Zenith helyzetjelentés és Defy El Primero 21 bemutató

2017. december 21. - Időmérő

zenith-defy-el-primero-21-karora-luxusora-kronograf-svajci-ora-orasblog-5.jpg

Tovább taglaljuk a 2017-es újdonságokat annak érdekében, hogy megismerkedjünk velük (ki gondolta volna), sőt, a márkákkal, újabb irányvonalakkal, változásokkal, érdekességekkel – mindazzal, amiben bővelkedik a luxus óraipar manapság. Íme a legfontosabb 2017-es Zenith újdonság, a Defy El Primero 21... de előbb: kontextus.

julien-tornare-zenith-ceo-ablogtowatch.jpgJulien Tornare, az új Zenith CEO 

Zenith helyzetjelentés

A Zenith nehéz helyzetben volt az utóbbi években: a vintage-inspirált El Primero egy örökzöld, fantasztikus óra, amit lehetőség szerint minden órakedvelőnek legalább egyszer, egy ideig birtokolnia kellene. Igen ám, de nem lehet az idők végezetéig ugyanazt az órát gyártani és ebből kielégíteni a márka fanatikusait, gyűjtőit, a cégtulajdonosokat és az órás firkászokat. Kell egy irány.

Ha szeretnénk jót mulatni, csak guglizzunk rá: Zenith Nataf era – a hírhedt Thierry Nataf egészen elképesztő irányba vitte el a Zenithet a '00-s évek végén, amiért sok kritikát kapott (plusz a Zenith sem teljesített fényesen ekkoriban)... Pedig, ha belegondolunk, mindössze csak megelőzte korát szegény Thierry.

Őt Jean-Frédéric Dufour követte 2009-től 2014-ig (ekkor a Rolexhez igazolt ahol, a Rolex vállalati kultúrával és hagyományokkal összhangban valószínűleg mint Han Solot vasba öntötték és kiállították valahol... mert Monsieur Dufour bizony egy árva hangot nem hallatott magáról 2014 óta – az órás világ tüzéhez pedig elég közel vagyunk ahhoz, hogy kijelenthessük: ha Dufour nem vasba öntött Han Soloként tengetné a napjait, arról tudnánk.)

rolex-ceo.pngRolex CEO státusz – nem beszélhet a külvilággal, döntést sem nagyon hozhat... Talán ezért volt dögunalom a 2017-es újdonságaik listája.

Dufournak könnyű dolga volt: a Nataf által párját ritkítóan furcsa/idióta/egyedi irányba elvitt Zenithet visszavezette szépen a fénymásológéphez, amit telepakoltak a Zenith archívum dokumentációival. Egyszerűbben fogalmazva, a Zenith múltidéző öt éves tervbe kezdett, az emberek pedig imádták – igen ám, de öt év alatt igenis rá lehet unni az El Primero 842-ik reinkarnációjára, ezért szerintem sokan aránytalan vehemenciával vágták magukat hanyatt Dufour teljesítményétől. Egy szó mint száz: kreatívnak lenni sokkal nehezebb egy luxus óráscég élén, mint a múltba tekinteni – nagy részt ezért tekint annyi márka a múltba, és nem előre. Mert kényelmes és biztonságos, az illúziója megvan, hogy csinálnak valamit – összehasonlíthatatlanul nehezebb újat, és pláne újból kiválót alkotni.

julien_tornare_ceo_zenith_passion_horlogere_whos_who-1-bis-1024x683.jpgBalra Jean-Claude Biver, mellette Julien Tornare.

2014-től pontosan erről kaptunk újabb bizonyosságot, amint a Zenith újabbnál újabb vezetői adogatták a kilincset egymásnak; a folyamatot fentről pedig a már általunk is sokat emlegetett Jean-Claude Biver, a Zenithet is tulajdonló LVMH cégcsoport órás divíziójának feje nézte egyre több és egyre hangosabb sopánkodások közepette.

Legutóbb idén (2017) áprilisában, amikor Aldo Magada kényszerült távozni és Julien Tornare-re bízni a Zenith vezetését és "The Biver" rendkívül magas elvárásainak kielégítését.

Mondanunk sem kell, az utóbbi években sokkal inkább Biver dirigálta a Zenithet, mint bárki más – ezzel együtt is érdekes, hogy milyen kevesen képesek az ő tempójával és affinitásával átültetni Biver elképzeléseit egy márka kollekcióin és kommunikációján keresztül a gyakorlatba.

zenith-defy-el-primero-21-karora-luxusora-kronograf-svajci-ora-orasblog-3.jpg

Zenith Defy El Primero 21 1/100 másodperces kronográf

Mindezt azért fejtettük ki, mert a fentiek tudatában más, tudatosabb értelmezést nyernek a Zenith újdonságai – ha legközelebb oda kerülünk, hogy 1-3 millió között nézünk órát, tudni akarjuk majd a választásunk minden részletét; ez a blog is ebben szándékozik segíteni a maga módján.

Mert hát lássuk be, a nagy órásnevek jelentős részben azért mennek, mert a vásárló bizonyosságot, megerősítést, elismerést, vélt magas teljesítményt vár el a kemény munkával megszerzett órás büdzséjének fejében. A nagy márkák ígérete éppen ez: tudod honnan jön a márka, honnan jön a termék és a dizájn, és egy magasztos és jelentőségteljes, ideális esetben őszinte kommunikációval társítják mindezt. A Zenith egy a csúcsán, legerősebb állapotában lévő dologra utal, az ötágú csillag elérhetetlen, de mégis látványos jelenség, az "El Primero" az "Az Első" jelentéssel bír, és még sorolhatnánk...

Ezért elismerésre méltó, hogy a Zenith kiszállt a Dufour-féle múltidéző ringlispílből és elindult előre.

zenith-defy-el-primero-21-karora-luxusora-kronograf-svajci-ora-orasblog-4.jpg

Íme a Zenith Defy El Primero 21 (röviden Defy 21), egy elképesztően versenyképesen árazott, teljesen mechanikus, 1/100-ad másodperc mérésére képes, két külön gátszerkezettel szerelt, automata felhúzású kronográf – mely három millió forint körül/alatt elérhető lesz.

Az 1/100-ad másodperces kronográf döbbenetes ezen az áron, de legalább ennyire érdekes a két gátszerkezet: az egyik az El Primerotól megszokott 36,000 féllengésszámmal üzemel (ez 5 Hertz, ami egyébként 1/10-ed másodperces pontosságot tesz lehetővé). Igen ám, de a kronográf teljesen független a szokványos időmérés funkciótól: ennek billegője óránként 360,000 féllengést végez.

Két billegővel olyan csillagászati árazású órák szoktak rendelkezni, mint az MB&F Legacy Machine 2, a Greubel Forsey Double Balancier, a Philippe Dufour (nem összekeverendő az előző Dufourral) Duality, és az F.P. Journe Chronomètre à Résonance – mind sok-sok tízmillió forint (alsóhangon).

zenith-defy-el-primero-21-karora-luxusora-kronograf-svajci-ora-orasblog-9.jpg

Elképesztő mérnöki teljesítmény ez – nem titok, hogy a Zenith az LVMH-en belüli testvérmárkáival dolgozott együtt a Defy 21-en. A szerkezet erős TAG Heuer alapokon nyugszik, a tok dizájnja enyhe Hublot inspirációt kapott (a Defy Lab az Hublot-tól kapott anyagtechnológiát alkalmaz, de erről lentebb).

Ha pedig azt hinnénk, hogy "nem kívánatos" egy óra, amin többen dolgoztak, nagyon gyorsan tegyük félre ezt a sznob hülyeséget, mert: a történelem legritkább és legdrágább órái közül sokan rendre azok, amik ilyen együttműködés eredményei. Például: Rolex szerkezetes Panerai, Jaeger-LeCoultre szerkezetes Vacheron Constantin vagy Audemars Piguet, illetve bizonyos Lemania werkes Patek Philippe-ek.

A Zenith Defy El Primero 21 44mm széles titán, vagy fekete kerámiával bevont alumínium tokkal érkezik, van csontvázasított és tele számlapos verzió. A tok 14,5mm vastag, ami elismerésre méltó egy ilyen összetettségű szerkezet esetén.

zenith-defy-el-primero-21-karora-luxusora-kronograf-svajci-ora-orasblog-10.jpg

Tegyük össze tehát a képletet: a Zenith neve egybeforrt az 1969-es El Primeroval, mely a világ első integrált felépítésű automata felhúzású kronográf szerkezete – sokak szerint a legelső automata kronográf, még akkor is, ha mások szerint a Seiko, megint mások szerint a TAG Heuer volt az első. Nincs jelentősége néhány hónapon dekázni egy olyan monumentális projekt esetében, mint az első automata kronográf kifejlesztése. Az El Primero pedig a kezdetektől fogva 36,000-es féllengésszámmal üzemel, ami abszolút sajátossága.

zenith-defy-el-primero-21-karora-luxusora-kronograf-svajci-ora-orasblog-2.jpg

Az a múlt – aminek, ahogy az elején mondtuk, célszerű egy darabkáját birtokolni és a lista elejére tennünk egy El Primerot –, a Defy 21 pedig a jelen és a jövő. Ez az óra egyike azon kevés óráknak, amik tényleg modernek kívül-belül. Nem könnyesszemű múltidézés, nem egy világmegváltóként beharangozott, valójában érdektelen új számlap szín... Hanem egy új szerkezet, egy új külső, és egy régi név elegye.

Nem fog mindenkinek tetszeni, és nem is feladata. Viszont ha "magas óragyártást" (haute horlogerie) szeretnénk brutál áron, akkor érdemes egy ilyet kézbevenni és megnézni, hogy kavar elképesztő sebességgel és hanggal körbe a középső mutató másodpercenként a számlap körül.

A végére a szokásos videó sem maradhat el:

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr7613515791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása