Stealth Wealth: Panerai Radiomir 3 Days Acciaio PAM721

2018. január 23. - Időmérő

 panerai-radiomir-3-days-acciaio-pam721-svajci-ora-buvarora-karora-luxus-ora-orasblog-3.jpeg

"Stealth wealth" – itthon talán kevésbé trendi, de azért ismerős lehet a "burkolt gazdagság" kifejezés. Jól mutatja a koncepció hazai szemmel elvont mivoltát, hogy a magyar változat elég döcögősen hangzik – várjuk a jobb fordítás javaslatait kommentben!

Van itt viszont egy érdekes ellentmondás, amit engedtessék kifejtenünk, mielőtt a PAM721-et boncolgatnánk. Órás körökben a Panerai Luminor és a Panerai Radiomir órák megjelenése azonnal, a szoba-étterem-lounge-repülő másik végéből is azonnal felismerhető – nevezzük így: ikonikus. Ezzel szemben mindenki másnak (aki nem Órakedvelő) sem a Panerai név, sem pedig a Luminorok és Radiomirek közötti, számunkra megannyi információt hordozó nüansznyi eltérés nem mond abszolút semmit.

panerai-3646.jpegA PAM721 II. világháborús elődje, a 3646 Type D.

Az ellentmondás tehát abban van, hogy míg a Panerai az Órakedvelők között ismert és elismert, addig megadja nekik azt a teret, hogy ne azt érezzék, mint amikor egy Omegát vagy Rolexet hordanak – ami már gyakran feltünő és beazonosítható annak is, akinek mondjuk nem szeretnék.

Nos, a Panerai Radiomir 3 Days Acciaio PAM721 erre rátesz még egy lapáttal és bár természetesen hozza a Radiomir stílusjegyeket, bárminemű könnyen észrevehető logózás hiányában még a márka sztenderdjei szerint is rendhagyó módon diszkrét. Fontos tudni, hogy a Panerai a svájci nagy márkák közül az egyik legnagyobb számú ilyen egyáltalán nem – vagy csak valami egyéb elvont szavakkal jelzett – számlapokat készítő márka. Gondoljunk többek között a PAM249-re, PAM629-re, vagy PAM587-re és PAM673-ra (utóbbi kettőn csak a Marina Militare felirat díszelgett).

panerai_luminor_1950_titanium_dlc_california_pam629.jpgPAM629, egy másik "lopakodó" Panerai.

Szóval itt ez az új Radiomir PAM721, ami két okból érdekes. Egyrészt, mert folytatja a fenti trendet, jól mutatva, hogy lehet úgy értékes és kifinomult órát hordani, hogy az mélyen a szélesebb közönség inger- és ismereti küszöbe alatt maradjon, másrészt pedig mert egészen gyönyörűen párosítja a Panerai hangulatot és minőséget ezzel az önjelölt visszafogottsággal.

panerai-radiomir-3-days-acciaio-pam721-svajci-ora-buvarora-karora-luxus-ora-orasblog-4.jpg

Hogyan lehet mindezt észrevenni? Érdekes mód, profilból. A Radiomir összecsippentett "cushion" avagy párnatokja, lünettája, koronája, valamint a régi időket idéző vékony fülei gyönyörűen kidolgozottak, mintegy elviszik a hátukon a "luxus" megvalósítás terhét, miközben a számlap olyan szélsőségesen visszafogott maradhat.

Van valami különleges a Panerai tokokban amit tud mindenki, aki egyszer a kezébe – vagy ideális esetben kezére – vett egyet. Hogy merő szerencse vagy éveken át tartó kísérletezés vezetett ezekhez az arányokhoz és ívekhez még az 1930-as években, azt aligha fogjuk megtudni, de az tény, hogy kevés óra áll annyira össze egy teljes egésszé látvány- és hordhatóság terén, mint bizonyos Radiomirek és Luminorok.

panerai-radiomir-3-days-acciaio-pam721-svajci-ora-buvarora-karora-luxus-ora-orasblog-5.jpg

A számlap ezzel szemben ha ennél spártaibb lenne, már az idő leolvashatóságát tenné nehézkessé! Két, kékre festett mutató, mattított számlap homokszínű, gyakorlatilag a Panerai védjegyének számító "sandwich dial" avagy szendvics számlapba vájt indexekkel. Ez annyit tesz, hogy nem egy, hanem két számlap van, az egyik alul hordozza a lumineszcens (fényforrással való feltöltést követően világító) anyagot az indexekhez, erre van ráhelyezve a fekete számlap a számok kivágásával. Apróságnak tűnik, de valójában élőben rengeteget hozzáad az óra megjelenéséhez.

panerai-radiomir-3-days-acciaio-pam-721-6.jpg

Élesszeműek pedig már biztos kiszúrták a Panerai logót a kristályon 12 óránál – tényleg egészen visszafogott, csak közelről és megfelelő fényviszonyok között észrevehető.

panerai-radiomir-3-days-acciaio-pam721-svajci-ora-buvarora-karora-luxus-ora-orasblog-1.jpeg

A 47 milliméteres, száz méterig vízálló tokban megbújó szerkezet a Panerai P.3000-es, in-house kalibere kézi felhúzással, 161 alkatrésszel, 21600-as féllengéssel, 5,3 milliméteres vastagsággal és egy hétvégét átívelő, 3 napos járástartalékkal. A hátlap felől jól láthatóak a szépen ívelt hidak és a méretes lemez, mely alatt a két, soros kapcsolású főrugóház bújik meg. Kézifelhúzós, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne miben gyönyörködnünk.

Azért írtunk a Panerai Radiomir 3 Days Acciaio PAM721-ről, hogy megmutassuk, a luxusórák közül nem mind érkezik bazi nagy logóval és hatezer mütyürni felirattal a számlapon (azok közül is rengeteget szeretünk, persze), hanem bizony létezik olyan is, ami az órás világban jártasaknak sokat, az avatatlan szemnek pedig szinte semmit nem árul el – egyesek pedig épp ilyen órát keresnek, nekik pedig a Panerai kevés konkurencia mellett szállítja a megoldást.

A PAM721 ára nagyjából 2,8 millió forint.

Ráadás videó: Panerai gyárlátogatás szükségtelenül harcias zenére!

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr313572321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása