2018-as óravilági kitekintés

2018. január 06. - Időmérő
cartier-karora-luxusora-svajci-ora-mysterious_hour_watch_whro0014.jpgCartier Rotonde De Cartier Mysterious Hour Skeleton.

Ha filozófikusak szeretnénk lenni, azt mondhatnánk, óráink az épp elmúló időt mutatják – most mi mégis az órák jövőjébe próbálunk látni, 2018-as óravilági kitekintésünk keretében.

Legutóbbi írásunk tematikája az "Így telt 2017 a komoly órák világában" volt, ha szabad ilyet mondanunk, ajánljuk olvasásra, megfontolásra, tájékozódásra, már csak azért is, mert jelen gondolatmenetünk alapja is a 2015-2017 közötti időszak óravilági történései.

baselworld2013_bso_09_001-seen-by-zoulou.jpgBaselworld-i forgatag. Nemsokára jön a 101-ik felvonás (nem vicc, tényleg a 101-ik).

Röviden összefoglalva, az ok-okozati dolgokat nem újra kifejtve annyit mondanánk, hogy az óraipar erősen vívódik önmagával, főbb piacaival és vásárló közönségével. A vívódás szóra talán mind hajlamosak vagyunk valami folytonos sikertelenségre asszociálni, pedig a szó magával kell hordozzon megnyert csatákat is – a vesztesekre és a győztesekre is kitértünk a fenti írás kereteiben.

E rövid bevezető után még egy "disclaimer", avagy magyarán apróbetűs rész, miszerint nincs jövőbelátó üveggömbünk, sem pedig kiaknázott jóstehetségünk, amivel kristály tisztán láthatnánk, mi várható 2018-ban. Van viszont rálátásunk és bepillantásunk az óraipar színfalai mögé, ezek tudatában írjuk az alábbiakat.

charles-darwin-3000-3x2gty-56a4890a3df78cf77282ddaf.jpgNem, nem egy sztereotipikus órásmester, hanem Charles Darwin.

2018-ban továbbra is igaz lesz a korábban említett Darwini megközelítés: a gyengék még gyengébbek lesznek, mi több, sokan el is buknak – az erősek pedig bizonyítják rátermettségüket és túlélnek, mi több, sikeresen tengetik majd életüket.

Óraipari környezetre applikálva a fentieket – szerintünk – 2018-ban is látni fogjuk a jelenleg tapasztalható folyamatok folytatását: egyre többen kapnak majd észhez és igyekeznek majd a változó piaci feltételekhez adaptálni, szellemi és fizikai kapacitásaikat ezeknek megfelelően alakítani.

bulgari-octo-finissimo-automatic-thinnest-titanium-sand-blasted-2017-ablogtowatch-22.jpg

A gyakorlatban ez 3 dolgot jelenthet nekünk, Órakedvelőknek:

1) Új, valóban új órákat. 
2) Bátrabb márkákat, akik esetleg első blikkre úgy tűnnek, szembe mennek régi önmagukkal.
3) Versenyképesebb órapiacot enyhén mérséklődő árakkal és/vagy nagyobb versennyel egy adott szegmensen belül.

1) Ezalatt a korábbi cikkben kiemelt példákat értjük, hadd ne gondoljunk ki másikokat: "Banális egyszerűségnek hangzik, de hasonlítsuk csak össze mondjuk a régi TAG Heuer Carrera-t az új Heuer-01-gyel, az acél tokos, egyszerű Panerai PAM000-t a BMG Tech vagy Carbotech újdonságokkal, a régi, félénk Montblanc-okat a bronz tokos, merész újdonságokkal, vagy a szintén ultra-biztonságos, Dufour-éra Zenith El Primerokat a high-tech Defy El Primero 21 egyszázad másodperces mérnöki erőfitogtatásával vagy a Defy Lab-bal."

2) Egyrészt a fentiekből (tehát a merőben újabb modellekből és kollekciókból), másrészt a bátrabb, modernebb, újabb kommunikációs/marketing eszközökből következik a 2-es pont, ami szerint 2018-ban talán minden eddiginél gyakrabban látunk majd olyan márkákat, akik az eddigi – sokszor önmagukra rótt – konvenciók ellen mennek majd. Gondolunk itt érdekesebb megjelenésű órákra, *észrevehetően* frissített alappillér kollekciókra, 2 másodpercnél tovább az emberre ható marketingkampányokra, esetleg új szlogenekre, márka nagykövetekre, és így tovább.

3) A nagy óramárkák – bár látszólag sokszor igyekeznek elhitetni velünk, hogy nincs így –, igenis figyelik a piacok reakcióit, a termékeik teljesítményét, sőt, még a kommenteket is a nagyobb órás blogokon, fórumokon és a közösségi médián. Tudják, ha túl drágák, tudják, ha valami a célnak nagyrészt mellément. Következésképp nem is ez a vízválasztó márka és márka között, hanem a fenti analízisre adott válaszaik. Vannak, akik *csakazértsem* hajlandóak a helyzethez alkalmazkodni – az már nekünk őszintén szólva lényegtelen, hogy ez a korábbi márkaimázshoz való túlzott ragaszkodás vagy a lépéshez szükséges erőforrások hiánya miatt van így.

rolex-paul-newman-daytona-luxusora-kronograf-karora-rekord-draga-orasblog-9.jpgPaul Newman és a Rolex Daytonája.
Mit tehet az átlag Órakedvelő, ha jót akar magának 2018-ban?

Nyitott szemmel tekint a nehéz helyzetéből így-úgy kievickélni akaró óraiparra és friss aggyal elemzi az újdonságokat.

Senki nem fog minket többre tartani online vagy a valós életben csak azért, mert a berögzött sznob sztereotípiákat szajkózzuk márkák ("Patek és más semmi"), kollekciók ("Submariner az egyetlen búváróra") vagy stílus ("39 milli fölött nincs elegáns óra") terén. Persze ezeket most hasraütésszerűen dobtuk össze, de aki mozog szélesebb órás körökben, az ezeknek valamilyen változatával fájóan sokszor találkozik. Ha pedig mégsem, akkor becsülje meg jó szerencséjét.

dsc_2073-insta-1-2_copy.jpgGreubel Forsey GMT 5N

Van jó hírünk is: 2018-ban a komoly órák világa ugyanolyan komoly marad mint valaha volt. Éleződik a verseny, szorul a hurok az eddig kényelmes nagykutyák nyakán is (Rolex, Omega és így tovább) – az éles verseny pedig alig akad olyan iparág, kicsi vagy nagy, drága vagy olcsó, régi vagy új, ahol ne a vásárlót szolgálná végeredményben.

Ha valaki a régi kollekciókra esküszik, megnyugodhat, a nagy márkák csak a kollekció bizonyított és hosszan tartó sikertelensége okán küldik azt a süllyesztőbe, tehát akinek nem tetszik a markáns Omega, TAG Heuer, Patek, Breitling, Zenith vagy Ulysse-Nardin (pár név akik egy ideje nyitottnak tűnnek az új iránt), azok a régi darabokat még mindig megtalálják majd az újak mellett a boltok polcain.

panerai-luminor-marina-1950-carbotech-3-days-automatic-pam661-ablogtowatch-7.jpg

Akik viszont ráuntak a megannyi ismerős arcra a kirakatokban és vitrinekben, azok jövőre is találkoznak majd legalább némely márkától üdítő újdonságokra. Aki kimarad, az pedig lemarad, úgyhogy előbb-utóbb a Rolexnek és múltban ragadt társaiknak is többet kell tudni virítani egy 3 millivel szélesebb, a régivel identikus óránál.

Mi itt leszünk 2018-ban és elhozzuk, megosztjuk, szanaszét-analizáljuk majd az újdonságokat. Igyekezni fogunk aktuális és valódi betekintést nyújtani a komoly órák univerzumának működésébe, hogy segítsünk eligazodni ebben a zavaros elegyben... hogy az egésznek a végén a megfelelő órát tudd saját tudásod és ízlésed alapján kiválasztani magadnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr4613534633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása