Zenith Defy Classic: Igazi Zenith, az El Primeron túl

2018. július 16. - Időmérő

zenith-defy-classic-skeleton-titanium-wristshot.jpg

Ha Zenith akkor El Primero, ezt a mantrát ismeri minden kezdő és harcedzett Órakedvelő. Amivel a márka jó ideje küzd, változó sikerrel, az a korábbi, nem-El-Primero kollekciók feltámasztása. Szerencsére ez egy felívelő megvalósításokkal teli feladat, amiben egyre több és több sikerét leli a gyár az utóbbi időben. Ennek ékes példája a nagyon új és nagyon mutatós Zenith Defy kollekció és annak is kifejezetten a Zenith Defy Classic vonulata.

zenith-defy-classic-3.jpg

A legalább hat változatban elérhető új Defy Classic a nevével ellentétben azért nem annyira klasszikus, és ez talán nem is baj. Két fő csapás van: a kék, "sunburst" névre hallgató, lágy, fényes, központos csiszolású tele számlapos, valamint az áttört számlapú, Skeleton avagy csontvázasított változat. Mindkettő elérhető titán csaton, gumi vagy bőrszíjon egyaránt, minimális árbeli eltéréssel a különböző szíjak illetve a számlap léte-nem-léte alapján.

zenith-defy-classic-10-horobox.jpgForrás: Horobox

A tok 41 milliméter átmérőjű, 10,75mm vastag, titánból készül, tehát könnyű – ezzel itt egy újabb alkalom, hogy hangsúlyozzuk: a nehéz óra nem feltétlen egyenlő a minőségi órával. Hála a titán toknak és a visszafogott méretnek, az új Zenith Defy Classic súlya minimális – pár éve ezen az árszinten még elképzelhetetlen lett volna egy ilyen egzotikus anyagból megalkotott, ilyen összetettségű tok és csat (mert természetesen a csat is titán, nem csak a tok)... De hát a svájci óraipar is fejlődik, nem csak a tech- és az autóipar! 100 méteres vízállóságának köszönhetően pedig tényleg "mindenes" óra lett ez, ami hordható minden körülmények között és még a parton vagy a medence mellett sem kell levenni, ha szeretnénk csobbanni egyet!

zenith-defy-classic-vintage-worn-wound.jpg

Érdemes ránézni az eredeti Defy-ra (itt fent), hogy megértsük, honnan is jön ez a modern kollekció. Bizony, a Zenith már fél évszázada is egy menő, a határokat feszegető márka volt – a Defy azaz leginkább "dacolj"-nak fordítható széria neve is utal a Zenith vérmérsékletére akkor és most. Széles számlap, erőteljes indexek és hatalmas, jól leolvasható mutatók, vastag lünetta, az aktuális kor szellemének megfelelően határozott megjelenésű tok és egy megbízható szerkezet – ezek a recept alapvető hozzávalói.

zenith-defy-classic-1.jpg

Az új sorozatban a tele számlap egy tökéletes (és, lássuk be, hiánypótló) adalék a Zenith felhozatalában, ami a versenyképes, modern, "casual" avagy hétköznapi viseletre tervezett hárommutatós órákat illeti, míg az áttört számlap mintha egy modern megtestesülése lenne az eredeti Defy-nak – csak az első Defy idejében még nem voltak olyan gyártási eljárások, amik ezen az árszinten (érstd: áttört számlapos Vacheron Constantin alatt) lehetővé tették volna ezt az egyébként okkal sikeres és közkedvelt megjelenést.

zenith-defy-classic-baselworld-2018.jpgForrás: Monochrome.

Azok az idők elmúltak, mint ahogy elmúlt a múltidézésből megélő Zenith is, helyette pedig itt van egy bátor, kreatív, múltjára büszke márka amely nem fél újat alkotni – és alávágni a többieknek árban. Egy áttört számlapos, saját szerkezetes, titán tokos és titán csatos Zenith 2 millió forint körül (várhatóan épp alatta) ugyanis fog tudni borsot törni a többiek orra alá, ez biztos. Ahogy pedig fentebb említettük, tele számlappal, bőr vagy kaucsuk szíjjal pedig 2-3 százezerrel mérsékeltebb árra kell számítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr4514104229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása