Panerai 2018 őszi újdonságok I.: Panerai Radiomir 1940 Art Deco Dial PAM790 és PAM791

2018. szeptember 11. - Időmérő

panerai-radiomir-1940-3days-acciaio-pam00790-pam791-art-deco-orasblog-1.jpg

Nem vicceltünk, amikor azt mondtuk, vége a nyári szünetnek! Nem egy, nem kettő, hanem öt friss, konkrétan mai bejelentés érkezett a Paneraitól, lássuk most az első kettőt!

Nem vagyunk stílusguruk, de azért a következőt megkockáztatjuk: az Art Deco olyan, mint a jazz: a legtöbben vagy nagyon szeretik, vagy... nagyon nem. A márka két legújabb őszi modellje, a Panerai Radiomir 1940 Art Deco Dial PAM790 és PAM791 ezen nem fog és nem is akar változtatni azzal, hogy egy ízig-vérig Art Deco hangulattal ruházza fel a Panerai órák talán legvisszafogottabbikát: a Radiomir 1940-est.

panerai-radiomir-1940-3days-acciaio-pam00790-pam791-art-deco-orasblog-4.jpg

Hagyományos módon tokhoz illesztett fülek, magányos korona a megszokott Panerai koronahíd nélkül, polírozott felületek mindenütt: ez a Radiomir 1940 józan, időtlen eleganciájának titka. A tradícionális Radiomirről ismerős hagyma-korona is egy visszafogottabb darabnak adott helyet. Mindezek eredőjeként a Radiomir 1940-es elsősorban a Paneraiban járatos, azok közül többet is birtokolt vevők számára lehet beszédes, akik valami frissre vágynak a márkán belül... Igaz, ettől függetlenül érdemes felpróbálni annak is, aki első Panerai vásárlás előtt áll – a Luminor az, ami legtöbbünket belebolondít a Panerai világába, de hosszútávú viseletre érdekes lehet a márka ezen arca is már első csapásra is.

panerai-radiomir-1940-3days-acciaio-pam00790-pam791-art-deco-orasblog-3.jpg

Két modell érkezik: a PAM790 és PAM791, előbbi fekete, utóbbi elefántcsont (-színű!) számlappal. Minden más változatlan: ár, méret, tok anyaga, szerkezet, stb.

Ennek megfelelően 47 milliméteres tokot kapunk, benne a kézi felhúzású P.3000 werkkel, ami tudja a márkától mára megszokott és egyébként kifejezetten praktikus 3 napos járástartalékot – akinek több órája van, vagy van, hogy egy-két napra előfordul, hogy nem hordja, annak, megint csak hosszútávon, megbecsült feature lesz a 72 órás járástartalék. A 100 méteres vízállóság – a Luminor Due 30 méteres jelölésével kapcsolatos fiaskó után – mindenképp üdvözítő.

A PAM790/PAM791 számlap ihletője a Panerai elmondása szerint egy falióra, melyet az eredeti Panerai boltban árultak – amit egyébként akkor még "Orologeria Svizzera" néven üzemeltettek a Firenzei dóm tőszomszédságában. Hogy ebből mennyi igaz és mennyi a Panerai mai tervezői fantáziájának szüleménye, nos, azt nehéz lenne megmondani... És azt tanácsoljuk, a legtöbb Panerait ne is a hozzájuk kötött történet, hanem a maradéktalanul zseniális dizájn, a változatos hordhatóság és a patent in-house szerkezetek miatt vegyük. Úgyhogy mi ezt a faliórás történetet el is engednénk a fejünk felett, és talán a márka helyében sem erőltettük volna ilyen görcsösen. Nagyobb poén úgy hordani ezt az órát, hogy arra gondolunk: ha a Panerai a század elején, az Art Deco csúcsán órát készített volna, így nézett volna ki. Na ez viszont egy őszintén érdekes megközelítés.

panerai-radiomir-1940-3days-acciaio-pam00790-pam791-art-deco-orasblog-2.jpg

Az Art Decon nagyon nincs mit magyarázni – aki szereti, az jó eséllyel nálunk jobban ismeri a stílus csínját-bínját, míg aki nincs oda érte, nos, őt aligha tudnánk itt egy-két bekezdéssel megtéríteni. Ami viszont fontos és releváns, az a Panerai ezen arca: a "California Dial" néven futó számlapok, a logózatlan, mindenféle megjelölés nélküli darabok a márka történelmi vonalát pörgetik fel kicsit, míg a modern Panerainak ott van a LAB-ID, a Carbotech és még sorolhatnánk...

...Az egésznek az eredője pedig egy olyan márka, amely egy valóban ikonikus külsőre tudott felhúzni megannyi iterációt – vintage és ultra-modern, visszafogott és elképesztően feltűnő... Ezek mind a Panerai sokszínűségét erősítik. A Radiomir 1940 Art Deco Dial egy elegáns új megoldás, tökéletes újra a figyelmet a márka felé irányítani így, a kritikusan fontos év végi szezon beindulásakor.

A Panerai Radiomir 1940 Art Deco Dial PAM790 és PAM791 ára várhatóan egyezni fog és nagyjából 3 millió forint köré várható – talán kicsit alá.

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr2814234313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása