Montblanc csúcsra járatva: Nicolas Rieussec Chronograph

2019. január 10. - Időmérő

pre-sihh-2019-montblanc-star-legacy-nicolas-rieussec-anthracite-dial-4.jpg

Amikor a Montblanc bő tíz éve úgy döntött, vége a finomkodásnak és ideje rárúgni az ajtót a felsőbb kategóriás luxusórák szegmensére, az acélbetétes bakancs, ami azt a bizonyos ajtót betörte, történetesen a Nicolas Rieussec Chronograph volt. A Montblanc ezt tette meg a lándzsa hegyének, amivel megpróbált látványosan odaszúrni a többieknek. Látványosan, mert egy teljesen új, teljesen in-house automata kronográf szerkezet volt ez, egyedi számlap kialakítással, ami pontosan azt volt hivatott már az óra frontján láthatóvá tenni, hogy ez bizony egy különleges erőfeszítés – nem egy átdolgozott 7750 vagy egyéb fél-megoldás.

A legújabb modell immár a Montblanc Star Legacy Nicolas Rieussec Chronograph névre hallgat, tehát bekerült a Star Legacy kollekcióba – amiből a legfrissebb 2019-es újdonságokat ezelőtti cikkünkben mutattuk be.

chronograph_invented_by_nicolas_rieussec_1821.jpgNicolas Rieussec 1821-es kronográfja! Micsoda elegáns szerkezet!

Nicolas Rieussec-et sokáig mint a kronográf (stopper) feltalálóját tiszteltük és így volt ez a Montblanc róla elnevezett órájának bemutatásakor is. A dolog pikantériája, hogy azóta ezt a címet átvette Rieussec-től Louis Moinet – az ő órájáról itt láthattok videót. Hogy ez a Louis Moinet mennyire legitim, azt mindenkinek a saját pesszimizmusára/gyanakvására bízzuk... A dolog jelentősége azonban aligha a "ki volt az első bő 200 évvel ezelőtt" (ugyanis ki tudja, milyen órák készültek akkoriban melyek mostanra megsemmisülhettek, vagy megalkotásuk pontos dátuma nem meghatározható dokumentáció hiányában)... Mielőtt még jobban elvesznénk ebben a témában, rámutatunk, hogy a lényeg, hogy a Montblanc Star Legacy Nicolas Rieussec Chronograph az egyik legelső és kétség kívül zseniális kronográfjának állít emléket.

montblanc-star-legacy-nicolas-rieussec-chronograph-sihh-2019-2.jpg

A chronograph "időírót" jelent, ennek oka pedig, hogy a legelső kronográf órák közül sokan (így a Nicolas Rieussec által megalkotott órákon túl például több Breguet zsebórán is) szó szerint egy toll jelölte meg a számlapon a stopperelt idő hosszát.

Rieussec 1821-ben egy lóverseny időeredményeinek mérésére létrehozott szerkezetében ez úgy működött, ahogy annak ez a Montblanc-on is emléket állít: két forgó tárcsa volt, közöttük egy ék alakú híddal. Ez az ék, a hagyományos óramutatókkal ellentétben nem mozgott el a tengelyén – helyette a tárcsák forogtak alatta. A futó chronograph megállításakor, ahogy a stop gombot megnyomtuk, az ék lefelé mozdult, tintával befogott végeit pedig rányomta a korongokra – így jelölve meg a korongok skáláján azt a pontot, ahol az időmérés befejeződött.

montblanc_manufacture_calibre_mb_r200.jpgA Montblanc MB R200 impozáns kalibere. Érdemes megcsodálni a lineáris fogaskerékrendszert – nem sok ilyet látni.

Bár tinta természetesen nincs ebben a modern luxusórában – nehéz lenne felnyithatóvá tenni a tokot, a tintás, apró, érzékeny korongokat törölgetni és a tintát újratölteni... – a két forgó korong mégis egyedi összetettségű szerkezetet sejtet. A Le Locle-ban készített werk a Montblanc Calibre MB R200, mely meghaladta korát: bő tíz évvel ezelőtt már tudta a manapság felkapott 72 órás járástartalékot, mindezt 4 Hertz frekvenciával társítva. Volt itt automata felhúzás, monopusher (egygombos) kronográf működtetés, nappal-éjszaka ablak (inkább érdekesség és jópofa adalék semmint bármennyire is lenyűgöző mechanikus teljesítmény) és ritka összetettségű kronográf mechanizmus.

pre-sihh-2019-montblanc-star-legacy-nicolas-rieussec-anthracite-dial-5.jpg

A Montblanc tényleg odatette magát a Nicolas Rieussec-kel, amint pedig az ilyen hatalmas költséggel kifejlesztett szerkezeteknél (és bár nem szuper-felkapott, mégis méltán kelendő) óráknál lenni szokott, egy évtized távlatából is újabb referenciákat kap a kollekció. 2019-re szürke lett a számlap alapszín, illetve mostmár van vörösarany változat is – korábban is volt arany, csak másféle árnyalatban. Az átmérő 44,8 milliméter, amit a lágyan gömbölyített lünetta és tokprofil, valamint a lefelé ívelt fülek és a mélyen integrált szíjak feladata ellenpontozni.

montblanc-star-legacy-nicolas-rieussec-chronograph-sihh-2019-1.jpg

Az arany felára több, mint ambíciózus – hat millió forint feletti árával közel háromszor (!) annyiba kerül, mint az acéltokos verzió, legalábbis az előirányzott árak szerint. A közel 2,5 millió forintos árcédulával az acél Montblanc Star Legacy Nicolas Rieussec Chronograph a márkán belüli kronográfok krémjét jelenti (leszámítva a teljesen elborult, sok tízmillió forintos Heritage Chronometrie ExoTourbillon Minute Chronograph-okat és társaikat). Az árat a teljesen egyedi, in-house szerkezet és különleges front hivatott igazolni.

Bónusz videó mindenkinek, aki kíván hihetetlen Montblanc kronográfokon ámulni – és mégis ki ne szeretne! :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr3614529570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása