Zsolnay porcelán számlapos Frédérique Constant Classics "Art Of Porcelain"

2018. január 20. - Időmérő

frederique-constant-classics-art-of-porcelain-11.jpg

A Frédérique Constant 1988-as alapításának pillanata óta a versenyképesen árazott svájci luxusórák kategóriájában akar harcolni a vásárlók kegyeiért. A koncepció, mondanunk sem kell, új volt ekkoriban és a kilencvenes években is, amikor a legtöbb nagy cégcsoport által birtokolt márka – Tissot, Longines, Hamilton és társaik – növekedése beárnyékolta a kishalak evickélését... De nem ám a Frédérique Constant-ét, amelyik 2011-re saját bevallásuk szerint 120,000 órát készítettek évente – a miheztartás végett elmondjuk, hogy az Omega 600-700 ezer, a Rolex 800-900 ezer órát gyárt le évente.

frederique-constant-manufacture.jpg

Hiba lenne azt hinnünk, hogy a nagy játékosoknál alacsonyabb árazás önmagában elég volt a márka sikeréhez – kellettek egyedi, de időtálló dizájnok, melyekről süt, hogy a márkánál értik és tisztelik a tradícionális svájci óratervezés értékeit, ezeket pedig már az "in-house" szerkezet-trend legelején, 2001-ben elkezdték saját, "manufakturális" kaliberekkel megtámogatni.

frederique-constant-classics-art-of-porcelain-soldat.jpg

Kevéssé ismert tény, de bavallásuk szerint így van (hogy hiszünk-e nekik, rajtunk és az óra-történeti tudásunkon áll): az első "open heart" órát, ahol is a billegő az egyébként ép számlap megnyitásán át látszik, a Frédérique Constant készítette jó húsz éve – csak ekkor még, elmondásuk szerint nem volt büdzsé, sem ötlet, ezt a megjelenést és nevet szabadalmaztatni. Sebaj.

Egy szó mint száz, a Frédérique Constant mára a világon ismert, mint a nagyok alá ügyesen bevágó, kiváló ár/érték arányt biztosító Swiss Made márka. Nem mellesleg 2002 óta övék az Alpina márka is.

2016-ban szép csendben bejelentettek egy limitált kiadású órát amely – szerintünk – kedves lesz minden magyar órakedvelő szívének, ez a Frédérique Constant Classics "Art Of Porcelain", mely a Zsolnay porcelánmanufaktúra által készített porcelán számlappal erősít rá időtlenül szép, elegáns megjelenésére.

frederique_constant_2016_classics_art_of_porcelain_1jpg.jpg

Annyi, de annyi nagy cég van, aki nem képes egy ilyen egyszerű, elegáns öltönyórát normálisan megcsinálni még manapság sem, hogy az már fáj – legalábbis egy igazi, vérbeli órakedvelő igenis összerándul, ha nem a percmutató nem éri el a skálát, ha a feliratok nem a megfelelő helyen vannak a számlapon, ha az indexek elnagyoltak, ha a lünetta szükségtelenül vastag, ha a fülek túl vannak cicomázva...

Mindezzel szemben ez a Frédérique Constant mindent jól csinál. A cizelláltságot a rozsdamentes acél tok rovátkált oldalfala és a "hagyma" korona fokozza, míg az egyenes fülek épp megfelelő hosszban és szélességben állnak ki a tökéletesen kerek, vékony, elegáns lünettával szegélyezett tokból...

fre_de_rique_constant_classics_art_of_porcelain.jpg

...És az a számlap! A lényeg a számlap, természetesen. Ha van valami, amit a márkánál pocsékul csináltak, az az óra hivatalos fotózása: egy porcelán (vagy zománc) számlap fénye az értő szem számára első pillantásra is eltér a hagyományos, lakkozott számlapokétól. Fehér a Zsolnay lap éppúgy, mint egy fehér lakk számlap – de a különbség akkora, mint egy fehér Volvo S90 és a mosógép oldala között. Fehér mindkettő, de élőben, egymás mellé téve azonnal egyértelművé válik, melyik a kimunkáltabb, összetettebb felület.

A Zsolnay porcelán számlap 1200 és 1400 °C köré hevítve nyeri el alapszínét és keménységét, melyet az órán "Fait Main" avagy "kézzel készült" feliratnak megfelelően kézzel alakítanak és csiszolnak fel a számlaptól elvárt alakra, vastagságra és fényességre.

zsolnay-manufakture-frederique_constant_2016_classics_art_of_porcelain_press_release_4.jpg

Álljon itt pár szó a Zsolnay-tól:

"Porcelán alaptestre, de a porcelánfajansz jellegzetes dekorálási technikájával készülnek manapság az elefántcsont alapszínű Zsolnay porcelán termékek. A porcelán mázba kevert színtesteket visznek fel gazdagon az alapformára. Ez a dekoráció az alapmáz égetés hőfokához hasonló égetési hőmérsékletet kíván, ezért sokan „scharffeuer”, azaz magas tüzű porcelánnak is nevezik.
Asztali készletek, dísztárgyak egyaránt készülnek ezzel a technikával.
Zsolnay Vilmos számára a kínai porcelán anyagának finomsága, mázainak gazdag színvilága meghatározó példa volt. A massza finomítására törekedett, éveken át kutatott új anyagok után, és kísérletezett a mázak számtalan fajtájával. Új, lágyabb mázat és hozzá illeszkedő új, díszítési eljárást fejlesztett ki. Az eredetileg porcelán és fajansz alapú, lágy porcelán mázzal bevont testre felvitt motívumok színgazdagságukkal egyedülállóak a világon.

Ennek az új máztechnikának jellegzetessége a motívumok plasztikussága is, amelyet a porcelán mázba kevert színezőanyagok hoznak létre. A kezdetben a porcelán és a fajansz előnyeinek egyesítésével készülő ún. porcelán-fajansz tárgyak ma már kizárólag porcelán alapra készülnek, a jellegzetes elefántcsont színű máz és a díszítés egyedi technikája azonban változatlan.

1878-as Párizsi Világkiállításon a Zsolnay tárgyak elnyerték a kiállítás aranyérmét, a "Grand Prix"-t, Zsolnay Vilmos pedig megkapta a Francia Becsületrendet."

frederique_constant_2016_classics_art_of_porcelain_press_release_2.jpg

Egészítsük ki ezt a díjazott, briliáns szakértelmet, gyönyörű porcelán műremeket egy 40 milliméteres, kerek tokkal, "feuille" stílusú mutatókkal, vékony római számokkal, valamint az ár versenyképesen tartása végett egy FC-302 (ETA/Sellita – utóbbi az előbbi által számtalan márkának szolgáltatott alapszerkezetek másolatait gyártja legálisan – ha kérdés, hogy ezt hogyan, kérdezzetek rá kommentben és válaszolunk) alapszerkezettel.

Az eredmény egy roppant elegáns, 188 darabban limitálva gyártott óra, melynek egyik legfőbb elemét Hazánk – és a világ – egyik legjobb porcelán manufaktúrájában készítik, kézzel. Az óra ára nagyjából hatszázezer forint körül alakul, mélyen a legtöbb hasonló ritkaságú és kialakítású konkurencia alatt, de persze a legolcsóbb svájci öltönyórák ára felett.

Hogy van-e még a 188-ból kapható, azt nem tudjuk – de ha el is fogyott, a Frédérique Constant Classics "Art Of Porcelain" jól mutatja, hogy ár/érték arányban, dizájnban és egyediségben a Frédérique Constant bizony tud nagyot – és a mi szívünknek kedveset – alkotni.

Frissítés: a Frédérique Constantnál kérdésünkre azt mondták, elképzelhető, hogy lesz még Zsolnay-val közösen készült óra. A nem túl bőbeszédű svájciaktól ez több, mint biztató.

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr1913566845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.