Montblanc Star Legacy Automatic Date és Full Calendar

2019. január 03. - Időmérő

montblanc-star-legacy-automatic-date-2019-1.jpg

A Montblanc Star Legacy egy nyugodt, visszafogott, mégis népszerű kollekció, ami valahogy mindig is sikerrel bújt meg a felkapott BaselWorld és SIHH hírek mögött... Mintha csak arra várt volna, hogy az átlag user betévedjen egy órás boutique-ba, ahol néhány perc nézelődés után, a tökéletes pillanatban, a teljes Star Legacy kollekció elővetheti magát, bedobva ár/érték arányát, értelmes méretezését és a legnagyobbaktól ellesett funkcióit.

A Star Legacy – tegyük hozzá, a Frédérique Constant-nal közösen – gazdagon leuralta a millió forint alatti szegmenst... Hangsúlyozzuk, nem a látszólagos felkapottságban, vagy abban, hogy minden héten másik nemzetközi blog foglalkozik vele... Hanem abban, hogy akkor vannak elemükben, amikor igazán számít: amikor a vásárló a pénztárcájával szavaz.

montblanc-star-legacy-full-calendar-sihh-2019-featured.jpg

Nézzük meg jobban, és kiderül, milyen mixtúra kell a sikerhez. Nem árt, ha egy nagy márka égisze alatt kerül megvalósításra a kollekció – a presztízs nélküli luxusóra olyan, mint három lábú csataló –, minőségben magas színvonal (felületkezelés tokon-számlapon-mutatón-szíjon), időtlen dizájn (ne robogjon ki a jóízlésből és divatból még évekig, vagy ideális esetben sosem) és olyan funkciók, amik... Funkcionálisak.

montblanc-star-legacy-automatic-date-42.jpgA 42 milliméteres Montblanc Star Legacy Automatic Date kézen. Forrás: watchonista

A Star Legacy ezeket, igaz nem elsőre, hanem évek alatt, de végre összelegózta magának.

A legalapabb modell a Montblanc Star Legacy Automatic Date 39mm és 42mm. Dombormintás számlap, római számok, "leaf" azaz levélmutatók, persze kékítve, magas kontraszt a felületek és a formák között a leolvashatóság érdekében, gyönyörűen megmunkált, vakítóra polírozott acél tok és mélykék szíj. A szerkezet egy alap ETA vagy Sellita werk lesz – semmi nagy durranás. Az összetett számlap és minőségi tok várhatóan 850 ezer forint körülre pozícionálja mindkét Star Legacy Automatic Date-et – ennyiért kézbe és kézre véve is nagyon meggyőzőnek kell lenniük.

montblanc-star-legacy-full-calendar-2.jpgA 42mm-es Montblanc Star Legacy Full Calendar kézen. Forrás: watchonista

A Montblanc Star Legacy Full Calendar, ahogy neve is mutatja, teljes naptár. Nem szabad összekeverni a "perpetual calendar"-ral, ami magyarul a hangzatos és hozzá méltó "öröknaptár" névre hallgat. Az éves- és öröknaptárról itt írtunk bővebben. A full calendar velük szemben egy hagyományos dátum komplikáció, melyet minden nem 31 napos hónap végén korrigálni kell, "full" avagy "teljes" pedig attól lesz, hogy a dátumon túl kijelzi a nap nevét, a hónapot, valamint a holdfázist is. Külön menőség-faktor a központi dátum: nem a szokásos 3 vagy 4:30 vagy 6 órai pozícióban található ablak, hanem egy központi mutató jelzi az aktuális dátumot.

montblanc-star-legacy-full-calendar-szerkezet.jpgA Star Legacy Full Calendar hátlapja. Alap szerkezet néz vissza ránk – a naptáras komplikációk értelemszerűen a számlap felőli oldalán vannak. Forrás: watchonista

A Montblanc Star Legacy Full Calendar csak 42 milliméteres változatban lesz elérhető – rövidke, erősen lefelé ívelt füleivel és domború lünettájával így is arányos és hordható marad azonban. A szerkezet egy alap ETA vagy azzal azonos kialakítású Sellita werk, rajta a full calendar funkcionalitást és kijelzéseket, valamint a központi dátumot varázsoló modullal.

montblanc-star-legacy-full-calendar.jpg

A számlap az Automatic Date-tel megegyező mintázatot, mutatót és számokat kapott: árad az elegancia és klasszicizmus. 1,3 milliós árával viszont a Frédérique Constant fölé lőtt a Montblanc, ez pedig visszaüthet – de a tágabb luxusóra mezőnyben ez még mindig "sok óra" (azaz sok funkció, elegáns csomag, minőségi prezentáció), a többeikhez képest versenyképes áron.

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr8614523098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása