Frissült: Longines Conquest VHP öröknaptárral

2018. március 02. - Időmérő

longines-conquest-vhp-kronograf-karora-svajci-ora-luxusora-orasblog-4.jpg

A Longines Conquest VHP nevében a VHP a Very High Precision-re, avagy Nagyon Nagy Pontosságra utal – így lesz ez egy jó példája annak, amikor egy márka saját magának teszi magasra a lécet, de legalább át is viszi azt.

Kényelmes lenne azt gondolni, hogy az órásmesterek és mérnökök kizárólag a mechanikus szerkezetekben lelik örömüket és, következésképp, hogy csak ezekben élik ki a végletek, a minduntalan kisebb és kisebb teljesítménynövekedések hajszolását – de nagyot tévednénk. A Longines-nál, az ETA-nál és az őket birtokló Swatch Groupnál (óravilági ki-kicsoda kisokos itt) is akadnak bőven olyan mérnökök, akiknek feladata a kvarc szerkezetek tökéletesség felé való hajszolása – az ő munkájukat dicsérik az olyan szerkezetek, mint a Longines Conquest VHP legújabb verziójában is dolgozó, hő-kompenzált kvarc ETA57.211 avagy L289.2.

longines-conquest-vhp-kronograf-karora-svajci-ora-luxusora-orasblog-3.jpg

Aki nem tudja még, az tippeljen, szerinted mennyire pontos egy ilyen Nagyon Nagy Pontosságú kvarc karóra? Az atomidőhöz képest mondjuk napi egy másodperc késés vagy sietés? Heti egy másodperc? Esetleg havonta néhány másodperc? Nem... Évi +/- öt másodperc! Évente!

Ez már az a szint, ahol a pontosság új értelmet, mi több, egyfajta elismeréssel vegyes szórakoztató értéket nyer – hogy amikor megvettük az órát és egy referencia időhöz (mondjuk az autónk vagy telefonunk GPS atomidővel folyton szinkronizált idejéhez) hozzáállítjuk, majd hónapok múlva ránézünk és még mindig látjuk a referencia időt egyik percről a másikra ugrani, pont amikor karóránk másodperc mutatója is elsiklik a 60-as felett... Na az valami egészen hihetetlen.

longines-conquest-vhp-kronograf-karora-svajci-ora-luxusora-orasblog-5.jpg

A Conquest VHP széria már jóideje velünk van, amiben a most bejelentett karbon, fekete, törtfehér, illetve kék számlapos új változatok többet tudnak a korábbiaknál, hogy immár a tizenkét órás kronográf mellé illesztett dátum öröknaptáras kiegészítést kapott, tehát mostmár nincs olyan hónap, amelynek végén állítgatnunk kéne ezt a kijelzést – így tényleg teljesen önálló az óránk, hiszen sem a pontosság, sem a kijelzések miatt nem kell állítanunk... ha az a két óraátállítás nem lenne, akkor tényleg már csak hordani kéne – de ez már valóban csak szőrszálhasogatás.

A tech-fesztnek nincs vége még, ugyanis a szerkezetbe épített GPD (Gear Position Detection) össze tudja hasonlítani a mutatók pillanatnyi állását a tényleges, kijelzendő idővel, így erősebb behatás vagy mágneses térnek való kitettség után tudja önmagát korrigálni és, a mutatókat mozgató motorok segítségével, a kijelzéseket önállóan korrigálni. Emellett ez a legújabb Conquest VHP sorozat tovább fejlesztett akkumulátort is kapott, így még ritkábban kell majd ezt cserélni – igaz, a Longines nem volt képes megmondani, hogy ez a valóságban mit is jelent.

longines-conquest-vhp-kronograf-karora-svajci-ora-luxusora-orasblog-8.jpg

A választék sem épp elhanyagolható: a fent említett számlap opciókon túl a Longines Conquest VHP elérhető 42 és 44 milliméteres acél, valamint fekete PVD acél tokokkal, acél csaton éppúgy, mint fekete és kék kaucsuk szíjakon. A fekete tok a fekete karbon számlappal, piros kiegészítő elemekkel és patent módon integrált gumi szíjjal visszafogott, mégis kellőképp high-tech megjelenést garantál – részünkről ez a kedvenc, de a többi változat is igen komoly.

Ha ezt elolvastuk, és/vagy olyan bolti eladóval hozott össze minket a sors, aki a fentieket tudja nekünk prezentálni, akkor jó eséllyel nem sok fog elválasztani egy ilyen beszerzésétől – főleg, ha ebben az árszegmensben keresgéltünk.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr9213674476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása