Tényleg búvároknak: Panerai Luminor Submersible "Guillaume Néry" PAM982

2018. december 28. - Időmérő

panerai-luminor-submersible-chrono-guillaume-nery-edition-6.jpg

Kék és szürke és titán, mi az? Jelen esetben a Panerai Luminor Submersible Chrono "Guillaume Néry" kiadása, mely a Panerai keresztségben a PAM982 modellnevet kapta. Míg a Panerai Luminor, jellegzetes koronahídjával, robusztus párnatokjával, olasz haditengerészeti és különleges alakulati múltjával jó előre állhat a búvárórák tornasorában, addig a Luminor Submersible-t tekinthetjük a történelmi modellcsalád legmodernebb, legszívósabb tagjának.

A Submersible szó jelentése értelmezéstől függően lehet kisméretű tengeralattjáró éppúgy, mint valami, amit "submerse"-elni, avagy víz alá meríteni lehet. Hangzatos név, mely a Panerai esetében a forgatható lünettával szerelt, extra-ellenállóra megépített Luminorokat foglalja magába, melyek a hagyományos egyenes Luminor mutatókat kardmutatókra, a vonalindexeket pedig pöttyökre cserélték.

panerai-luminor-submersible-chrono-guillaume-nery-edition-1.jpg

Míg a Luminor kollekció a luxusóraipar egyik iskolapéldája atekintetben, hogy minimális változtatásokkal milyen jelentős eltéréseket lehet generálni, a Submersible a legbátrabb csavarintás ezen a méltán elhíresült alapdizájnon. Ennél fogva a Submersible-t, mint a Panerai-t magát lehet nagyon-nagyon szeretni – és ugyanennyire nem szeretni. Megosztó jelenség.

Azoknak, akik a Submersible-rajongók táborát erősítik, jó eséllyel tetszeni fog a Panerai Luminor Submersible "Guillaume Néry" PAM982... Ugyanilyen jó eséllyel a borsos árát kivéve, mert ahogy a cikk végén kiderül, tényleg vastagon fogott a ceruza a Panerai-nál.

panerai-luminor-submersible-chrono-guillaume-nery-edition-3.jpg

A tok 47 milliméter átmérőjű, tehát ez a nagyobbik Submersible – egyes változatai "csak" 44 milliméteresek. Azért, hogy ne húzzon le a mélybe örökre, anyaga az acélhoz képest lényegesen könnyebb titán. A lünetta szintén ebből a könnyű, de szívós átmenetifémből készül, de ez az elem kapott egy rendkívül karcálló kerámiából készült, élénk kék lünettabetétet. A lünetta, mint egy rendes búvárórán annak lennie kell, csak egy irányba, az óramutató járásával ellentétesen forgatható – a merülési idő mérését a lünetta lumineszcens nulla pontját a percmutató pillanatnyi állásával összeegyeztetve a percmutató onnantól a lünetta 60 perces skáláján haladva jelzi az eltelt időt rendkívül könnyen leolvasható módon. A lünetta pedig azért forog csak egy irányba, hogy egy véletlen beavatkozás során ha el is állítódna pár perccel, akkor is csakis hosszabb, semmint rövidebb merülési időt jelezzen, érthető okokból.

panerai-luminor-submersible-chrono-guillaume-nery-edition-8.jpg

A PAM982 kék lünettája – és a hozzá passzoló kék gumiszíj – pedig a nyílt vizek kék mélységére utal, egy bizonyos Guillaume Néry már-már rémisztően természetes közegére. Néry – aki egyébként néhány évvel ezelőttig a Ball óramárka búvárnagykövete volt, úgy szerződött a Panerai-hoz, mint ahogy a menő versenyzők igazolnak a kisebbtől a nagyobb Formula-1-es csapatokba. Néry közel nyolc percig képes visszatartani lélegzetét, amely emberfeletti képességének hála 126 méteres rekord mélységig merült... Mindenféle légzőfelszerelés nélkül!

Akinek van gyomra és idegrendszere hozzá, az nézze meg ezt a 2010-es videót, amely a "szabadesés" címet kapta és melyben Néry minden különösebb megpróbáltatás nélkül a sötét, iszonytató mélységbe merül, majd ott kényelmesen elidőzik – végig bent tartva felszínen vett lélegzetét...

A marketing terén Néryhez hasonló párját ritkító ügyességgel lavírozó Jean-Marc Pontroué – aki alig fél évvel ezelőttig a Panerai Richemont csoporton belüli testvér-márkáját, a Roger Dubuis-t igazgatta pompás ügyességgel, természetesen lecsapott Néryre, mint a búvárórákat gyártó Panerai lehető legideálisabb nagykövetére.

panerai-luminor-submersible-chrono-guillaume-nery-edition-4.jpg

A PAM982-t a P.9100-as in-house szerkezet hajtja és vértezi fel a flyback kronográf funkcióval, melyet a tok bal oldalába épített gombokkal lehet elindítani, megállítani, nullázni – a flyback funkciónak köszönhetően pedig az épp működésben lévő kronográfot a nullázó gomb egyszeri megnyomásával megállíthatjuk, nullázhatjuk és rögtön újra is indíthatjuk. Hogy ennek mi értelme ezen az órán az órakedvelők izgatásán kívül, arról Néryt kellene megkérdezni – de ő minden valószínűség szerint a kék kerámia lünettát fogja használni merüléseihez.

panerai-luminor-submersible-chrono-guillaume-nery-edition-7.jpg

A PAM982 különlegessége még továbbá, hogy a központilag rögzített kronográf másodpercen túl a kronográf perc mutatója is itt kapott helyet, míg a 12 órás összesítő három óránál, az óra alapfunkciójának számító futómásodperc pedig kilenc óránál található. A hivatalos képek mindegyikén X-et formáznak a kronográf mutatók, de szerintünk az óra még jobban nézhet ki a nullázott állású kronográffal – amikor is függőlegesen 12 órára mutat mindkettő.

A számlap "cápa szürke", a hátlap pedig Néry nevével, 126 méteres rekordteljesítményével, valamint az ő, a hullámok és kis halacskák sziluettjével lézer-mart. Mindennek a titán-kerámia-flyback-in-house jóságnak azonban ára is van, a Panerai Luminor Submersible "Guillaume Néry" PAM982 várhatóan közel hatmillió forintot fog kóstálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr8214507846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása