Breitling 2018-as újdonságok I.: Chronomat B01 Chronograph 44

2018. április 21. - Időmérő

breitling-chronomat-b01-chronograph-44-watch-03.jpg

Úgy döntöttünk, ahelyett, hogy egy posztba sűrítve ömlesztenénk a fontos márkák minden újdonságát, inkább átláthatóbban és kereső-barátabb módon modellenként mutatjuk be a legnagyobbak 2018-as kollekcióit. Kezdjük, öncélúan, a Breitlinggel, tőlük is a megújult Breitling Chronomat B01 Chronograph 44-gyel.

Két fontos megjegyzés. Egyrészt, a Breitling újdonatúj, 2018-as "zászlóshajó" kollekciót, a Navitimer 8-at már részletesebben is bemutattuk itt... A második fontos adalék – és aztán tényleg kezdünk – minden Breitling rajongó számára az új Breitling igazgatót, Georges Kernt bemutató cikkünk, melyet javaslunk elolvasásra, hogy most ne kelljen itt ismételnünk magunkat: "Ezért fontos, hogy a Breitlingnek új igazgatója van." Na, csapjunk a felhőkbe!

georges-kern-breitling.jpg

A Chronomat B01, ahogy a neve is jelzi, a Chronomat sorozat a márka saját, B01-re keresztelt "in-house" szerkezetével szerelt szériája. A Chronomat, okkal érezhetjük úgy, mintha az idők kezdete óta velünk lenne – mára egy klasszikus, az óraipar kedvenc szavával élve "ikonikus" része lett a márkának éppúgy, mint a pilótaórák szegmensének. 

2018-ra azonban a Chronomat, mint a Breitling összes nagyobb kollekciója, Kern és az új csapat irányítása alatt ráncfelvarráson esett át. A Chronomat eleddig magas fényre polírozott tokja szálcsiszolt lett ami, lássuk be, lényegesen közelebb áll egy tényleges, a felhasználási módnak tervezett órának! A valódi katonai (azaz "field"), búvár (azaz "diver") és pilóta órák mindig szálcsiszolt/mattított/fekete tokot kell, hogy kapjanak, hogy harci/éles helyzetben a svájciak tökélyre fejlesztett magas polírja egyrészt ne tükrözze a pilóta arcába a felhők fölött vakító napfényt, másrészt, hogy a "field watch" ne árulja el a katona helyzetét a csillogó felületekkel – mintha csak egy biciklis macskaszeme lenne a csuklóra rögzítve a csatatéren. Ezzel együtt szálcziszolt lett az egész acél csat is.

breitling-chronomat-b01-chronograph-44-watch-01.jpg

Bár lesz, akinek hiányzik a Breitlingtől megszokott, tényleg elképesztő "mélységű" és szépségű polír, azért az tény, hogy így a Chronomat közelebb került az igazi pilótaórákhoz. Szintén változott a számlap: eltűnt a jellegzetes négyzet, amelynek vonalai átmentek a segédszámlapok közepén – egy kifejezetten diszkrét, apró részlet volt. Ehelyett immár egy szálcsiszolt, kék-fekete vagy barna-fekete számlap van, ami tovább erősíti a letisztult, funkció-fokuszú dizájnra való törekvés látszatát. Szintén változott a logó: mostantól egységesen minden Breitling órán a szárny-nélküli, vintage-stílusú írott B-logó lesz látható. A mutatók továbbra is hatalmasak, ami kifejezett előnye és dísze a legtöbb Breitlingnek – és ami egy erős, nyomatékos szerkezetről ad tanúbizonyságot.

breitling-01-b01-automatic-chronograph-movement-ablogtowatch_1.jpg

Ha pedig szerkezet, akkor mondjuk el, hogy a B01 maradt a régi, de továbbra is roppant meggyőző technika: 70 órás járástartalék, 4 Hertz frekvencia, oszlopkerék és vertikális kuplung... Minden, ami egy modern in-house kronográftól elvárható. A számlap alapszínével kontrasztban álló segédszámlapok is a manufaktúrális szerkezetről árulkodnak – Kern alatt immár egy Breitling óra segédszámlapjai csak akkor a lap alapszínével egyező színűek, ha külsős, tehát nem-in-house szerkezet van az órában. A manufaktúrális werkkel szerelt órák pedig ilyen kontrasztosak – avagy "Panda" számlapok innentől.

breitling-chronomat-b01-chronograph-44-watch-02.jpg

Összességében véve a Chronomat 44 katonai-pilóta hangulata nem maradt változatlan, hanem talán, mondhatni, még erősödött is a sok mattítás és a számlapot érintő enyhe egyszerűsítés következtében. Megmaradt a jellegzetes hagymakorona, a menetes kronográf gombok, a forgatható lünetta, a kiváló lumineszcens anyag az indexeken, mutatókon és lünettán, valamint maradt a csodás leolvashatóság és persze a tipikus Breitling jelenlét a csuklón. Más, új, friss – minden valószínűség szerint a régiből is lesz még egy darabig a piacon új/hordatlan, szóval akinek az tetszett jobban és már szemet vetett rá, az húzza meg a ravaszt azon... A többieknek pedig már ezt az új arcot kell keresni a boltokban. Ára a korábbi Chronomat 44 B01 modellekkel megegyező szinten, 2-2,5 millió körül várható.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr9713828006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.