Régóta a legvisszafogottabb Breitlingek: Premier Automatic 40 és Premier Day-Date 40 (Igen, 40!)

2018. november 03. - Időmérő

breitling-premier-automatic-day-date-elegans-karora-luxusora-orasblog-12.jpg

A Breitling sokáig szinte kizárólag a feltűnő, nagyon technikás kollekcióira és modelljeire koncentrált a – nem is annyira – közeli múlttól kezdve egészen tavalyig. A jelenségről részletesebben beszámoltunk az új Premier B01 Chronograph cikkünkben itt, valamint a Premier Chronograph (7750) cikkünkben itt – nem ismételnénk magunkat, ott szépen le van írva minden, Georges Kern ideológiájától és furcsa, de találó Mercedes G-Klass hasonlatától kezdve. Most térjünk rá ennek a trendnek a két legújabb és talán legmeglepőbb eredményére: a Breitling Premier Automatic és Premier Day-Date modellekre.

breitling-premier-automatic-day-date-elegans-karora-luxusora-orasblog-11.jpg

Kezdjük a Premier Automatic 40-nel. Míg korábban a csakazértis elég technikás Colt-ok számítottak a letisztultabb Breitlingeknek – minden relatív, ugye –, addig a Premier Automatic igazi vérfrissítés. Leírtuk a fenti cikkekben, úgyhogy tényleg csak egy mondatban a lényeg, hogy a Kern-vezette Breitling vissza akar találni a régi önmagához, ahol megfértek a stílusos-elegáns, hétköznapi modellek és a high-tech professzionális karórák a Breitling égisze alatt. A Premier 40 önmagáért beszél etéren: tökéletesen leolvsasható, sehol semmi felvágás vagy felesleges dizájnelem, amit csak különlegesen képzett pilóták tudnának használni miközben villámcsapás után vitorláznak elromlott gépükkel az óceán felett...

breitling-premier-automatic-day-date-elegans-karora-luxusora-orasblog-9.jpg

...Van helyette letisztult alap számlap kék, valamint sötét és világos szürke színekben, mind "sunburst" központosított szálcsiszolással, applikált indexekkel, szép hosszú mutatókkal (ahogy annak minden órán lennie kéne), és csak egy kis pici pirossal a másodperc mutató végén, valamint a 60-as jelzésnél a számlap tetején, hogy valami azért történjen. Még dátum sincs! Semmi nem töri meg a számlap szimmetriáját, még a felirat (ami azért kicsit, lássuk be, felvágós ott 12 óra alatt) is fokozatosan kisebbedik. Sok mutatós részlet.

breitling-premier-automatic-day-date-elegans-karora-luxusora-orasblog-14.jpg

Szíjak tekintetében a Breitling tömeges leépítéseket tervez: a számtalan opció helyett lesz innentől barna és fekete, fényes és hasított bőr változatokban, valamint a tipikus Breitling Navitimer csat (melynek ez a neve), szintén elérhető mindkét 40 milliméteres Premier modellhez. A kisebb méret fantasztikusan áll ennek a vizuálisan igencsak összetett csatnak, érdemes nem leírni fotók alapján – főleg, hogy nagyjából százezer forintos a felár a szíjhoz képest, nem sokszázezres, mint sok más gyártónál.

A 40 milliméteres tok a Breitling 37 nevű, valójában ETA 2895-2 alapú szerkezetet rejti a Premier Automatic 40-ben.

breitling-premier-automatic-day-date-elegans-karora-luxusora-orasblog-15.jpg

Akinek hiányzik a dátum, az sem búslakodhat: a Premier Automatic Day-Date 40 napkijelzéssel együtt szállítja, az előbb bemutatott 40-es formátumban. Ez a modell az előbb megismert világosabb szürke számlappal, illetve egy a sima Automatic-hoz nem kapható fekete számlappal lesz elérhető. Utóbbi esetében zsigerből azt mondanánk, hogy fekete alapon fehér nap- és dátumtárcsák jobban mutattak volna – de a fehér így viszont illik a dátumablak fehér keretéhez, illetve a fehér nyomatokhoz az indexek körül, valamint a flange gyűrűn a számlap peremén.

breitling-premier-automatic-day-date-elegans-karora-luxusora-orasblog-6.jpg

A tok részletei is rendben vannak. Akinek van érzéke ezekhez, az majd vegye kézbe ezt a tokot és tekintse meg annak részleteit, és tegye mondjuk egy belépő szintű Panerai mellé – ég és föld úgy összetettségben, mint érzetben a kettő, pedig nagyjából egy áron lesznek. A Breitling nagyobb figyelmet fordított tehát a külcsínyre, mint sok nagynevű konkurense akik a mostanára unásig látott, repetitív dizájnoknál megálltak ebben a szegmensben – igaz, a Breitling magasabb áron is kínálja ezeket a modelleket néhányuknál (de nem mindegyiküknél).

breitling-premier-automatic-day-date-elegans-karora-luxusora-orasblog-13.jpg

Ennek megfelelően valódi minőségérzetet nyújt a tok – ez viccesen hangzik így 1 millió forint magasságában, de igenis vannak erősebb és gyengébb teljesítmények még ebben a szegmensben is –; profilja szálcsiszolt, a fülek letörtek és csavartak, felületük polírozott, a lünetta többlépcsős (ezt nehezebb megmunkálni és szépen polírozni, az élek megtartása mellett), a kristály pedig "box", ami jellemzően szintén megdobja a komplexitás- és minőségérzetet. 

A szerkezet esetben is ETA alapokon nyugszik, mindkét modellnél a járástartalék 42 óra köré várható, a működési frekvencia 4 Hertz avagy 28'800 féllengés óránként. Mi több, mindkét modell COSC Kronométer tanúsítvánnyal rendelkezik – minden egyes szerkezetet leszállítanak a független COSC intézetébe, hogy ott, hosszú és alapos tesztek után a még tokozatlan szerkezetek megkapják ezt a tanúsítványt.

breitling-premier-automatic-day-date-elegans-karora-luxusora-orasblog-10.jpg

A kifejezetten igényes tok, a nívós számlap dizájn, valamint a kronométer kaliberek fényében már nem is annyira hajmeresztő az 1 millió forint köré várható Premier Automatic 40 és Premier Day-Date 40. Elegáns, időtlen méretezésük okán pedig kívül-belül egy valóban újdonatúj Breitlingünk lehet ennyiért. 

Akinek a "régi Breitling" tetszik, az se búsuljon, él és virul a Breitling azon részlege is – aki viszont a márka idestova csak vintage-ben megtalálható, stílusos, elegáns modelljeit sírta vissza... Nos, eljött az ő idejük, mert bizony ez lesz az egyik legfontosabb irány mostantól a cégnél.

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr8314340421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása