Winston Churchill Breguet zsebórája újraalkotva "A legsötétebb óra" c. filmhez

2018. március 28. - Időmérő

breguet-winston-churchill-765-zsebora-kronograf-percismetlo-svajciora-luxusora-2.jpg

Nem kell a legnagyobb történelem-imádónak lenni, hogy megfogjon egy különleges óra különleges története: az óragyártás évszázadainak egyik legnagyobb manufaktúrájának alkotása, a Breguet No. 765 zsebóra, és a világtörténelem egyik legfontosabbjának, Winston Churchillnek párosa.

Abraham-Louis Breguet nem csak a modern óragyártás alapjait fektette le, de meg is előzte kortársait és még ma, 200 évvel később is helyüket megállni képes zsebórákat alkotott. Zsebórákat? Igen: 1823-as halála a legelső karóra megalkotása előtt jó negyven évvel következett be. Breguet és a céget továbbvivő követői úgy értettek a komplikációkhoz, a gyártási és dekorációs eljárásokhoz, a pontos időmérés kihívásaihoz és még az üzlethez is, ahogy Churchill értett egy ország összefogásához, újra- meg újra talpraállításához és a történelem egyik legnagyobb ellenségének legyőzéséhez. A mérték azonos – de a szakterület, persze, nagyon is más.

winston-churchill-1941-dec-30.jpgA híres, 1941-es "The Roaring Lion" portré Churchillről – a Breguet No. 765 aranyláca a kép egyik prominens eleme.

A 2017-ben bemutatott "A legsötétebb óra" című film nem egy sötét Breguet óráról szól... Hanem Winston Churchill második világháborús szerepéről, amiben viszont – a kor dokumentációi és a miniszter rokonainak beszámálói szerint – elválaszthatatlan társa volt egy fehér számlapos, úszálymutatós (avagy rattrapante) kronográf, amelynek megalkotására még Churchill nagyapja, John Spencer-Churchill, a Hetedik Marlborough-i Herceg adott megbízást a Breguet-nek 1890-ben. Winston ezt az órát mint "The Turnip" hívta – amit ha szótárból dolgoznánk, akkor Fehér Répának fordítanánk, de mi tudjuk, hogy ez a (mára egyébként a zsebórákkal együtt leáldozott) kifejezés angolul egy nagy méretű, terebélyes, régivágású zsebórára is utal – minden valószínűséggel Churchill ebben a jelentésben, és nem a zöldségében hivatkozott szeretett zsebórájára.

breguet-pocket-watch-no-765-original-2.jpegEz az eredeti 765-ös szerkezete – középen az uszálymutatós kronográf jellegzetes villájával, alul a percismétlő kalapácsaival, a szerkezet körül pedig annak gongjaival.

A film kedvéért a modern Breguet megalkotta a 765-ös számú Breguet zsebóra másolatát, melyet aztán a miniszterelnököt alakító Gary Oldman hordott a filmben. A No. 765 az uszálymutatós, rendkívüli komplexitású kronográf mellé tartalmaz még egy percismétlő funkciót is. Elképesztő komplexitás párját ritkító eleganciával megoldva. A nagy méretű bilelgő kerék, a "Breguet overcoil" kétsíkú hajszálrugó, a szépen kidolgozott felületek mind-mind csak egy kiváló óramanufaktúra kézjegyei lehetnek.

abraham-louis-breguet-2.jpgAbraham-Louis Breguet (1747-1823) – bár nem ő dolgozott Churchill 1890-es óráján, nélküle annak formavilága és mechanikus komplexitása nem lenne olyan, amilyen.

Churchill – a modern Breguet elmondása szerint – rendszeres látogatója, vásárlója és csodálója volt a manufaktúrának. A múlt század első felében még csak növekedő pályájú népszerűséggel bíró karórák helyett Churchill, nem meglepő módon, a régimódi zsebórákat preferálta.

A nagyapja, valamint az 1800-as évek végebeli Breguet cég kiváló ízléséről tesz tanúbizonyosságot a 765-ös megjelenése: nagy méretű számok, gyönyörű, a skálájukat elérő mutatók (ezt nem győzzük kiemelni és bizony méretes seggberúgás járna minden mai óratervező idiótának, aki nem képes egy olyan egyszerű és a divat felett álló szabályt, hogy a mutatónak el. kell. érni. a. skáláját!), a színek diszkrét használata az egyes funkciók megkülönböztetésére – még a nagy nevek is tudnak olyan szégyenteljes dizájnokat összehozni, mint a 2017-es Vacheron Constantin Quai de l'Ile ahol a teljes dátumtárcsa keveredik az indexekkel, vagy a Rolex Airking, ahol valakinek a fejében a számok úgy sorakoznak, hogy 5, 10, HÁROM, 20, 25, HAT... Fontos megjegyezni, hogy ilyen soha nem fordulhatott elő Breguet alatt – és ez nem sznobéria, hanem bizonyos alapszabályok, amiket nem véletlenül tartottak be annak idején.

breguet-winston-churchill-765-zsebora-kronograf-percismetlo-svajciora-luxusora-1.jpg

A mutatók hosszukban és alakjukban is jól elkülönülnek egymástól, ezáltal könnyítve a leolvashatóságot. A törtfehér számlap kiváló hátteret biztosít a megannyi kijelzés számára, miközben a már-már mérnöki eszközre emlékeztető, pontos osztású skálák annak szélén szintén segítenek egy igazán pontos leolvasás megtételére.

Egy szó mint száz, a mai Breguet nagyon is helyesen teszi, hogy ápolja ezeket a hagyományokat – a leghíresebb Breguet tulajok emlékét éppúgy, mint az ő óráikban összpontosult tudást és szakértelmet. Egy ilyen órát újraépíteni még a modern gépekkel és az eredeti birtokában is óriási, idő- és költségigényes erőfeszítés, úgyhogy emeljük kalapunkat...

...És hogy megvan-e még az eredeti? Meg bizony! Churchill londoni War Rooms-ában, az Imperial War Museumban van kiállítva, mind a mai napig működőképes állapotban.

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr9413742736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása