IWC 2018-as újdonságok: IWC Portugieser Chronograph Edition "150 Years"

2018. június 19. - Időmérő

iwc-portuguiser-chrono-gear-patrol-slide-1-1940x1300.jpg

WOW. A hazánkban is okkal népszerű IWC Portugieser Chronograph (amit nemrégiben nevezett át a márka a korábbi Portuguese megjelölésről) 2018-ra kapott két egészen fantasztikus új kiadást fehér-kék és kék-ezüst kombinációban.

iwc-150th-anniversary-2018-sihh-collection-1024x1024.jpegŐk a 27 új (azóta egyébként 29) 150-ik évfordulós modell. Mindről (na jó, néhányról) értekezünk majd itt az Órás Blogon!

Az IWC Schaffhausen idén ünnepli alapításának 150-ik évfordulóját és teszi ezt ehhez a jubileumhoz méltó módon: az összes fő kollekciót újra-debütálja a "150 Years" kiadásban, kék-fehér kombinációban. Ennek része az itt bemutatott Portugieser is – a többiekkel saját cikkeikben foglalkozunk!

1632006.jpeg

Az IWC Portugieser Chronograph nem mellesleg idén 20 éves – ez alatt a két évtized alatt ez a telitalát dizájn azonban, úgy véljük ebben minden Órakedvelő egyetért: mit sem öregedett. A nagy, szélesen elterülő számlap, a rendkívül vékony lünetta, az elegáns fülek és az IWC-től megszokott minőségű szíjak összképét a számlapok letisztult, éles megjelenése teszi abszolút teljessé. 

iwc-portugieser-chronograph-150-years-2.jpegForrás: SJX azaz watchesbysjx.com

Ezt elmondtuk már megannyiszor, de most megint aktuális, ugyanis a Portugieser ékes példaként szolgál: nincs ikonikus karóra kiváló leolvashatóság nélkül. Egy óra sem lesz ténylegesen és fenntarthatóan népszerű, ha nem nyújt kiváló, könnyű leolvashatóságot, ugyanis a legtöbb tapasztalt luxus karóra-vásárló tudatosan vagy tudat alatt tisztában van ennek jelentőségével és szívével – és pénztárcájával – a leolvasható modellek felé fog húzni. Ötből négyszer biztosan.

iwc-portugieser-chronograph-edition-150-years-ref_-3716-sihh-2018-8_copy.jpgForrás: Monochrome

Sajnos az IWC sem jeleskedik minden esetben etéren, de a "150 Years" kiadások esetében nem érheti szó a ház elejét. A fehér számlapos verzió már-már ropogósan néz ki, annyira pompás a vakítóan fehér számlap és a kék mutatók, valamint a vastagon szedett, jól látható indexek kontrasztja. Az IWC nem igazán hajlik rá, hogy leszokjon a fényes mutatók sötét, fényes számlapokon történő használatáról, így a kék-ezüst modell nem érhet a fehér-kék nyomába – de még így is jól teljesít.

1632003_copy.jpeg

Hasonló mondható el a mutatók méretéről is. Egy ilyen órán a perc mutatónak el kell érnie a skáláját – ez így van, mindig is így kellett lennie és ez egy patent órán így is lesz amíg egy meteor vagy jégkorszak el nem söpri az emberiséget a föld színéről.

Az olyan nagy, egy-másfél évszázada működő márkáknak, mint az IWC, ezeket tudniuk kell és az olyan oszlopos  dizájnokon, mint mondjuk ez a Portugieser Chronograph, ezt mindenféle kifogás és magyarázat (vagy puszta nemtörődömség) nélkül jól kell csinálnia.

És itt jól van csinálva.

iwc-portugieser-chronograph-150-years-1.jpeg

A szerkezet komoly előrelépést tudhat maga mögött. A korábbi Valjoux 7750 (vagy annak Sellita változata, az SW500) helyett az évfordulós modellek a márka IWC Caliber 69355 in-house szerkezetét kapja meg – mely egy valójában egy nagyon erősen feltuningolt 7750, már ami az alap kialakítást és architektúrát illeti. Ennek egyszerű oka az, hogy a Portugieser Chronograph szintén telitalálat tokjának mérete nem változhatott nagyot, így a márka más in-house kronográf werkjeit nem tudta ebbe illeszteni. Maradt a 7750-es átdolgozása – előnyére, persze!

Kifejezetten patent részlet a szinte csak az IWC-re jellemző hatalmas, masszív, vastag, kivágott rotor, ami minden szerkezet fő dísze lehet, és ez itt sincs másképp. 

iwc-portugieser-chronograph-edition-150-years-ref_-3716-sihh-2018-2.jpegForrás: Monochrome

A tok 41 milliméteres átmérővel és 13,1mm vastagsággal érkezik – így 0,1 milliméterrel szélesebb és 0,5 milliméterrel vastagabb az eredeti ref.3714-nél.

Az IWC Portugieser Chronograph "150 Years" 2000 darabos limitált szériában érkezik mindkét színben, ára 2 millió forint alatt/körül várható (így a frissített szerkezettel és a limitált darabszámmal kiváló vétel) és 2018 októberétől várható a boltokban. Közben az IWC megtalálta az elveszett házifeladatát és bejelentett egy arany tokos, harmadik verziót is – de ár/érték arányban az itt bemutatott kettő az, amit igazán ajánlani tudunk. Ha valakinek megtetszik, egy rendelést nem árt leadni rá, mert ha van óra, ami még idén el fog fogyni világszerte, nos ez tuti az.

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr7514048476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása