TAG Heuer Aquaracer Carbon

2018. szeptember 08. - Időmérő

tag-heuer-aquaracer-carbon-3.jpg

Vége a svájci órások, és velük együtt a mi tradícionális augusztusi nyári szünetünknek is... Itt a szeptember és vele együtt beindul a jövő nyárig tartó óraipari pörgés! Még az év végéig is számos újdonság várható, utána januárban rögtön SIHH, márciusban BaselWorld – már ami maradt belőle, de erről majd később – és még megannyi esemény. Egyike az indián nyár legérdekesebb bejelentéseinek a TAG Heuer Aquaracer Carbon széria, lássuk most ezeket.

tag-heuer-aquaracer-carbon-6.jpg

A karbon bő tíz éve kezdett el beszivárogni a luxusórák világába, elsők között nekünk az Audemars Piguet ugrik be – az egyébként az első években botrányosan ocsmány egyszerű módon "megmunkált" – Forged Carbon tokokkal. A technológia azonban, úgy látszik, az óraiparban is más iparágakhoz (tech, autó, stb) hasonlóan működik: a legdrágább, legmodernebb eljárások eleinte csak néhány márka top szériáinak sajátja, majd elkezd a felsőkategóriás márkák körében terjedni, végül pedig demokratizálódik – otrombábban fogalmazva olcsóbb lesz.

tag-heuer-aquaracer-carbon-4.jpg

Persze vannak eljárások, amik soha az életben nem fognak a versenyképesebben árazott órákban megjelenni – letört szélek a hidakon, kézzel polírozott alkatrészfelületek, stb. –, de ez épp úgy normális, mint ahogy egy elérhetőbb árú autóban nem lesz kézzel varrt, vajpuha bőr borítás, mint egy Bentley-ben, viszont mára alap, hogy mindkettőben van tempomat. A technológiai újítások bizonyos elemei le tudnak szivárogni, megint mások pedig örökre megmaradnak a legfelső kategóriák sajátjának.

tag-heuer-aquaracer-carbon-10.jpg

A TAG Heuer a versenyképesebben árazott svájci luxusmárkák közül elsők között csapott le a karbon külső elemek átvételére, így kapott a TAG Heuer Monaco Bamford (róla később) teljes forged carbon tokot, és így kapott az Aquaracer karbon lünettabetétet.

Így készül a Forged Carbon

Akit érdekel, hogyan készül, az tekerjen a 42-ik másodperchez ebben az Audemars Piguet videóban. A Forged Carbon, avagy "kovácsolt karbon" lényege, hogy apró karbonszálakat vágnak össze és tesznek egy formába, amelyben óriási nyomás és következésképp szintén hatalmas hő hatására a karbon szálak összeolvadnak és felveszik a forma alakját. Az eredmény egy nagyon kemény és nagyon könnyű anyag, ami nem mellesleg mindig egyedi mintázatot vesz fel – nincs kettő ugyanolyan.

A TAG Heuer Aquaracer Carbon esetében a lünetta betétje készül ebből az anyagból, tökéletesen párosítva a matt bevonatolt acél lünetta, valamint a 41mm átmérőjű "grade 5" titánból készült tok szintén matt fekete PVD-bevont felszínével.

tag-heuer-aquaracer-carbon-1.jpg

Az Aquaracer, amely 2016-ban újult meg erre a mostani, frissebb, talán nem túlzás azt mondanunk, lényegesen modernebb és céltudatosabb megjelenésű változatára, tehát megmarad 41-esnek, részben titánnak és csak a lünetta változik karbonra... Illetve ott van még a számlap, amely egyes források szerint CFRP, azaz karbonnal erősített polymer - egyszerűbb és költséghatékonyabb megoldás, mint a kovácsolt karbon, a TAG Heuernek pedig továbbra is fontos elérhető áron tartani óráit és nem elszállni – ennek része volt a 3-4 évvel ezelőtti észrevehető ármérséklet is az akkor a cég irányítását átvevő és elszánt, ugyanakkor roppant sikeres döntéseket hozó Jean-Claude Bivernek köszönhetően.

tag-heuer-aquaracer-carbon-7.jpg

Egy szó mint száz, az Aquaracer továbbra is egy intelligensen méretezett, 300 méterig vízálló, kiválóan leolvasható búváróra ami sok egyéb vetélytársához képest nem rémül meg sem az új anyagok, sem pedig a dinamikusabb dizájn-megoldások használatától. A werk a jó öreg ETA 2824-5, avagy TAG Heuer megjelölés szerint a Calibre 5, ami modern 4 Hertz frekvencián üzemel, automata felhúzással bír – amire szükség is van a rövidecske, 38 órás járástartalék fényében.

A TAG Heuer Aquaracer Carbon három változatban érkezik – fekete-kék, fekete-rózsa arany, fekete-sárga kombinációkban. Áruk a többi Aquaracerhez képest a Forged Carbon miatt valamivel magasabb, kicsivel egy millió forint fölé várható. 

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr8014229137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása