IWC Pilot's Watch Mark XVIII Edition 'Laureus'

2018. március 14. - Időmérő

iwc-pilots-watch-mark-xviii-edition-laureus-sport-for-good-foundation-01.jpg

Nem is olyan rég még ritkaság- és luxusszámba mentek a kerámia tokos modellek az olyan nagy nevektől, mint Panerai, Jaeger-LeCoultre vagy IWC Schaffhausen. Bár maholnaptól sem fogjuk ezeket a modelleket az akciós zsemle mellett találni a boltok polcain, mégis néhány friss kiadás egész versenyképes szintre hozta ezeket a méltán kedvelt órákat. Közülük a legújabb a kissé furcsa nevű IWC Pilot's Watch Mark XVIII Edition 'Laureus' – lássuk most ennek részleteit.

 Az IWC – még Georges Kern bábáskodása alatt, róla bővebben itt – számos jótékonysági programhoz csatlakozott; közéjük tartozik a Laureus Sport for Good Foundation, amivel immár tizenkettedik alkalommal társul a Schaffhausen székhelyű manufaktúra. Céljuk olyan limitált kiadású órákkal előrukkolni, amelyek bevételéből ezt a hátrányos helyzetű gyermekeket segítő sport-jótékonysági szervezetet támogatják – szép kezdeményezés, jobb lenne többet, gyakrabban ilyeneket látni, a két évente megrendezésre kerülő, jótékonyságba burkolt, de erősen kétes hátterű Only Watch aukción túl.

iwc-pilots-watch-mark-xviii-edition-laureus-sport-for-good-foundation-edit-03.jpg 

Mielőtt nagyon elkalandoznánk: míg egy olyan nagy márka, mint az IWC megteheti, sőt, egyes gyűjtők és vevők szerint meg is kell tennie, hogy esztétikai és technikai téren is új utat mutat és az ehhez vezető úton tanulmányoz, addig érthető, hogy egy ilyen jótékonysági limitált kiadásnál ennek kevesebb helye van. Ehelyett olyat kell alkotni, ami épp elég új és érdekes, de mégis egyfajta telitalálat, hogy mind gyorsan gazdára találjon a boltok üveg vitrinjei mögül.

Nos, az IWC Pilot's Watch Mark XVIII Edition 'Laureus' ennek egy ékes példája, mondhatni, telitalálat, ami a külsőségeket illeti. A kék számlap már bőven túl van az "unásig ismételt" státuszon, itt, ezzel a diszkrét "sunburst", a számlap közepéből kifelé irányuló felületkezeléssel mégis működik. Az 1,500 vevő nem marad híján az igazi IWC Pilot's Watch hangulatnak sem: az óriási mutatók mellett a legtöbb másik órának nyomolrultul kicsi mutatók jutottak, a kiváló leolvashatóságot pedig csak az tudja igazán értékelni, akinek volt már tényleg fantasztikusan könnyen, kényelmesen leolvasható órája. Az enyhén bohókás, comic sans betűtípust idéző indexek nekünk továbbra sem a kedvenceink, de legalább szép méretesek és egész jól illeszkednek a kerek tokhoz és szépen lekerekített fülekhez, valamint a gyermekek megsegítését céljául kitűző kampányhoz.

A tok "mindössze" 41 milliméteres, ami szintén egy üdítő húzás az IWC részéről. A nagy órák trendje hivatalosan is megfordult – akár csak 2-3 éve is ez az óra még bőven 43, akár 45 milliméter átmérőjű is lehetett volna. A 41-es tok 11mm-es vastagsággal társul, így lesz ez egy olyan óra mely, a híresen kényelmes gyári IWC szíjakhoz társítva tényleg kényelmes viseletet fog szavatolni – végre úgy nagyobb, mint kisebb csuklókon egyaránt.

iwc-pilots-watch-mark-xviii-edition-laureus-sport-for-good-foundation-edit-02.jpg

A tok fekete kerámia, mely magas fényű polírt mkapott látszólag minden felületen – aggodalomra azonban semmi ok, ugyanis ezek a cirkónium dioxid (ZrO2) tokok elképesztő karcállósággal bírnak, csak gyémánttal lehet őket megkarcolni. Ha úgy tartja kedvünk, nekieshetünk kulccsal, matathatunk a százas szögekkel megpakolt táskánkban egész nap: a tokon akkor sem lesz egy karc sem. Persze azért nem árt vigyázni rá: a kerámia tokok a hatalmas karcállóság okán nagy ütésre törékenyek, tehát csapkodni, magasról leejteni nem ajánlott. Akinek volt már kerámia órája, az remélhetőleg utóbbi tulajdonságot még nem (és soha nem is fogja) megtapasztalni, viszont egy minőségi kerámia tok karcállóságáról egész biztosan be tud számolni. 

Érdekes kis részlet, hogy a korona kezeletlen titán (tehát nem kapott egy fekete bevonatot), ami jó hír, mert az viszont csúnyán megkophatna idővel. A csat is titán, valamint a gyerekrajzokkal, és a pontosan xxxx/1500 módon számozott hátlap is ebből az anyagból készült. A hátlap mögött megbújó szerkezet az IWC Caliber 35111, ami egy Sellita SW300-1 módosított változata.

Az ár valahol másfél millió forint környékére várható, ami egy három mutatós, kerámia tokos, erősen limitált számban kapható IWC Pilot's Watch-ért a többi nagy konkurenssel versenyképes árnak mondható.

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr1513721230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása