IWC Pilot's Watch 2019-es újdonságok I: Double Chronograph Top Gun Ceratanium

2018. december 08. - Időmérő

iwc-pilots-watch-double-chronograph-top-gun-ceratanium-sihh-2019-5.jpg

Az "All Black" láz az Hublot-tól indult, legalábbis a luxusórák terén biztosan – ez történelmi tény. Mostanra azonban többeket elragadott a láz, vagyis inkább a teljesen fekete órák váratlanul összetett üzenete. Egyrészt: ha minden fekete az órán, az Hublot értelmezése szerint (amivel persze abszolút lehetséges egyet-nem-érteni) annyit tesz, hogy nem a pontos idő miatt hordja a tulaj az óráját, hanem ezer más dolog miatt, mint például dizájn, a fekete szín átütő szeretete, vagy bármi egyéb. Az ő dolga. Másrészt: ha jól van megcsinálva, kézre véve be kell látni, tényleg menő módon tud megjelenni egy teljesen fekete óra. Íme a legújabb jelentkező: Az IWC Pilot's Watch Double Chronograph Top Gun Ceratanium.

iwc-pilots-watch-double-chronograph-top-gun-ceratanium-sihh-2019-2.jpg 

Top Gun. Már a nevében beindul a felvágás – de csak az IWC-től megszokott, szerethető módon. Az "All Black" fekete téma sem annyira fekete: a mutatók és az indexek matt szürkében játszanak, így a leolvashatóság meglepően jól alakul... Persze nem lehet egy hárommutatós öltönyórához hasonlítani fehér számlappal és kékített mutatókkal, de a valóságban az ilyen fekete-szürke kombók meglepően jól teljesítenek etéren. Ehhez jön még hozzá a pilótaórák által inspirált mutató és index kialakítás: a mutatók nagyok, hosszúak és szélesek, az indexek, valamint az egyperces osztások mind méretesek és jól tagoltak. Nagyjából ugyanerről írtunk a Zenith Pilot esetében itt – bár a prezentáció ott más volt, a pilóta óráktól elvárt kiváló leolvashatóság ott is, és itt is érvényesül.

iwc_top_gun_ceratanium_chronograph_wrist_goodwood_2018.jpgForrás: WatchTime 

Miért szólunk erről ennyit? Nos azért, mert ez a 44 milliméter átmérőjű, Ceratanium (!) tokos modell ígéretesnek tűnik hétköznapi viseletre is – azt viszont erősen kiütné, ha nem lehetne jól leolvasni. A Ceratanium, ahogyan neve is utal rá, kerámia és titán keveréke ötvözete, amely a kerámia karcállóságát ígéri a titán alacsony tömegével párosítva. Ja, és tud nagyon fekete lenni. Persze aki a szépen polírozott éleket és finoman szálcsiszolt felületeket keresi egy luxusórában, az az IWC Pilot's Watch Double Chronograph Top Gun Cerataniummal nem fogja megtalálni... Viszont aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy már volt ideje ráunni a szokásos megoldásokra, vagy csak zsigerből nem kiváncsi rá, nos, neki tökéletes lehet a matt fekete, F117-es lopakodórepülőt idéző tok, és akkor a fekete kerámia gombokról és koronáról még nem is beszéltünk.

iwc-pilots-watch-double-chronograph-top-gun-ceratanium-sihh-2019-3.jpg

Szintén a roppant leíró névben foglaltatik: Double Chronograph. Ez az IWC 79230-as szerkezet által biztosított, egyébként ebben és az ennél magasabb árszegmensekben is rendkívül ritka komplikáció magyarul még szebb nevet kapott: uszálymutatós kronográf. Lényege, hogy a 7750-es alapokon nyugvó, természetesen erősen módosított werk kronográf (""stopper"") mechanizmusa képes egy akár 12 órán át tartó időtartamot mérni, míg a 10 órai pozíciónál található, piros karimás gombbal van lehetőség a kronográf központi másodpercmutatóját "megosztani": gombnyomásra az addig egymással átfedésben haladó mutatók közül az egyik megáll, így jelezve a részidőt, míg a másik mutató szalad tovább – azt megállítva pedig megkapjuk a második részidőt. Mechanikai szempontból igazi érdekesség és kuriózum. Hátránya: egyetlen igazi hátránya a tok jelentős, 16,8 milliméteres vastagsága, mely meghaladja a hagyományos kronográffal szerelt modellekét.

iwc-pilots-watch-double-chronograph-top-gun-ceratanium-sihh-2019-1.jpg 

A különleges anyaghasználat valamint az összetett szerkezet miatt az IWC Pilot's Watch Double Chronograph Top Gun Ceratanium ára 4,5 millió forint körül várható.

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr5214459596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása