Vissza a... múltba: Blancpain Villeret Quantième Complet GMT

2018. március 18. - Időmérő

blancpain-villeret-quantie_me-complet-gmt-watch-01.jpg

A Blancpain, bármilyen fájó is ezt kimondanunk, a fasorban sincs jelenleg az órás piacon. Nem hogy a fasorban, sehol sem. Sok másik márkával együtt tengődik, de míg sok másik márka nem kell, hogy érdekeljen, a Blancpain igenis egy olyan név, amire vigyázni kéne, ápolni, fenntartani a mának és a jövőnek. Ehelyett halvány pislákolásait kapjuk csak annak, hogy egyáltalán még működik – egy ilyen apró jel most a Blancpain Villeret Quantième Complet GMT.

swatch-group-final.jpg

A Blancpain a Swatch Group cégcsoport tagja (róluk itt bővebben), aminek legtöbb high-end márkája bizony elég pocsék színben van mostanság. A Jaquet Droz, miután megszedte magát a kínai piacon, annak bedőlése után még életjelet sem nagyon ad magáról – az embernek az a benyomása, hogy ha a kreatív portás talál valahol néhány rég legyártott számlapot, beteszi őket pár régi tokba, és kész is az "újdonság" –; a Breguet-nek vannak szép pillanatai, de újabban már ezek is aggasztó módon megritkultak, a Blancpain pedig... Lássuk csak: eldobta a Lamborghinit mint partnert, és semmit nem kezd a Fifty Fathoms egyébként állati jó és szerethető búvárórájával ami nem mellesleg A Legelső Modern Búváróra volt – csupa nagy betűkkel, mert bizony ebben állt össze anno a vízállóság, egy irányban forgatható lünetta, folyamatos másodperc kijelzés az óra működését ellenőrizendő, stb.

blancpain-villeret-quantie_me-complet-gmt-watch-02.jpg

Amit most kaptunk, az egy viszonylag letisztult, elegáns, mutatós darab a sokak által már (okkal) elfeledett Villeret kollekcióból. A Blancpain történetéről annyit kell tudni, hogy a jelenleg a TAG Heuert, Zenithet és Hublot-t felügyelő Jean-Claude Biver támasztotta fel hamvaiból, amikor 1982-ben 22,000 svájci frankért megvette a Blancpain történelmi órás céghez és annak nevéhez járó minden felhasználási jogot, majd kerek tíz évvel később 60,000,000 svájci frankért adta azt el a Swatch Groupnak. A Blancpain épp egy ehhez a maihoz hasonló Villeret-vel robbant be: hold fázissal, kettő dátum ablakkal. A Swatch Group jelenleg viszont roppant elfoglalt az Omega, a Swatch, valamint a közöttük található márkák (Hamilton, Tissot, Certina és társai) irányításával, így a Blancpain erősen parkolópályára került.

Egy pozitívabb hangvétel kedvéért tegyük félre a márka jelenlegi helyzetét és nézzük át kicsit jobban, mit is tud ez a Villeret Quantième Complet GMT.

blancpain-villeret-quantie_me-complet-gmt-watch-04-e1519177030130.jpg

A Quantième Complet a teljes naptárra utal, amit nem szabad összekeverni az öröknaptárral. A teljes naptár általánosan elfogadott jelentése annyi, hogy a megszokott dátumon felül kijelzést kap a hét napja, a hónap, valamint a holdfázis is. Ettől még a naptár mechanizmus nem fogja tudni, hogy mely hónap milyen hosszú – mint tenné azt február kivételével az éves naptár, vagy 2100-ig hiba nélkül az öröknaptár. Ehhez adták hozzá a GMT funkciót, mely a szintén középen felfogatott, piros végű 24 órás mutatón érhető tetten: ez segít eligazodni, hogy az általa jelzett másik időzónában mennyi az idő a 24 órás skálán – a perc mutató közös a hagyományos időkijelzésével, tehát a GMT funkció csak egész órákkal eltolt időzónák követésére képes, nem úgy, mint ez a Glashütte Original.

A Villeret Quantième Complet GMT két változatban lesz elérhető: egy acél tokos, fehér számlapos variánssal, és egy vörös arany modellben, amely opál számlapot kapott. A tok 40 milliméter széles és 11,8 milliméter vastag, így a klasszikus arányok adottak – az egyszerűbb öltönyórákhoz mérten valamivel vastagabb tok a halmozott funkciók és az automata felhúzás együttesének eredője.

blancpain-villeret-quantie_me-complet-gmt-watch-03.jpg

A szerkezet az in-house 67A5, amely 286 alkatrészből áll és 6 milliméter vastag – hogy miért közel duplája a tok? Nos, a négy központi mutató, valamint a számlap és a szerkezet között megbújó kijelzések miatt, elsősorban. A hátlap zafír kristály, így megcsodálható a szerkezet – de azt nem árt tudni, hogy a komplikált(-abb) naptárakkal ellátott órák hátlapja szinte mindig alulmarad a front komplexitásával szemben. A dátum funkciók mechanizmusai ugyanis a szerkezet számlap felőli oldalán helyezkednek el, így "hátulról" egy alap werk látványa tárul majd elénk. A tömör arany rotor és a genfi csíkozás hivatottak feldobni az összképet és igazolni a várhatóan 5-6 millió forintról induló árat.

Fontos hangsúlyoznunk: ez egy szépnek mondható, elegáns karóra, amit mi magunk is sokáig nagy örömmel elhordanánk! De az idő telik és még a kreatív márkák is nagy harcban állnak egymással dizájn, fejlesztések és árazás terén – hogy a Blancpain mivel van ezidő alatt elfoglalva, azt csak ők tudják. 

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr7313721510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása