Öröknaptár & Tourbillon! Frederique Constant Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture

2018. október 02. - Időmérő

frederique-constant-perpetual-calendar-tourbillon-manufacture-2.jpg

Azta! Az új Frederique Constant Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture nem csak a márka eddigi legösszetettebb, de a "magas komplikációjú" órák szegmensének egyik legjobb ár/érték arányú órája... Nem is csoda, hogy ez a négy új modellváltozat a Frederique Constant 30-ik évfordulós meglepetése, ugyanis a márka sikerének kulcsaként működő alapértékeket emeli egy új szintre.

frederique-constant-perpetual-calendar-tourbillon-manufacture-1.jpg

Hazánkban éppúgy, mint nemzetközileg is egyazon jól érthető okból népszerű a márka: mert bár elég drágák az óráik ahhoz, hogy a megfelelő színvonalat el tudják érni, ugyanakkor mégis számottevően versenyképesebben árazottak, mint a konkurens nagy svájci márkáktól bármi.

Tehát félreértés ne essék: a Frederique Constant nem egy olcsó márka. Bár vannak kvarc szerkezetes, alap öltönyóráik néhányszázezer forintért – amik a nekik szánt feladatot, az alkalmi viselethez való tökéletes alkalmazkodást legtöbbször maradéktalanul teljesítik –, a mechanikus óráik már inkább párszázezer forintos környezetében vannak az egymilliós határnak – hol alatta, hol felette. Ezért a pénzért viszont a márka saját szerkezetet, kifejezetten magas minőségű tokot, számlapot és mutatót, valamint egyedi, kifinomult megjelenést kínál.

frederique-constant-perpetual-calendar-tourbillon-manufacture-4.jpg

Egyszerűnek hangzik a recept – de ha olyan könnyű lenne jól csinálni, akkor a Frederique Constant-nak sokkal több konkurense lenne.

A Frederique Constant Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture a cég saját alapszerkezetét módosította, tuningolta az itt látható FC-975-re, amelnyek számlapfelőli oldala öröknaptáras modult, míg alapwerkje tourbillon mechanizmust kapott. Ezekről a funkciókról A "Komplikált karórák – És kell-e nekem olyan" sorozat II-ik részében írtunk, kattints át oda, hogy megfelelő részletességben tanulhass róluk.

frederique-constant-perpetual-calendar-tourbillon-manufacture-7.jpg

A lényeg, hogy mindkét komplikáció a mechanikus óragyártás extra-listájának csúcsán helyezkedik el – persze mindig, mindent lehet még-még-még fokozni... De ezek olyanok, mint egy V12-es motor az autógyártásban: mindenki tudja, hogy exotikum és hogy nehéz jól (és még nehezebb költséghatékonyan) megcsinálni.

frederique-constant-perpetual-calendar-tourbillon-manufacture-9.jpg

A végeredmény 4 külünböző Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture modell: kettő rozsdamentes acélban, kettő pedig tömör 18 karátos rózsaaranyban. Itt kell megjegyeznünk, hogy a Frederique Constant a legtöbb modelljéhez igazi rózsaarany bevonatot használ – így érve el a hiteles rózsaarany megjelenést és tartva alacsonyan az árakat. Egy öröknaptárral és tourbillonnal szerelt órához azonban tömör arany tok dívik, így jelen esetben arról beszélhetünk – nem pedig valódi arannyal felületkezelt acélról.

frederique-constant-perpetual-calendar-tourbillon-manufacture-11.jpg

Az árazásban a svájci márkák 99%-ánál az arany orbitális felárral jár – gyakran duplájával, vagy ahhoz közeli áremelkedéssel, jelen esetben viszont mindössze 15%-kal drágább a teli számlapos modell arany tokkal acél helyett. A nyitott, csontvázasított arany tokos változat a legdrágább, itt közel három millió forintos felár van, mert ezt a referenciát 30 darabban limitálták – a Frederique Constant ezzel indokolja, miért fogott vastagon a ceruza.

frederique-constant-perpetual-calendar-tourbillon-manufacture-10.jpg

Nehéz megmondani, melyik lesz a legnépszerűbb változat: a tele számlapos acél modell visszafogottsága és időtlensége miatt, a nyitott számlapos acél modell lenyűgöző megjelenése miatt, az arany-teli számlapos pedig még az alapszintű aranyórák közötti versenyképes árával fog tudni hódítani.

frederique-constant-perpetual-calendar-tourbillon-manufacture-9.jpg

Ennek megfelelően az acél tokos, tele számlapos (FC-975MC4H6) és az acél tokos nyitott számlapos (FC-975S4H6) modellek kicsivel hat millió forint alá várhatók árban, a tele számlapos arany modell hét millió alatt lesz valószínűleg, míg a 30 darabban limitált arany-nyitott modell 9 millió körül várható.

frederique-constant-perpetual-calendar-tourbillon-manufacture-13.jpg

Hat millió forint rengeteg pénz mindenhol, az órák világában is – de csak a legritkább esetekben jelent belépőt a legkomolyabb komplikációk univerzumába. A Frederique Constant ezt meg tudta valósítani, méltóképp ünnepelve 30-ik évfordulóját.

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr1914274253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása