Elegancia időtlen időkig: Cartier Privé Tonneau

2018. december 01. - Időmérő

cartier_08.jpg

A Cartier nagymestere az egyszerű formáknak... Formáknak, amíg egészen addig tűnnek egyszerűnek, amíg nem szánunk rá 30 másodpercet, hogy fogjuk egy papírt, tollat, és próbáljuk meg magunk is lerajzolni ugyanazt az alakzatot. Nem vicc... Akinek a szombati munkanapjába, "home office"-ába belefér, próbálja meg hűen papírra vetni mondjuk ennek a legújabb Cartier Privé-nek a furcsa, lecsapott oválisát.

A Cartier Privé Tonneau (nagyjából "privé tonó") rózsa aranyban és platinában lesz elérhető – utóbbi száz darabos limitált széria. A tok mindössze 46,1 milliméter magas és 26,2 milliméter átmérőjű. Ahogy a Tank, a Clé, Rotonde, Tortue és a történelem során megannyi más bemutatott Cartier esetén, úgy itt is a kb. megközelíthetetlen, de legalábbis rendkívül erős és egyedi Cartier elegancia az, ami a legerősebben sugárzik ebből az órából.

cartier_prive_collection_1000.jpgEgy külön cikkben szót ejtünk majd a két jobb oldaliról is!

Míg a Santos vagy a Calibre Diver, tehát a sportosabb Cartier-k is méltán tartanak fent jelentős rajongói tábort világszerte – nem marketing, tény –, addig azért az is egy tény, hogy a Cartier-vel valahogy ez a lehengerlő elegancia forrt össze inkább, mint legerősebb asszociáció... Hiába az első karórák egyike a Cartier Santos pilótaóra, melyről itt írtunk részletesen, és egy gondosan elvégzett házifeladat a Calibre Diver, mégis inkább a Tank (bemutató itt) és annak szellemi társai azok, akik az elmúlt bő fél évszázad alatt a kortárs Cartier-t azonosítják.

cartier_01.jpgEgy 1906-os Cartier tonneau tokban – a jelek szerint a fotó is nagyjából akkorról származik... Még jó, hogy nem fényképezőt gyárt a Cartier ;-)

A Privé Tonneau, mint megannyi régi-új kollekció a márkától, szintén történelmi alapokon nyugszik: egészen 1906-ig kell visszatekernünk az idő kerekét, hogy megtaláljuk a Cartier-féle Tonneau forma alapjait. A tonneau egyébként hordót jelent, a forma pedig jól érthető okokból kapta ezt a nevet akkor, amikor még nem kellett mindent valami luxus-fantasztikus-magasztos dologról elnevezni. Hordó alakja volt, úgyhogy hordóról kapta a nevét, nem mondjuk valami elcseszett csillagalagzatról az Androméda-galaxisból. Persze a "Privé" az már odakerült, mint a "magán" vagy "privát" vagy valamilyen egyéni előny jelentése.

cartier_11.jpg

A tok mindössze 8,8 milliméter vastag, ahogy annak lennie kell egy valódi öltönyóránál, ami nem akar búvár- és autós- és repülős- és miegymás lenni, csak az elegancia írott-íratlan törvényeinek megfelelni. Az ívelt kristály és lünetta pedig végképp szavatolják a diszkrét megjelenést és azt, hogy a Privé Tonneau szinte magától kússzon be a mandzsetta alá.

cartier_05.jpg

A szerkezet a Cartier "in-house" Caliber 1917 MC, mely mindössze 2,9mm vastag, 38 órás járástartalékkal rendelkezik, 3 Hertz frekvencián üzemel és kizárólag kézi felhúzású... Őszintén szólva, szerintünk sokkal több értelme lett volna egy kvarc szerkezetet elhelyezni ebben az órában, és azt is megmondjuk miért: egy öltönyórát legtöbbünk úgysem hordana minden nap, hanem leginkább különleges alkalmakkor... Még ha munkahelyünk megkívánja, sokunknak akkor sem csak egy órája lesz amit folyton hord... Így viszont állandó kihívás lesz az időt állítgatni, amikor sietősen felkapjuk a Privé Tonneau-nkat, hogy még odaérjünk az operett nyitánya előtti heveny traccspartira – ilyenkor pedig jó lenne, ha a pontos időt mutatná, nem a pillanatot, amikor dacosan megállt a szerkezet, mert 38 óráig nem foglalkoztunk vele.

cartier_prive_tonneau_rg_1000.jpgNincs másodperc mutató, hogy látszódjon a kvarc szerkezet okán a mutató idegesítő kattogása – következésképp a most beszerelt 1917 MC mechanikus szerkezet finom lökéseit sem láthatjuk viszont a nem-létező másodperc mutatón... S bár a Cartier nem tett közzé az óra hátlapjáról fotókat, 99,9999% eséllyel teli hátlapja lesz ezeknek is, mint a Cartier legelegánsabb órái 99,9999%-ának. 

Egyes vásárlók sznobériáját persze biztosan segít megnyugtatni, hogy mechanikus szerkezet van az órában – még akkor is, ha a korona tekergetésén kívül erre abszolút semmilyen érzékelhető jel nem fog mutatni sem nekik, sem környezetük számára.

cartier_prive_tonneau_platinum_1000.jpg

Nem baj ez, hanem sokkal inkább csak indikátor: egy igazán elegáns, időtlen Cartier nem a kaliberről szól. A lényeg a prezentáció és az általa hordozott üzenet. Nem mindenki szereti ugyanis formális közegben hobbi-autóversenyzőségét, kvázi-búvárságát vagy Neil Armstrong-imitátor mivoltát hangoztatni... A kevesebb ugyanis néha több, ezt pedig a karóra-viselés idejének hajnala óta, bő száz léve a Cartier műveli a legkonzisztensebben.

Jó látni, hogy a márkánál továbbra is hangsúlyt helyeznek ennek a hagyatéknak a öregbítésére és, hogy nem adják könnyen a stafétabotot másoknak. Nem fog mindenkinek tetszeni a Cartier Privé Tonneau, rendhagyó formavilága azonban biztosan megtalálja majd követőit – nekünk, többieknek, pedig ott a Tank, ha nem vagyunk a Privé Tonneau-hoz elég bevállalósak.

cartier_09.jpg

A januári SIHH 2019-en (róla mindent itt) hivatalosan bemutatott Cartier Privé Tonneau ára hét és nyolc millió forint körül várható rózsa aranyban, illetve platinában.

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr8514407372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása