bizony nagy hévvel vásárolt a Sotheby's-tól mindenféle csodás ritkaságot, de fizetni már nem szándékozott értük. 

Nevetséges belegondolni, hogy egy Sotheby's dimenziójú cég képes több, mint egy évtizedet és több, mint 20 milliárd forint értéket várni, míg valami lépést tesz – ezek után mi is lehettünk volna a vonal másik végén, 10 évre megkapjuk a Supercomplicationt, fizetni nem fizetünk, aztán amikor már rég meguntuk, kivesszük a fiókból és nagy kegyesen visszaadjuk.

patek-philippe-the-henry-graves-jr-supercomplication.jpg

A lényeg ez: az eladó-aukciós ház-vevő hármason kívül gyakorlatilag lehetetlen tudni, hogy ténylegesen mi mennyiért cserélt gazdát, hogy mi az, amit áttesznek egyik zsebből a másikba és ezért tényleges pénzmozgásra szükség sincs (vagy ha van, akkor minél nagyobb összegben "hatékony"). Óriási szemfényvesztés az egész, és csalódás, hogy sokan tudatosan vagy tudatlanul (értsd: idióta módon) mégis bármilyen mértéknek tekintik ezeknek a sztár termékeknek a teljesítményét az adott márka értékére vonatkozóan.

Amikor 83 millió dollárért tud egyetlen vevő tenni-venni dolgokat több, mint tíz éven át, akkor "nincs miről beszélni" – ahogy tartja a mondás, amit nem kell szó szerint értelmezni.

Egy szó mint száz, fantasztikus órák ezek mind – az elismerés és a figyelem őket, és nem a köréjük felhúzott színjátékot illeti.

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr2113404367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása