Elő-BaselWorld 2018: TAG Heuer Carrera Heuer 02

2018. február 20. - Időmérő

tag-heuer-carrera-heuer-02-heuer02-baselworld-2018-chronograph-ablogtowatch-featured.jpg

Bizony, BaselWorld 2018 már annyira itt van a nyakunkon – alig egy hónap, és rászabadulnak a világra a 2018-as órás újdonságok –, hogy már a nagy márkák sem bírják visszafogni magukat izgalmukban. Íme a legújabb váratlan bejelentés, a TAG Heuer Carrera Heuer 02!

tag-heuer-carrera-heuer-02-heuer02-baselworld-2018-chronograph-ablogtowatch-16.jpg 

A recept változatlan a TAG Heuernél: olyat gyártani, amire a kor óravásárlóinak legalább egy jelentős része felfigyel, mint lehetséges következő vásárlás, olyan ár/érték aránnyal, hogy a folyamat végén ne is tudjon/akarjon mást választani. Persze ezt amilyen könnyű mondani, olyan nehéz megcsinálni – még akkor is, ha az ár/érték kifejezést egy kezemen meg tudnám számolni, hányszor hallottam az elmúlt bő 5 évben a svájci óraipar vezetőinek szájából.

Amikor Jean-Claude Biver átvette a TAG Heuer-t, jelentős részben pont azért tette, mert a korábbi vezetőség elvitte egy olyan irányba, ahova – szerinte és szerintünk is – a TAG Heuer nem volt való. Érezhetően évről évre egyre drágább és egyre zavarosabb lett a brand, ilyen-olyan szerkezetek, kollekciók, Calibre 5, 16, 36, 1887, Grand ez, Micro az... Bár a legritkább esetekben történik ez tudatosan, az ilyen zavaros összkép tudatalatt igen is elhajtja, elrémiszti a vásárlót, aki okkal szeretne biztos lenni az általa választott márka identitásában, és tudni azonosulni az imázsával.

tag-heuer-carrera-heuer-02-heuer02-baselworld-2018-chronograph-ablogtowatch-3.jpg

Így lett a TAG Heuer-ből régi-új TAG Heuer, egy brutál erős svájci óramárka, ami modern (ahogy ők mondják, "avant garde") és önazonos árazásban és a legfontosabb, tőle megszokott vizuális jegyekben. Az eredmény? Hát, hogy-hogy nem, a TAG Heuer jobban teljesít ma mint valaha. 

Egyszer-egyszer megvillanni azonban közel sem akkora teljesítmény, mint tartósan megfelelni az immár magasra helyezett elvárásoknak. A TAG Heuer-nél ügyesen keverik a vintage/klasszikus TAG vonalat (ebben az Autaviával és a feltámasztott Link kollekcióval) a modern irányzattal, melyben a Carrera Heuer 01 és, íme, a Heuer 02 viszi el a hátán a történetet.

Mielőtt elmélyednénk a dolgokban, megjegyezzük, hogy nem mi, hanem a TAG Heuernél döntöttek úgy, hogy a Carrera Heuer-01 és Heuer-02 kollekciók immár Heuer 01 és Heuer 02 néven futnak – a kötőjel ment a levesbe, ami szerintünk egyrészt érthetetlen, másrészt kár, mert így hülyébben néz ki a kollekció neve.

tag-heuer-carrera-heuer-02-heuer02-baselworld-2018-chronograph-ablogtowatch-14.jpg

Sebaj, ennél fontosabb, hogy a Heuer 02 Chronograph hogyan illeszkedik a Carrera kollekcióba, íme a fontosabb infók:

  • Csak 43mm-es tokban lesz kapható a Chronograph (a TAG Heuer utal rá, hogy lesz egy GMT változat 45-ös tokkal, de erről ezen kívül még nem szivárgott ki semmilyen információ)
  • Legalább 6 különböző változat lesz,
    • Acél tokkal kettő változat,
    • Kerámia tokkal kettő – lesz full kerámia tok és kerámia csatos verzió is
    • Fekete acél tokkal, kerámia lünettával és tömör 18K rózsa arany fülekkel egy,
    • Fekete acél tokkal, tömör 18K rózsa arany fülekkel és tömör arany lünettával

tag-heuer-carrera-heuer-02-heuer02-baselworld-2018-chronograph-ablogtowatch-1.jpg

  • Mindegyikben a Heuer-02, teljesen in-house tervezett és kivitelezett szerkezet dolgozik majd (persze a rugók és kövek jó eséllyel beszállítótól jönnek majd, ahogy a nagy nevek 99%-ához is):
    • Modern, 4 Hertz frekvencia
    • Impresszív 75 órás járástartalék (nem áll meg másfél nap után a polcon)
    • Csak 168 alkatrész, így olcsóbb előállítás és egyszerűbb szerviz
    • Oszlopkerék és vertikális kuplung, egy modern high-tech kronográf ismérve
    • Automata felhúzás

tag-heuer-carrera-heuer-02-heuer02-baselworld-2018-chronograph-ablogtowatch-13.jpg

  • Ami fontos különbség, hogy a Heuer 01-hez képest itt 3-6-9 a segédszámlapok kiosztása, míg ott 6-9-12 volt – mellékesnek hangzik, de sokat változtat az óra megjelenésén.
  • Alap a kerámia lünetta (kivéve nyilván a full arany változatot), így a karcállóság garantált az egyébként karc-mágnes lünettán
  • Elérhetőség kezdete: kb. 2018 nyár

tag-heuer-carrera-heuer-02-heuer02-baselworld-2018-chronograph-ablogtowatch-10.jpg

Az árazás a legkevésbé sem elhanyagolható tényező: az acél tokos verzió másfél millió forint körül (jó eséllyel inkább alatta) lesz, de a mi szemünkben az abszolút nyerő a full kerámia tok és kerámia csat kombó két millió alatt. Örökéletű karcállóság és kiváló kényelem, a Heuer 01 hasonló változatából kiindulva patent kerámia megmunkálás – és mindez a hordhatóbb 43mm-es méretben. Az lünettás+füles változat 3 millió alatt/körül lesz, ami aggresszív ár egy saját szerkezetes kronográfért.

tag-heuer-carrera-heuer-02-heuer02-baselworld-2018-chronograph-ablogtowatch-22.jpg

Egy hiányosság, ami még változhat: egy-két tömör számlapos változat lehet elkélne, mert lesznek, akiknek ez a nyitott számlapos megjelenés túl sok. A Heuer 01 43mm-es változatából volt, de azt csak a TAG Heuer tudja, hogy fogyott-e az annyira, hogy most ebből is legyen diszkrétebb változat, vagy a túlnyomó többségnek az túl unalmas volt és ez a nyitott számlapos verzió futott inkább.

tag-heuer-carrera-heuer-02-heuer02-baselworld-2018-chronograph-ablogtowatch-5.jpg

Akárhogyis, a TAG Heuer Carrera Heuer 02 aggresszív árazással, teljesen saját (a 2014-ben belengetett CH80-asra épülő) szerkezettel, 43mm-es, kényelmesebben hordható tokkal, modern megjelenéssel és még ennek ellenére is jó leolvashatósággal rúgja rá az ajtót BaselWorld 2018-ra... Vajon mi jön még a TAG Heuer-től, ha még el sem kezdődött a show és a Heuer 02 már publikus?

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr3013673488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása