Glashütte Original Senator Cosmopolite acél tokkal

2018. február 27. - Időmérő

glashu_tte-original-senator-cosmopolite-stainless-steel-03.jpg

Már a "Komplikált karórák – És kell-e nekem olyan?" cikkünkben is (I. rész itt) úgy jellemeztük a világidő és/vagy második időzóna funkciót, mint napjaink egyik új kedvencét – ahogy egyre többet és egyre több felé utaznak a komolyabb órát vásárló közönségből, úgy lesznek ezek a relatíve egyszerű, de hasznos funkciók akár döntést befolyásoló tényezők a következő óra vásárlásánál. A Glashütte Original Senator Cosmopolite is még időben, 2015-ben beugrott a "mutassunk meg másik időzónát a keményen dolgozó világjáró szerencsétleneknek" trendbe – és tette ezt nem is akárhogy!

A Senator Cosmopolite az egyik legkomolyabb világidő kijelzésre képes óra a piacon, igazi Glashütte Original-féle túlbonyolítás és túltervezés, és mégis egész letisztult vonalak jellemzik – és akik szeretik a márkát, azok pont ezért szeretik.

glashu_tte-original-senator-cosmopolite-stainless-steel-04.jpg

Az igazán szuper a Senator Cosmopolite-ban, hogy tényleg teljes, átfogó, nem pedig fél-megoldást nyújt az utazónak, hála a zseniális, természetesen teljesen mechanikus rendszerének.

Amit tudni kell minden két időzónát kijelezni képes óráról, hogy talán azzal szemben, ami logikusnak tűnne, a kisebb, kevésbé prominens időkijelzés (ebben az esetben a 12 órai segédszámlap) mutatja az otthoni időt, míg a központi, nagyobb kijelzés mutatja a helyi időt. Ez azért van, mert ahogy kergetjük a zöldhasút a világban járva-kelve, értelemszerűen a helyi időt többször fogjuk leolvasni a nap folyamán, mint azt, hogy "back home", avagy otthon épp mi a helyzet.

Íme egy patent videó a Senator Cosmopolite funkcióiról és működéséről:

Ennek megfelelően a helyi időt könnyebb is állítani, mint az otthonit, mi több, ezt az otthoni idő kijelzésének bárminemű változtatása nélkül, könnyedén megtehetjük egy jól megtervezett "utazós óra" esetén. A Glashütte Original Senator Cosmopolite-nál, ha landolt a gép és megérkeztünk mondjuk Hong Kongba, csak kihúzzuk a négy órai koronát és elkezdjük a megfelelő irányba tekerve léptetni a nagy, szépen kivitelezett központi mutatókat, hogy azok a helyi időt jelezzék. 

glashutte-original-cosmopolite-4.jpgKézen így néz ki a fehér arany verzió – az acél a római számokat arab számokra cserélte, illetve egy-két apróbb részlet változott. Forrás: ablogtowatch.com

Ahogy ezt csináljuk, a nyolc órai index helyén található két ablak valamelyikében megjelenik az időzónánk hárombetűs hivatalos IATA kódja (pl London = LON, Frankfurt = FRA, Hong Kong = HKG, stb). Tehát, míg mi a központi mutatókat tekerjük a pontos időre addig, a mutatókkal összeköttetésben, forognak ezek a tárcsák is, így segítve nekünk jobban nyomon követni, hogy biztos megfelelő időzónát állítottunk be.

glashu_tte-original-senator-cosmopolite-stainless-steel-01.jpg

Bár egyszerre csak egy időzónában tudunk lenni, mégis két ablak van két IATA kóddal. Miért? Azért, mert nem mindegy, hogy téli (STD) vagy nyári (DST) időszámítás van-e. Az már kérdés, hogy az STD a szexuális úton terjedő betegségek angol nyelvű rövidítése is, erre pedig lehet nem szeretnénk mindig emlékeztetve lenni amikor ránézünk az órára... de hát ez van.

cosmopolite-explained.jpgFunkciólista jobb fentről: járástartalék, felhúzás/otthoni idő beállítása, helyi idő, helyi dátum, helyi idő beállítása, helyi időzóna kijelzés, időzóna korrektor, helyi nappal/este, dátum korrektor, otthoni nappal/este, otthoni idő.

A Glashütte Original Senator Cosmopolite zsenialitása abban rejlik, hogy a központi mutatókat az GMT-hez képest nem csak az egy egész órával, de a fél vagy negyed órákkal eltolt időzónákra is rá tudjuk állítani, mi több, a tárcsán ezek a helyek is jelölve vannak – így a Senator Cosmopolite tényleg minden helyre és eshetőségre fel van készítve.

Úgy a helyi, mint az otthoni idő kijelzések rendelkeznek éjjel-nappal indikátorral, hogy könnyebben meg tudjuk állapítani, otthon épp délelőtt vagy este 10 van-e (mert azért nem mindegy), illetve ez segít a dátum állításában is.

glashu_tte-original-senator-cosmopolite-stainless-steel-05.jpg

Az in-house 89-02 automata kaliber szép is, jó is, 72 órás járástartalékával nem kell újra mindent beállítani, ha valami necces helyen 2-3 napig inkább a szálloda széfjében pihentetnénk, vagy ha hétvégére péntek este polcra tesszük és csak hétfő reggel vesszük kézbe újra.

Igen ám, de az ilyen komplex szerkezetek tervezési költsége baromi magas, ezért sokszor az ilyen összetettségű órákat csak arany (és esetleg platina) tokban adják ki, mert a nemes anyagok felára segít fedezni az összetettebb szerkezet költségeit – és ezzel nincs is semmi baj. A Glashütte Original most azonban meglépte a váratlant, és kiadta a Senator Cosmopolite-ot acél tokban is – így is jó hat millió forint körüli ára van, ami nagyjából fele az arany tokos, 2015-ben bemutatott változatoknak...

glashu_tte-original-senator-cosmopolite-stainless-steel-02.jpg

Roppant összetettsége, ára és funkcionalitása okán, így egyben, a Senator Cosmopolite egy erősen réspiacos óra, amit tényleg azok fognak tudni értékelni (és a pénzükkel is rá szavazni), akik sokat láttak már nem csak a világból, de az órákból is, és valami másra, érdekesre, de hasznosra vágynak. Tudja ezt a Glashütte Original is, ezért hozták közelebb az értelmezhetőhöz árban ezt az egyébként nagyon impresszív modelljüket.

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr6513673634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása