Zenith Defy Zero-G

2018. április 09. - Időmérő

zenith-defy-zero-g-orasblog-svajciora-karora-luxusora-2.jpg

A Zenith Defy Zero-G egyszerű neve ellenére egy mérnöki és órásmesteri remekmű, mely bő egy évtizedes múltra tekint vissza és megvalósításában gyakorlatilag teljesen egyedi. Lássuk most a frissen tovább fejlesztett és BaselWorld 2018 alkalmából bemutatott legújabb változatát, a Zenith Defy Zero-G-t!

Tömören a lényeg: a teljesen mechanikus Zero-G egy giroszkópszerű platformra helyezi a billegőt és a teljes gátszerkezetet. Ez a platform összevissza imbolyog kezünk (és így az óra) legkisebb mozdulatára is, ezerrel törekedve arra, hogy mindig vízszintes állapotba kerüljön. Dönthetjük, forgathatjuk az órát a tér minden és bármely irányába, a giroszkóp, benne a folyamatosan "tikk-takkoló", működésben lévő billegővel pedig követi mozgásunkat és mindig vízszintes helyzetbe áll.

Tessék megnézni a fenti videót, abból könnyebben átlátható, hogyan is működik – bár láttunk már ennél követhetőbb mozgóképes bemutatót is. A "szferikus rendszer" 139 parányi alkatrészből áll, ám a legfőbb előrelépés így, a 2018-as modellre nem is ez, hanem hogy 70%-kal kisebb helyet foglal el ez a mostani összeállítás a korábbinál. A rendszer része a platina ellensúly, ami nagy fajlagos tömegével segít mindig a jó irányba forgatni a felépítményt.

zenith-defy-zero-g-orasblog-svajciora-karora-luxusora-8.jpg

Veterán órakedvelők emlékezhetnek a korábbi Zero-G modellekre, amiknek elől és hátul is nagyobb-kisebb nagyobb buborék került a zafír kristályokba kialakításra, hogy a gömb-giroszkópnak legyen tere forgolódni. Ezek a kitüremkedések tűntek el idénre – bár a korábbi verziók sem voltak kényelmetlenek, még úgy sem, hogy a csukló felőli, hátlapi oldalon is volt egy kisebb buborék.

zenith-defy-zero-g-orasblog-svajciora-karora-luxusora-3.jpg

Amit fontos megértenünk, vagy legalább elképzelnünk, hogy az igazi kihívás valami folyton – és kiszámíthatatlanul – izgő-mozgó elembe eljuttatni a feltekert főrugóból a fogaskerékrendszeren át a hajtást. Elképesztően elmés szerkezet, mely egy roppant kifacsart módon működő differenciálművön alapszik, mely segít folytonos hajtást biztosítani a gátszerkezetnek, függetlenül attól, hogy az azt cipelő felépítmény a tér milyen irányába is áll.

zenith-defy-zero-g-orasblog-svajciora-karora-luxusora-9.jpg

Az összesen 324 alkatrészből álló szerkezet nem vág le kanyarokat a frekvencia terén sem: az óra ugyanúgy az impresszív 5 Hertz frekvencián üzemel, mint a márka híres-neves El Primero kronográfja. A járástartalék még így is 50 óra. Lenyűgöző párosítás a giroszkóp mellé az agresszíven csontvázasított szerkezet, mely rálátást biztosít a fogaskerekek rendszerére – még akkor is, ha a szerkezet többi része egyébként nem különösebben rendhagyó.

A titán vagy tömör rózsaarany tok 44 milliméter széles és 14.85 milliméter vastag, valamint 100 méterig vízálló – ezt sokszor megspórolják a gyártók az ilyen komplexitású órák esetében, itt viszont még a fő mutatókra felvitt Super-LumiNova lumineszcens anyag sem volt idegen az összképből.

zenith-defy-zero-g-orasblog-svajciora-karora-luxusora-1.jpg

A Zenith Defy Zero-G ára a titán tok–bőrszíj páros roppant baráti $99,800-os (kb 25 millió forintos) "belépő szintjétől" az arany tokos és csatos modell $131,000 (33 millió forintos) határáig terjed.

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr513796772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása