Vadonatúj Breitling Premier kollekció 2018/2019-re: Premier B01 Chronograph

2018. október 25. - Időmérő

breitling-premier-b01-chronograph-42mm-panda-dial-3.jpg

A Breitling Premier egy régi-új kollekció. Régi a neve és az inspiráció miatt, új minden egyéb okból eredően. A márka irányítását kerek egy éve átvevő Georges Kern – aki bő 15 évig volt az IWC Schaffhausen igazgatója és modernkori átalakítója – folytatja a Breitling régóta időszerű átalakítását, szebben mondva csinosítgatását. Róla írtunk, valamint váltásának Breitling-re gyakorolt hatását jó előre megjósoltuk ebben a cikkben: https://oras.blog.hu/2018/01/15/breitling_igazgato

breitling-premier-b01-chronograph-42mm-panda-dial-1.jpg

Az úgy volt, hogy a Breitling nem mindig szólt csak és kizárólag a technikás, gyakran szándékkal túlméretezett órákról – Kern elmondása szerint a közelmúltig a márka olyan volt, mintha a Mercedes-Benz csak a G-osztályú terepjárót gyártaná, és ebben a kijelentésben azért van valami. Kiváló a G-osztály, éppúgy, ahogy az eddigi Breitlingek között is jószerével lehetett találni betonbiztos órákat... De sokkal, sokkal több van ennél ebben a manufaktúrában.

breitling-premier-b01-chronograph-42mm-panda-dial-9.jpg

Van ugyanis egy másik, sokak által vagy már elfeledett, vagy nem is ismert oldala a Breitlingnek: ez pedig a stílusos Breitling arca. Az új Premier kollekció ezt hozza vissza a reflektorfénybe – kicsit háttérbe kerülnek a kalkulációs skálák, pilótáknak kialakított funkciók és a hasonlók, helyüket pedig átveszi a letisztultság és elegancia. Nagy szavak, amiknek kimondásánál csak a megvalósítás jelent nagyobb kihívást.

breitling-premier-b01-chronograph-42mm-panda-dial-7.jpg

Lássuk most a Premier kollekció zászlóshajóját, a Premier B01 Chronograph-ot – a többi modellel, hogy szépen átlátható legyen minden, külön cikkekben foglalkozunk; ezek a 7750-essel szerelt, valamivel olcsóbb Premier Chronograph 42, a Premier Day-Date és a Premier Automatic. A Breitling ugyanis nem volt rest és míg a legtöbb másik márka tétlenkedik, vagy egy-egy új számlap színnel próbálja a Nagyérdeműt megszólítani (kevés sikerrel...), addig itt most egy teljes, ugyanakkor jól szegmentált és épeszű módon felépített termékcsaládot láthatunk.

breitling-premier-b01-chronograph-42mm-panda-dial-4.jpg

A Breitlingnél nem hülyék ugyanis, nem maguknak gyártják az órákat l'art pour l'art nekilendüléssel, hanem Órakedvelőknek, azzal a céllal, hogy lehetőleg mindenki megtalálja számítását úgy árszegmens és funkcionalitás, mint megjelenés tekintetében. Ettől megy előre egy cég ugyanis – még ha számos másik nagy cég néha úgy tűnhet, inkább gyárt saját magának és elhivatott vékonyka gyűjtői rétegének, mint a tágabb Órakedvelői köröknek.

breitling-premier-b01-chronograph-42mm-panda-dial-5.jpg

A Breitling Premier B01 Chronograph 42 egyelőre két számlap opcióval érkezik: az egyik egy panda, ezüstös-fehér alap színnel és fekete segédszámlapokkal, a másik pedig egy nem kevésbé látványos kék számlap, szintén fekete segédszámlapokkal. Azért "egyelőre", mert a közeljövőben várható egy méregzöld számlapos Breitling for Bentley kiadás is – mely szinte fekete a legtöbb megvilágításban és csak metsző, erős fényben tűnik sötét zöldnek.

breitling-premier-b01-chronograph-42mm-panda-dial-11_copy.jpg

A Premier B01 elérhető különböző bőrszíjakkal, valamint a jellegzetes, 7-szemes "Breitling Navitimer" acél csattal, melynek minden szeme magas fényű polírt kapott. A 42 milliméteres tok mindössze 13,65 milliméter vastag – nem rossz egy automata kronográftól! A 42-es méret azt jelenti, hogy kisebb csuklón is lehet végre modern megjelenésű Breitling kronográfot hordani, nem csak a Montbrillant és az egy-egy elvétett 41-es modellt. 

breitling-premier-b01-chronograph-42mm-panda-dial-8.jpg

Fontos kiemelni a gyönyörűen eltalált arányokat a tok, lünetta, számlap és számlapelemek között: semmi sem túl nagy vagy túl pöttöm az órán, minden ott van és akkora, ahogy annak lennie kell – egy újabb dolog, amit könnyebb mondani, mint csinálni. Sajnos a Breitling dizájnere, Guy Bove ("gij bov"), egy a még elvetemült Órakedvelők között is sajnálatos módon ismeretlen figura (a munkáit ismerik, a nevét nem) egy év után elhagyta a céget – a nyomás pedig elég nagy lesz a csapaton és Kernen, hogy az eddig felállított, és minden téren elsöprően pozitívan fogadott dizájn-nyelvezetet fenntartsák. Az irányt Kern szabja, ez tény, de a megvalósítás – annak magas minőségi színvonala – Guy munkáját dícsérte.

breitling-premier-b01-chronograph-42mm-panda-dial-12.jpg

Ez a kollekción belüli csúcsmodell a Breitling saját B01 manufaktúrális szerkezetével készül, mely legkevesebb 70 órás járástartalékkal, 4 Hertz frekvenciával érkezik és mely, mivel már nem mai csirke, tudott bizonyítani. Ezzel együtt, a bőrszíjas Breitling Premier B01 Chronograph 42 nagyjából 2.5 millió forintos áron fog érkezni, acél csattal bő százezerrel fog többe kerülni.

breitling-premier-b01-chronograph-42mm-panda-dial-10.jpg

A további Breitling Premier kollekciós újdonságokkal is érkezünk hamarosan!

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr2314321147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása