Még több új Breitling modell, itt a Premier Chronograph 42

2018. október 26. - Időmérő

breitling-premier-chronograph-42mm-7750-4.jpg

Kicsit furán sikerült ezt a névválasztás dolgot kivitelezni a Breitlingnél: nemrég beszámoltunk a Premier B01 Chronograph 42-ről, most pedig itt a Premier Chronograph 42mm... A különbség? A manufakturális B01 szerkezet hiánya, vagyis a Breitling Caliber 13-mal, egy Valjoux 7750-essel való helyettesítése. Ez így kb. kínai? Akkor a lényeg az, hogy ez a ma taglalt Premier Chronograph 42 nagyjából fél millióval olcsóbb, 6-9-12 számlap-kiosztású automata kronográf mely, nem mellesleg, egyike a legszebben, legszerethetőbben kivitelezett 7750-es alapú óráknak a közelmúltból.

breitling-premier-chronograph-42mm-7750-5.jpg

A Breitling úgy döntött, segít távolról is megkülönböztetni a beszállítótól vásárolt, ETA/Valjoux 7750-essel, valamint a saját fejlesztésű és gyártású, avagy in-house B01-gyel szerelt óráit, és tette ezt úgy, hogy immár egy éve minden B01 kronográf 3-6-9, minden 7750 alapú kronográf pedig 6-9-12 kiosztású számlapot és segédszámlapokat kapott. Az in-house kontra nem-in-house szerkezetekről itt írtunk bővebben, egy szót sem ismételnénk meg belőle mert elég részletes kérdéskör ez ami kiérdemelte a saját cikkét: https://oras.blog.hu/2017/10/27/luxus_orak_in_house

breitling-premier-chronograph-42mm-7750-6.jpg

A Breitling esetében azért annyit elmondunk, hogy míg a B01 egy méltán elismert, high-tech, oszlopkerekes, vertikális kuplungos, 70 órás járástartalékos kronográf, addig a 7750 egy szintén sokak által preferált, bő negyven éves "igásló" werk – a szó jó értelmében. Szervizelése könnyű – az órásmesterek előbb ezeken tanulnak, nem az in-house werkeken –, megbízhatósága legendás. Hátránya a vastag tok (erről máris szólunk), valamint az alkalmanként hangoskodó automata felhúzó rotor, illetve a rövidebb, 46-48 órás járástartalék. Előnye az alacsonyabb árszint és a globális, bárhova-beviszem-és-megcsinálják szervizelhetőség – a "bárhova" alatt persze normális órás műhelyet értünk, nem a kóklereket akikből sajnos elég sok van Hazánkban is, több kárt okozva, mint javulást.

breitling-premier-chronograph-42mm-7750-7.jpg

A Premier Chronograph 42, ahogyan nevének fennmaradó, kevésbé zűrzavaros része is mutatja, 42 milliméter átmérőjű – ehhez jön még hozzá a 13,80mm vastagság. Ennél sokkal vékonyabbat nehéz összehozni a tömzsi 7750-essel, mi több, ez az új modell kifejezetten jól teljesít a vastagság látszatának minimalizálása terén – még akkor is, ha a hivatalos Breitling képek az "epic fail" kategóriát képviselik, ugyanis egyik sem mutatja meg oldalról az órát. Mi viszont már láttuk élőben és tényként állíthatjuk: az egyik legvékonyabb 7750-es kronográf ez, mely végre igencsak jól mutat kézre véve is – és nem csak a míves gyári fotókon.

breitling-premier-chronograph-42mm-7750-3.jpg

Összességében egy – szerintünk legalábbis – gyönyörű óra lett a Premier Chronograph 42. Letisztult, elegáns, stílusos és minden részletében arányos. Listaára nagyjából félmillióval a B01-es verzió alatt lesz, ennek megfelelően megközelítőleg 2 millió körülre várható. Nem kevés egy 7750-es kronográfért, de ezért a pénzért felsőkategóriás tok- és számlapminőséget, szintén a "legfelső polcra való" barna vagy fekete bőrszíjat, vagy végig polírozott Navitimer 7-szemes csatot kapunk... És, mi több, egy ízelítőt, hogy milyen patent érzés és látvány a Breitling stílusos, elegáns arca.

Persze nem a többi őrült Breitling kárára, de ha szabad ilyet kérnünk akkor: sok ilyet még!

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr10014322551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása