Paul Newman 4,6 milliárd forintos Rolex órája

2017. október 28. - Időmérő

rolex-paul-newman-daytona-luxusora-kronograf-karora-rekord-draga-orasblog-4.jpg

Nem elírás: Paul Newman Rolex Daytonáját tegnap 4,6 milliárd forintnak megfelelő 17,7 millió USA dollárért árverezte el a Phillips aukcióház. Ez a valaha aukción értékesített legdrágább karóra – drágább karóra egyébként létezik, a Chopard és a Graff is árul gyémántokkal megpakolt karkötőket amikbe egy apró órát is rejtettek, így megfosztva ezt a Daytonát a világ legdrágább karórája címtől... De nem baj, mert enélkül is marhaság ez az egész, azt is megmondjuk, miért.

A Newman Daytona a Rolex Cosmograph Daytona kronográf karóra egy bizonyos változata, amit nem mellesleg a Rolex hivatalosan soha nem nevezett Newman Daytonának – gyűjtők / Rolex rajongók kezdték el így hívni egy lényegtelen időpontban. Paul Newman egy, nem túlzás, ikonikus figura, sokak példaképe megannyi érthető okból – az emberek pedig hajlamosak megpróbálni idoljaikra hasonlítani, ennek a fogyasztói társadalom által preferált egyik fő módja pedig, hogy az illető által jelzett termékekkel vesszük körül magunkat. Igen ám, de a Newman Daytona sztorinak van pár érdekes buktatója, amit persze nem reklámoznak egy ilyen aukció során.

rolex-paul-newman-daytona-luxusora-kronograf-karora-rekord-draga-orasblog-9.jpg

Az óra aukciókról majd külön is beszélünk, de dióhéjban legyen annyi elég, hogy az égegyadta világon abszolút semmilyen kapcsolat nincs a rekord áron elárverezett órák és azok valós értéke között. "Minden annyit ér, amennyit valaki hajlandó fizetni érte" – de az aukciók világára ez irónikus módon megannyiszor nem érvényes. Néhány érdekesség:

  1. A Newman Daytona egy roppant sikertelen változata volt a Cosmograph Daytonának.
  2. Egyes források szerint Paul Newman nem is igazán kedvelte ezt az órát, amit bizonyít, hogy alig néhány kép van róla ahogy ezt az órát hordja, illetve emiatt is maradhatott ránk az óra ilyen kiváló állapotban. Newman élete több, mint akciódús volt, ez pedig a kedvenc óráin is meglátszik – ez a Daytona viszont korához képest roppant jó állapotban maradt ránk.
  3. Ekkoriban senkit különösebben nem érdekelt, hogy a nagy hollywoodi sztárok egyikének megannyi órája közül az egyik amit nem hord milyen – így nem is volt különösebb hírverés Paul Newman saját Daytonája körül akkoriban, mint ahogy ma sem érdekel senkit, hogy Leonardo DiCaprionak épp milyen órái lapulnak hordatlanul a fiókban.

rolex-paul-newman-daytona-luxusora-kronograf-karora-rekord-draga-orasblog-7.jpg

Ezek fényében fontos megjegyezni, hogy a Paul Newman Daytonák 2010 körül kezdődött boomja előtt rendkívül baráti árakon volt kapható – egyike volt a szép megjelenésű, régi Rolexeknek, amik nem kavartak sok vizet.

Az órás aukciók világa akkor kezdi el igazi arcát mutatni, amikor megnézzük, milyen arcpirítóan kevés ember kezében fut össze az egész: egy blog és néhány újságcikk elég, hogy a 2-3 aukciós ház agendáját nyomni lehessen, pár év alatt pedig némi piaci manipulációval (árfelhajtással) el lehet hitetni a Nagyérdeművel, hogy egy adott órafajta érdekes/értékes, és így jó befektetést jelent. A Paul Newman Daytona ezen esetek orvosi lova, ami mindent magában hordoz ezen kórság elemzésére.

rolex-paul-newman-daytona-luxusora-kronograf-karora-rekord-draga-orasblog-1.jpg

Adott két nagy név (Rolex és Paul Newman), adott egy olyan modell ami ma is kapható tehát releváns (a kutyát nem érdeklik azok az egyébként egész jópofa régi Rolexek amiknek nincs a mai kollekciókban megtalálható modern megfelelője), és adott egy érintetlen piaci rés, amit kedvük szerinti méretűre felfújva lehet betömni.

Nem állítjuk, hogy így történt, de érdemes eljátszani a gondolattal: elméletben a folyamathoz nem kell több, mint feltankolni 10-12 ilyen Daytonával (akkori érdektelenségük miatt viszonylag rövid idő alatt össze lehetett őket vadászni innen-onnan), majd pár év alatt, szépen felépítve meghirdetgetni őket aukcióra Genfben, Hong Kongban, New Yorkban. Meg kell mondani a pórnépnek, hogy melyik referencia miért érdekesebb mint a másik (olyan nonszensz balgaságok, mint hogy két felirat fel van cserélve a számlapon, vagy hogy az órásmester szellentett-e kettőt a szerkezet tokozásakor 1968-ban), így évek alatt lehet újabb és újabb rekordokat ledönteni. Kell a felhajtás az aukciók előtt, alatt és után, amiben tudálékos hangon lehet a kamerába suttogni, hogy micsoda ritkaság az az óra, ami épp kézben van – és ami senkit nem érdekelt 5-10-15 éve. Így a Newman Daytonák számára is megdőlt a 200,000, az 500,000, majd az 1,000,000 dolláros határ...

...Ami nem nehéz, ha az órát is én hirdetem eladásra, és telefonon keresztül is én licitálok rá. Kellenek haverok az aukciós háznál, akik nem vesznek le a teljes átírási költségre – a világ meg annyit lát majd, hogy egy privát névtelenséget kérő gyűjtő eladott egy rekord árú órát egy másik (?) privát névtelenséget kérő gyűjtőnek. Az árak viszont mennek egyre feljebb, újabbnál újabb rekordok születnek, megy a blogokon a felhajtás és hamarosan elkezdenek külsősök is beszállni, abban a reményben, hogy jó helyre teszik vagyonuk kisebb-nagyobb részét. Nem fáj, sőt, annál jobb, ha valami külsős beszáll a buliba és elfogadható áron elviszi tőlünk az órát – az árfelhajtó hatás ha megvan, akkor hadd vigye, de egy bizonyos ár alatt nem engedjük ki az órát a kezünkből, inkább mi magunk licitálunk önmagunk ellen (max a pénzt és az órát a licit után áttesszük egyik zsebünkből a másikba).

aurel-bacs-luxusora-karora-aukcio-orasblog.jpg

Aurel Bacs – képlopat a monochrome watches által lőtt interjúból.

Ez mind elmélet, de itt egy tény: az aukciót vezető és egyébként minden kétséget kizáróan rendkívül éles eszű Aurel Bacs maga mondja itt 1:02-nél: 2016-ban bízták rájuk Paul Newman saját Newman Daytonájának eladását... Aurel Bacs, mint épp most mondtuk, rendkívül okos valaki, így elképzelhető, hogy lenyugtatta a kedélyeket és azt mondta: orbitális hülyék vagyunk, ha ezt most rögtön aukcióra bocsátjuk; adjatok még másfél-két évet, hogy pukkadásig fújjuk a Newman Daytona lufit és amikor már az összes nem-Newman Newman Daytonát eladtuk, majd akkor kidobjuk piacra ezt.

rolex-paul-newman-daytona-luxusora-kronograf-karora-rekord-draga-orasblog-8.jpg

Mit ad Isten, a legutóbbi aukción Hong Kongban a felső értékhatár fölött keltek el a Newman Daytonák (ez közel a felső határ duplájáért, ez meg csak simán fölötte), de két héttel korábban Genfben is megnyomták az ipart: ez közel a dupláját érte 1 milliárd forint (!) körüli áron, ez a felső határnál volt, ez pedig át is vitte azt.

Ha ezek a Newman Daytonák rosszul teljesítettek volna – ami nem történhetett meg –, akkor Newman sajátja körül is sokkal nehezebb lett volna ekkora felhajtást keríteni. Newman saját órájának elárverezése egy piramis csúcsa, egy folyamat vége – ezután is lehet majd adni-venni a Newman Daytonákat, de aki erre alapozza a nyugdíját, csúnyán megjárhatja, mert innentől új lufit kell elkezdeni fújni (ha hármat tippelhetünk, mindhárom tippünk az Omega Moonwatch lesz a következő rekord-őrület).

rolex-paul-newman-daytona-luxusora-kronograf-karora-rekord-draga-orasblog-3.jpg

Mesébe illően fel volt építve az egész és a nyakunkat rá merjük tenni, hogy 3-5 millió dollárnál többet nem hozott volna Newman saját órája 2016 elején, ha ezek a 1-3-5 milliós határok más órákkal nem kerülnek lebontásra. Elképesztően gyorsan történt a Newman Daytonák reneszánsza (vagy valójában az első töretlenül sikeres szegmense a történetüknek), sokan nagyon jól jártak – de, mint mondtuk, a következő nagy durranáshoz már sodorják a kanócot.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr6113111608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása