Girard-Perregaux Tri-Axial Tourbillon Minute Repeater

2018. január 30. - Időmérő

girard-perregaux-minute-repeater-tri-axial-tourbillon-sihh-2018-karora-luxusora-svajci-ora-ferfi-ora-11.jpg

Vannak órák, amiknek mintha nem csak személyisége, de rögvest arca is lenne. Kiváncsiak vagyunk, kit mire emlékeztet ez az SIHH 2018-as újdonság, a Girard-Perregaux Tri-Axial Tourbillon Minute Repeater. Nekünk valami kicsit flúgos rajzfilmszereplőnek tűnik, mondjuk egy szemüveges bagolynak vagy hasonlók... Na de tegyük most félre a viccet és lássuk a tényeket: 101 millió forintos ár, 3 tengelyes tourbillon, 1 percismétlő, egy óriási, de könnyű titán tok és benne egy szerkezet, ami akkora, mint a legtöbb karóra volt 15-20 évvel ezelőtt.

girard-perregaux-minute-repeater-tri-axial-tourbillon-sihh-2018-karora-luxusora-svajci-ora-ferfi-ora-9.jpg

A GP09560-0001 szerkezet

Bizony, ilyen fantasztikus nevet sikerült találni ennek a lenyűgöző szerkezetnek: GP09560-0001. Ékes bizonyítéka ez annak, hogy a Girard-Perregaux-nál a marketing osztály és a mérnök-tervező részleg nagyon, nagyon messze találhatóak egymástól a La Chaux-de-Fonds-i manufaktúrában. A szerkezet – és itt nem győzzük hangsúlyozni, hogy ez a tokozatlan werk és nem a kész óra maga – 37,50 milliméter átmérőjű és 17,32mm vastag – mint egy keskeny, de nagyon vastag öltönyóra a kilencvenes évek elejéről.

girard-perregaux-minute-repeater-tri-axial-tourbillon-sihh-2018-karora-luxusora-svajci-ora-ferfi-ora-1.jpg

Benne található nem kevesebb, mint 518 alkatrész, mind a 9 (!) számjegyű árcédulához méltó módon kézzel finomítva és kidolgozva, melyek egyébként mindössze néhány funkció ellátásáért felelősek: a Girard-Perregaux Tri-Axial Tourbillon Minute Repeater mindössze az órákat és perceket jelzi ki, az időmérésért három tengelyen pörgő-forgó tourbillon felel, párosítva egy a pontos időt két apró kalapács és két eltérő hangmagasságú gong segítségével lejátszani képes percismétlővel.

girard-perregaux-minute-repeater-tri-axial-tourbillon-sihh-2018-karora-luxusora-svajci-ora-ferfi-ora-12.jpg

Menjünk szép sorban: az órákat a számlap 9 órai pozíciójánál található segédszámlapról, míg a perceket a tőle jobbra találhatóról olvashatjuk le, már amennyiben sikerül beazonosítani a csontvázasított, szürke mutatókat a csontvázasított, szürke háttér előtt. Ha már ilyen kicsik a mutatók, igazán lehetnének telik, mi több, a segédszámlapok lyuggatása és zafír kristályból megálmodott karimái sem a leolvashatóság netovábbjai. Sebaj, szemünk az órát kézbevéve úgysem a mutatókra, hanem a háromtengelyes tourbillonra fognak fókuszálni minden erejükkel.

A tourbillonról, sőt, a percismétlőről is itt írtunk részletesebben.

girard-perregaux-minute-repeater-tri-axial-tourbillon-sihh-2018-karora-luxusora-svajci-ora-ferfi-ora-magyarazat.jpg

A lényeg jelen esetben, és ez a cikk végi videóból, valamint a fenti képből is kitűnik, hogy a tourbillon itt nem 1, hanem 3 tengelyen forog a következőképpen:

1) A piros ív jelöli az első fixált fogaskereket, ez a szerkezet alaplemezével megegyező síkban van. Ez a legkülső ív, mely körül minden, ami ezen az íven belül található, 2 perc alatt tesz meg egy kört.
2) A lila ív a pirosra merőleges, kicsi átmérőjű fogaskerék, így mintha nyárson lenne forgatva az ezen belüli minden szerkezeti elem. Ez a leggyorsabb tengely, ekörül 30 másodpercbe telik egy teljes fordulat.
3) A kék csík jelzi a legbelső tengelyt, ekörül forog közvetlenül a billegőt és a gátkereket (az a fényes, furcsa alakú fogaskerék az aranyszínű billegő fölött) tartalmazó platform, itt 1 percre van szükség egy teljes fordulathoz.

girard-perregaux-minute-repeater-tri-axial-tourbillon-sihh-2018-karora-luxusora-svajci-ora-ferfi-ora-2.jpgÍme a fentire merőleges szögből a tourbillon.

A lényeg, hogy a billegő számtalan pozíciót felvesz a térben mire visszatér mégegyszer ugyanabba a pozícióba. Ennek lényege, hogy ezáltal ha az órát levéve tároljuk egy fix pozícióban, a pozícionális hibák amik a hajszálrugó felfogatásának és "lélegzésének" irányából erednek attól függően, hogy a térben milyen irányba állnak, kerülnek kiátlagolásra.

Ha mindez bonyolultan hangzik, akkor csak képzeljük el milyen egy ilyen mechanizmust összeszerelni és beállítani! Ez a három tengelyes tourbillon 140 alkatrészt foglal önmagába és az egésznek együttesen a teljes tömege 1,24 gramm – tehát a piros íven belül található 140 alkatrész átlag tömege egyenként nem éri el az egy század grammot!

girard-perregaux-minute-repeater-tri-axial-tourbillon-sihh-2018-karora-luxusora-svajci-ora-ferfi-ora-8.jpg

A percismétlő, gondolhatnánk tévesen, ehhez képest már gyerekjáték! De ez távolról sem igaz: a percismétlő az egyik legnehezebben összeszerelhető és megbízható működésre fogható komplikáció. A fenti kép szépen illusztrálja a helyzet súlyosságát: a két méretes kalapács egy-egy körkörösen feltekert gongra üt: a bal oldali mélyebb, a jobb oldali magasabb hangot adva ki.

girard-perregaux-minute-repeater-tri-axial-tourbillon-sihh-2018-karora-luxusora-svajci-ora-ferfi-ora-5.jpg

Példa: 5 óra 47 perc a következőképp hangzik. A képen bal oldali kalapács ötször üt mélyebb hangon, ez az öt órát jelenti. Ezt követően a két kalapács szoros egymás utánban játszik magas-mély hangot háromszor ("bim-bamm"), ez jelenti az öt óra óta eltelt háromszor 15 percet. Majd ezt követően a jobb oldali kalapács még üt kétszer magas hangon, ez a legutolsó negyed óta eltelt 2 perc.

girard-perregaux-minute-repeater-tri-axial-tourbillon-sihh-2018-karora-luxusora-svajci-ora-ferfi-ora-10.jpg

Mindez a tok bal oldalába épített kar meghúzásával kezdeményezhető. Ennek három oka van:

1) Egyrészt, mert valahogyan be kell tudnunk indítani a funkciót,
2) Másrészt pedig mert a kar meghúzásával egy rugót is megfeszítünk, mely rugó teljesen független az óra időmérő funkcióját meghajtó főrugótól. Ez a rugó ahogy megfeszül, egy "governor" nevű kiegyenlítőn át adja át erejét a mechanizmusnak.
3) Harmadrészt pedig a kallantyú elhúzásával segítjük a "snail" nevű fogaskarokat a pillanatnyi idő által diktált pozícióba, melyeken az elérhető fogak száma határozza majd meg, hogy melyik kalapács hányszor üt.

girard-perregaux-minute-repeater-tri-axial-tourbillon-sihh-2018-karora-luxusora-svajci-ora-ferfi-ora-15.jpg

Na... Még leírni és átgondolni is csodás kihívás ennek az 518 alkatrésznek a balettjét – ezek után nem csoda, hogy több hét kell egy ilyen óra összeszereléséhez; és ebben az időben nincs benne az alkatrészek legyártásához szükséges idő.

A 48 milliméter átmérőjű és 21,30mm vastag titán tok bár önmagában könnyű lenne, ennyi alkatrésszel benne már viszont jelentős terhet ró a viselő csuklójára – de ez legyen a legnagyobb probléma!

...És íme a 101 millió forintos Girard-Perregaux Tri-Axial Tourbillon Minute Repeater működés közben.

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr6013610771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása