Óratípusok – Klasszikus konzervatívtól úgyse-mész-le-olyan-mélyre búvárig

2017. október 15. - Időmérő

patek-philippe-annual-calendar-oltonyora-karora-svajciora-luxusora-orasblog.jpg

Üdvözlet, Órakedvelő!

Legelső bejegyzésünkben ígértük, nem tervezzük megmondani, milyen óra való Neked, vagy bárki másnak. Ehhez hűen ebben a cikkben sem fogunk célcsoportokat rendelni a különböző óratípusokhoz, viszont bátorkodunk egy kis áttekintést adni, hogy tisztábban lásd, mik a trendek manapság – és nem csak divatóra szinten, hanem a felsőbb kategóriás, hagyományos órák terén is.

Bizony, a luxusórák között is megférnek az örökzöld, tradícionális és/vagy "ikonokus" darabok – még ha utóbbi jelző csúnyán el is lett koptatva a közelmúltban –, valamint a legújabb technológiáknak és trendeknek megfelelő modellek egyaránt. Az élet ugyanis nem áll meg a 36 milliméteres, ultra-konzervatív, illetve "vintage" óráknál, hanem megy tovább, és ezt a legnagyobb presztízsű cégek is, ki-ki a maga módján, alkalmazza kollekcióinak frissítésekor.

cartier-cle-mysterieuse-oltonyora-karora-svajciora-luxusora-orasblog.jpg

Az elegáns óra

Aki gyakran megfordul exkluzívabb eseményeken – és kifejezetten nemzetközieken – az tapasztalatból is tudhatja, hogy az utóbbi években erősen elmosódtak a határok öltözködési szabályok és szokások terén. A legszigorúbb rendezvények dress code-ját leszámítva lassan mindent fel szabad venni bármivel, és jó eséllyel az embert, meghívó birtokában, egészen extravagáns ruházatban is átengedik az ajtónállók. Az órák világára szűkítve mindezt, épp csak egy frakkhoz nem illik felvenni bármit, de egy szabott, formális öltönyhöz már van olyan sportos vagy high-tech óra, amit a köz megbotránkozása nélkül is felvehetünk.

Mindezt azért mondjuk el, hogy tisztázzuk miért és milyen mértékig tágult, lazult az elegáns óra kötött szabályrendszere. Az egész 1972-ben kezdődött az Audemars Piguet Royal Oakkal, ami az első luxusóraként árazott karóra volt mely a rendkívül magas árat "extrém" külsővel és "nemtelen" rozsdamentes acéllal párosította. Eddig a pillanatig a kifinomult és drága óra minden esetben nemesfémből készült, kerek, lapos és apró dimenziói korlátokkal.

audemars-piguet-royal-oak-1972-oltonyora-karora-svajciora-luxusora-orasblog-hirdetes_copy.jpg

 A Royal Oak kihajította az ablakon a fényesre polírozott, kerek, aprócska lünettát és nyolc szemtelen-illetlen csavarral fúrta át azt, hozzá egy acélszíjat (a magyar órás köznyelv acélcsatnak nevezi) kapcsoltak és el is készült az első "in-your-face" drága óra, ami mindenkinek kommunikálta – és teszi ezt mind a mai napig –, hogy luxusórát vásároltam, és nem kell, hogy megfeleljen mindenki más elvárásának. Plusz, ez egy olyan óra, amit nem kell levennem hétköznap, hordhatom mindig és mindennel, de a mandzsetta alá is becsusszan, ha arról van szó.

frederique-constant-manufacture-oroknaptar-karora-svajciora-orasblog.jpg

Nos, az elegáns órák első nagy pofonjukat tehát ekkor, 1972-ben kapták, mára pedig már kék-zöldre lett püfölve a hagyományos, "minél kisebb, minél diszkrétebb" elvárásrendszer. Természetesen aki egy szép, letisztult, a hivalkodás antitéziseként működő karórát szeretne, a rendelkezésre álló büdzsé függvényében kiváló darabokat talál többek között a Longines, Frédérique Constant, Cartier, Jaeger-LeCoultre, Montblanc házaktól, majd pedig felfelé haladva a pénzügyi táplálékláncon a Patek Philippe-től vagy Vacheron Constantintól.

longines-flagship-gear-oltonyora-karora-svajciora-luxusora-orasblog.jpg

Ha tutira szeretnénk menni, válasszunk valamit 40mm vagy az alatti átmérővel, letisztult, (átvitt értelemben) időtlen megjelenésű számlappal és alacsony tokvastagsággal, barna vagy fekete bőrszíjon. Persze a lényeg itt is az arányokon van, ha nagyobb kezünk és vastagabb csuklónk van, 42-43 milliméterig is elmehetünk, de a legtöbb esetben valóban a 38-40mm lesz az ideális méret – ha csak nem vagyunk kékvérű sznobok, ezesetben keressünk egy vintage-et a hatvanas évekből, az tuti nem lesz több 36-nál.

patek-philippe-nautilus-3700-1a-oltonyora-karora-svajciora-luxusora-orasblog_copy.jpg

Sportórák

Már a Royal Oaknál láthattuk, hogy az elegáns és a sportos között bő 45 éve elmosódtak a határok és ezzel nincs is semmi baj. A kihívás az elvárások pontosítása. Sportórának lehet definiálni egy Panerai Luminort vagy Rolex Submarinert éppúgy, mint egy G-Shockot, pedig egészen más terhelésnél fogják beadni a kulcsot. A sportos megjelenés és a sportos teljesítmény két teljesen különböző dolog, így ezeket és az ezekhez kapcsolt elvárásainkat fontos tisztáznunk magunkkal és az óra értékesítőjével, tanácsadójával egyaránt.

A minőségi, nagy márkáktól származó modern sportórák ma már rengeteg mindent kibírnak, még ha mechanikusak is. Az ütéscsillapító felfogatások, a jobb minőségű anyagfelhasználás és pontosabb gyártástechnológiák már alap mechanikus szerkezeteket is rendkívül ellenállóvá tesznek – ettől függetlenül maradnak érzékeny területek, amikkel jó tisztában lennünk.

tag-heuer-autavia-2017-kronograf-karora-luxusora-svajciora-elegans-ferfi-ora.jpg

Egy acél tokos óra acél lünettával a legjobb átmenet a megjelenés, hordhatóság és tartósság között, mivel az acél komolyabb ütésre sem törik (ha csak nem hajítjuk ki az ötvenedikről) hanem "csak" benyomódik, ezáltal az ütések jelentős részét tompítva és kevésbé közvetítve a szerkezet érzékeny pontjai felé. Az arany még lágyabb, így arra már jobban kell vigyázni és könnyebben is karcolódik, míg egy minőségi kerámia tok gyakorlatilag megkarcolhatatlan (ha gyémánttal esünk neki akkor van esélyünk persze kárt tenni benne), de hihetetlen keménységének hátulütője a szilánkos törésre való megnövekedett hajlama. A kerámia az acéllal ellentétben nem nyomódik be hanem tűr, tűr, és még egy kicsit tűr, majd mint egy tányér vagy kávés csésze, egy vagy több kisebb-nagyobb darabra szakad. Óvatosan tessék hát csapkodni.

panerai-pam560-8-days-luminor-orasblog-karora.jpg

A vízállóság is komoly mítosz: ötven méteres jelzéstől már egy könnyebbet úszhatunk óránkkal, száz méteres jelöléstől könnyű felszíni búvárkódás már szóba jöhet, kétszáz métertől pedig legtöbbünk vízi felhasználási céljainkat nevetve állja majd óránk.

A sportos mindezeken túl óra annyira tág kör, hogy nem is állunk neki jobban részletezni, mindenkinek a jó ízlésére bízzuk ennek megítélését.

zenith-academy-gyroscope-karora-svajciora-luxusora-orasblog-2.jpg

High-tech órák

Ezek az órák valami olyat tudnak, amit csak ebben az évszázadban lehetett kivitelezni és amely ennél fogva egy teljesen új kategóriát jelent a karórák között. Egy ilyet viselve nyugodtak lehetünk, hogy elsősorban a komplikáció fogja elvinni a hátán az óra megítélését, és sokkal kevésbé a tok anyaga, mérete, vagy a számlap betűtípusának korhűen elegáns megválasztása.

cartier-cle-mysterieuse-oltonyora-karora-svajciora-luxusora-orasblog-2.jpg

Ezekről az órákról részletesen is fogunk beszélni, mert bár csillagászati áron mérik őket, mégis ezek azok, akik egymásra licitálva segítik kitolni a modern mechanikus óragyártás határait, ötvözve a legújabb gyártási technológiákat egy-egy tervező zseni ihletett ötleteivel. A Roger Dubuis, Richard Mille, Urwerk és társaikon kívül a nagy márkák is tudnak nagyot alkotni ezen a téren – a Cartier az egyik legösszetettebb haute horlogerie divízióval rendelkezik, melynek női tervezőzsenije, Carole Forestier-Kasapi időről időre megörvendeztet minket valami hihetetlen újdonsággal – reméljük, hogy a Cartier nem hagy fel ezzel a jó szokásával.

Összefoglalásképp

Tudjuk, hogy nincs idő több ezer szavas cikk-monstrumokat olvasni, de igyekszünk az alapokat is úgy átvenni, hogy valami olyan érdekességre is fény derüljön – az illusztrált, mega-ritka órákon túl –, amelyet eddig esetleg még nem tudtál. Az Audemars Piguet Royal Oak története és szerepe egy ilyen dolog, ezt és a '72-es indulást fontos szem előtt tartani. Az óraipar és annak kínálata folyamatosan változik, a legfontosabb üzenet ennél fogva pedig az, hogy minden Órakedvelőnek most még inkább mint valaha a saját ízlésére kell hagyatkoznia vásárlás esetén, és nem a sznobok által szajkózott szabályokra és önjelölt módon kiszabott "szabad-nemszabad" alapvetésekre.

Menj el, nézz meg és próbálj fel minél több órát, mert csak kézben tartva és kézre véve derül ki igazán, hogy milyen karakter is egy-egy óra!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr812894724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása