Itt az új Breitling Navitimer 8 kollekció

2018. február 15. - Időmérő

breitling-navitimer-8-b01-1.jpg

A Breitlingnél új szelek fújnak, hogy ez mit jelent és miért fontos, arról itt írtunk részletesen. Röviden: az elmúlt bő 15 évben az IWC-t igazgató Georges Kern személyében új vezetőt kapott a Breitling. Az első asztalracsapás eredménye a Breitling Navitimer 8 kollekció, amivel fájdalmasan hosszú ideig húzták a márka rajongóinak agyát a Breitling közösségi médiáért felelős agytrösztjei – de sebaj, a Navitimer 8 végre megérkezett és tette ezt rögtön tizenegy (!) modellel.

breitling-navitimer-kronograf-ora.jpgÍgy fest a klasszikus Navitimer mely természetesen továbbra is kapható marad.

A Navitimer a Breitling egyik legfontosabb kollekciója – még ha talán a sorozat nevét nem is, de a megjelenést biztosan a nagy többség ismeri legalább látásból. Férfias és technikás megjelenése a kiváló megvalósítással párosítva tette a Navitimert egy igazi svájci bestsellerré, még akkor is, ha a közelmúltban azért már kicsit elfajultak a dolgok a 46 milliméteres méret öncélú hajszolásával – kell az is, de nem csak ott kéne kínálni újdonságokat.

Még egy bekezdésnyi gondolat és rátérünk az új széria részleteire. Érdemes nem elfelejteni, hogy a Breitling a saját árkategóriájában (másfél-négy millió forint) az egyik legmagasabb ár/érték arányt kínálja, ami a megvalósítás minőségét illeti. A tokok, a számlapok, valamint az atombiztos B01/B02/B04/B05 kaliberek mind sokkal értékesebb márkává teszik, mint amilyen benyomást sokan őriznek a Breitlinggel kapcsolatban...

georges-kern-breitling.jpgGeorges Kern, a Breitling – az IWC-től nemrég elpártolt – igazgatója.

...Ez az összbenyomás kerül most átalakításra Kern alatt. Kern nem szívbajos, mégiscsak a Richemont gépszörnyen belül dolgozott másfél évtizedet: a jelek szerint keresi, nem pedig kerüli egy márka megreformálásának lehetőségét. Az első lépés mindazonáltal óvatosságra, semmint nagyképűségre vall, a Navitimer 8 ugyanis a svájci óraipar joker kártyáját húzta elő – a vintage trendet. Bizony, Kern megérkezett a céges helikopterrel (igen, azzal) a havas tájban rejtőző manufaktúrába, mint valami Bond főgonosz, mondott egy köszöntőbeszédet, ivott egy Nespressot, felcsattintott egy Eviant és magához rendelte a Breitling történelemkönyveket a pince mélyéről.

breitling-1940s-hirdetes-reklam-huit-aviation-department-svajciora-karora-luxusora-regi-ora-vintage-breitling-pilota-ora.jpg1941-es Huit Aviation hirdetés.

Felcsapva az archívumokat, Kern egy Huit Aviation nevű operációra lelt, amit a Breitling 1938-ban állított fel kifejezetten a katonai repülőgépek fedélzetére szerelendő műszerek, valamint a "kézi kronográfok" (tehát mai kifejezéssel élve kronográf karórák) fejlesztésére, tervezésére és gyártására. Itt készültek a 8 napos járástartalékos fedélzeti eszközök és megannyi mai szemmel nézve is szép, arányos, jól használható kronográf.

A Navitimer 8 ennek állít emléket, de hogy miért nem Huit Aviation lett a kollekció neve, azt tőle kell megkérdezni. Az egyetlen fejvakarásra okot adó részlet ugyanis pont a név. A 11 új óra közül egyik sem Navigation-Timer avagy avagy magyarul kifejezetten a repülés közbeni navigációhoz fejlesztett időmérő. Nincs rajtuk egyetlen sem a Navitimerre épp olyannyira jellemző matematikai és időmérési skálák közül – ez a kollekció épp annyira Navitimer, mint amennyire egy Apple Watch vagy egy Tissot az. Semennyire.

breitling-navitimer-8-b01-6.jpg

Kern tehát kicsit elragadtatta magát a marketing/névválasztás terén, DE más területeken minden jel szerint józan ítélőképességgel járt el.

A Navitimer 8 kollekció ennek megfelelően egy kifejezetten visszafogott és elegáns, retro-inspirált, de abba nem belefulladó, ma is pofásan kinéző kollekció modelltől függően 41 vagy 43 milliméter átmérőjű tokba foglalva. A fülek a Navitimer dizájnt követik de azoknál kifejezetten rövidebbek, így kisebb csuklón is kényelmes viselet lesz, nem fog otromba módon túllógni a csukló szélein. A tökéletesen kerek tok vintage-inspirált lünettát kapott rajta egy árva bemart háromszöggel, mely további mérési lehetőséget biztosít.

A Breitling Navitimer 8 kollekció jelenleg 5 típusra, ezek között pedig összesen 11 referenciára oszlik fel, ezek a következők:

  1. Breitling Navitimer 8 B01
  2. Breitling Navitimer 8 Chronograph
  3. Breitling Navitimer 8 Automatic
  4. Breitling Navitimer 8 Unitime
  5. Breitling Navitimer 8 Day&Date

breitling-navitimer-8-b01-2.jpg

1. A Breitling Navitimer 8 B01

Ahogyan neve is mutatja, a B01 in-house szerkezet kapja meg, mely 70 órás járástartalékot biztosít, 4 Hertzen üzemel, oszlopkerékkel és vertikális kuplungszerkezettel szerelték, mint a legjobb modern kronográfokat (pl. Rolex 4130, Grand Seiko 9R96). 3-6-9-es segédszámlap kiosztás, diszkrét dátum 4:30-nál, pilótaóra stílusban felvitt, lumineszcens, nagy méretű indexek, kellőképp hosszú mutatók (egy igazi óra alfája és omegája a normális minőségű és hosszúságú mutató), valamint egy visszafogott csiszolást kapott fekete, kék vagy barna háttér.

Kapható lesz 18kt vörös aranyban, valamint acélban, minden esetben 43 milliméteres átmérővel és 13,97 milliméteres vastagsággal. Acélból a Breitling sajátos ferde szemezésű acél csatjával is készül egy verzió.

breitling-navitimer-8-chronograph-1.jpg

2. Breitling Navitimer 8 Chronograph

Ő lesz a versenyképesebben árazott kistesója a B01-nek, sokatlátott Órakedvelők a számlapkiosztásból rávágják majd, hogy 7750-es (vagy annak megfelelő Sellita) szerkezettel és szintén 43 milliméteres átmérővel és 14,17 milliméteres vastagsággal érkezik majd ez a széria. Lesz belőle fekete, DLC kezelt változat is. A B01 a középen polírozott szemes acél csatot, míg a kistesó végig szálcsiszolt csatot kap majd – a füleken végigfutó, kézzel felvitt polírozott él viszont ártól függetlenül közös a Navitimer 8 kronográfjai között.

breitling-navitimer-8-automatic-1.jpg

3. Breitling Navitimer 8 Automatic

Ez a belépő modell, 41mm átmérő, hozzá arányos 10,74mm-es vastagság és az előzőekhez hasonlóan itt is 100 méteres vízállóság – ahogy annak egyébként a legtöbb hétköznapi/sportos viseletre szánt luxusóránál lennie kellene. A Caliber 17-re keresztelt automata szerkezet ETA 2824-2 alapokon nyugszik, 40 órás járástartalékkal és 4 Hertzes frekvenciával. Ebből szintén lesz acél verzió kék vagy fekete számlappal, valamint fekete DLC variáns fekete számlappal.

breitling-navitimer-8-unitime-1.jpg

4. Breitling Navitimer 8 Unitime

A Breitling Navitimer 8 Unitime-ot az első nem-kronográf in-house Breitling szerkezet hajtja, ez a B35. A Unitime avagy "Universal Time" világidő kijelzés immár befért a 43mm-es átmérőbe, nem kell 46mm-es csészealjat hordani, ha valamilyen perverz ötlettől vezérelve mindig szeretnénk tudni az időt mondjuk... az óceániai Polinéziában található Tongai Királyságban – ezt most találtuk ki, ők is ott vannak a világidő tárcsán... Minket meg lenyomott Párizs! A vastagság 14,38mm, ami a méretes automata rotor, a robusztus szerkezet-kialakítás, valamint a világidő modul szendvicsének köszönhető.

breitling-navitimer-8-unitime-3.jpg

A B35 egyébként szintén 4 Hertzen üzemel – ezt azért mondjuk el ennyiszer, mert manapság igenis számít, hogy egy modern szerkezet ezen a modernebb frekvencián működjön, és ne ennek árán nyújtson hosszabb járástartalékot. A B35 ennek megfelelően a 28,800-as féllengésszám mellett is tudja a 70 órás járástartalékot.

A Breitling Navitimer 8 Unitime acél tokkal és fekete vagy ezüst számlappal érkezik, de a pilótaóra hangulat itt is megvan a mutatóknak és méretes indexeknek hála – a piros végű központi mutató pedig egy jópofa részlet marad. Ez a modell is elérhető lesz acél csattal.

breitling-navitimer-8-day-date-1.jpg

5. Breitling Navitimer 8 Day&Date

A Breitling Navitimer 8 Day&Date az Automatichoz képest nyújt még egy nap kijelzést is – inkább annak vizuális hatása, semmint elképesztő hétköznapi praktikuma okán. 41mm széles és 11,10mm vastag lesz a Day&Date, benne a szintén ETA-alapú Caliber 45, 28,800-as féllengésszámmal és 40 órás járástartalékkal. Jól látható a különbség a beszállítóktól kapott alapabb szerkezetek, és a közelmúltban nagy költségen kifejlesztett, modernebb saját szerkezetek közötti különbség a járástartalék hosszán is.

breitling-navitimer-8-b01-5.jpg

Összefoglalás

Teljes pályás letámadás ez a Breitling részéről (és hol van még Baselworld!). Kern az archívumok előtt jó eséllyel rápillantott a Breitling elmúlt néhány évének mérleg szerinti eredményére is és úgy kémeink szerint valahogy úgy nyilatkozott: "bizony ide eladható óra kell!" Nos, a Navitimer 8 nem az a kollekció, amitől a márka régivágású kedvelői kiesnek majd a karosszékből, vagy amivel a Breitling által támogatott műrepülők rögtön a boutique előtt teszik majd le a sugárhajtásút igyekezetükben...

DE! A Navitimer 8 egy olyan óra, amit kézbevéve, kicsit jobban szemügyre véve jó eséllyel rengeteg olyan vásárló fog jó érzéssel választani, aki nem 82 órát tart otthon a fiókban, hanem egy minőségi, leolvasható, szépen összerakott, időtlen megjelenésű órát tervez hordani hétköznap az irodában éppúgy, mint a színházban vagy a pubban este, vagy hétvégén anyóslesen.

Ha Kern az EBITDA-t nem a minőség gyengítésével és kanyarlevágásokkal tervezi javítani (amit innen is sok szeretettel kívánunk neki a világ összes Breitling kedvelője nevében), akkor ez egy érthetelen nevű, de patent minőségű, hordható méretű, leolvasható kollekció lesz versenyképes áron. Manapság meg ezeket kell tudni hozni, ha egy óragyár nem a befektetői pénzén akar lassú halált halni.

breitling-launch.JPG

Utóirat: a fenti képen bal oldali férfi Guy Bove (segítünk: "gij bóv"), akit teljesen véletlen szúrtunk ki a hivatalos Navitimer 8 bemutató-rendezvényen készült fotókon. Guy Bove egy zseniális mérnök, dizájner és igazi órakedvelő aki a Chopard L.U.C és Ferdinand Berthoud legkomolyabb darabjaiért felelős... Úgy tűnik, Kern elcsábította a Breitlinghez, szóval aki eddig kételkedett, az megnyugodhat – a mai svájci óraipar egyik meghúzódó, de elképesztő fegyelemmel és odaadással dolgozó tervezője kezében van a márka.

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr1813615942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása