TAG Heuer Carrera Heuer-02T Tourbillon Chronograph a kézen

2018. április 18. - Időmérő

tag-heuer-heuer02t-tourbillon-carrera-orasblog-karora-luxus-ora-kronograf-18.jpg

Van valami különleges a tourbillonban. Azt szoktuk mondani, ha órakedvelői köreinkből valakinek problémás egy családtaggal megkedveltetni, vagy legalább megértetni a mechanikus karórák szépségeit, hogy mutasson a hitetlennek egy tourbillont működés közben. Aki ettől sem tér meg... nos, ott lehet tudni, hogy semmitől sem fog. A TAG Heuer saját magát mint az elérhető svájci luxusóramárkát definiálja és ha jobban belegondolunk, itthon is így, egy elérhető, szerethető, high-tech/modern márkaként él a fejekben – és a csuklókon egyaránt.

tag-heuer-heuer02t-tourbillon-carrera-orasblog-karora-luxus-ora-kronograf-20.jpg

A TAG Heuer Carrera Heuer-02T Tourbillon Chronograph a maga 4.5 millió forintos árával messze, messze a legolcsóbb tourbillon amit nagy svájci gyártótól kapni lehet, így a márka, mondhatjuk, még ebben a csúcsszegmensben is hű maradt önmagához, hiszen ők és nem más hozta el ezt a nehezen megtervezhető és legyártható komplikációt a 10-20 (és még több) milliós árszegmensből ide.

tag-heuer-heuer02t-tourbillon-carrera-orasblog-karora-luxus-ora-kronograf-11.jpg

tag-heuer-heuer02t-tourbillon-carrera-orasblog-karora-luxus-ora-kronograf-12.jpg

A 2016-ban bemutatott, teljesen in-house tervezett és gyártott Heuer-02T kaliber a cég egy azelőtt 2-3 évvel bemutatott szerkezetének zseniális módon áttervezett és átépített változata, mely a Heuer-02T-ben gyönyörűen integrálja a tourbillont a számlapba és a kronográf funkcióba egyaránt.

A tourbillon lényege, csak néhány szóban: a mechanikus órák időméréséért felelős szerkezet a gátszerkezet, billegő és hajszálrugó együttese – ez "tikktakkol" egy mechanikus órában. A probléma az, egyszerűen megfogalmazva, hogy ez a hajszálrugó, mint egy kakaóscsiga van feltekerve, a billegő jobbra-balra billegése során pedig ez a csigaforma rugó összébb húzódik majd kirúgja magát. Mivel értelemszerűen ennek a csigaforma rugónak mindkét végét rögzíteni kell valahol, a rugó teljesítménye szempontjából nem mindegy, hogy a külső felfogatásánál függőlegesen lóg, vízszintes síkban dolgozik, stb. 1795-ben Abraham-Louis Breguet ezen hatások kiátlagolására találta fel a tourbillont – amatőrök 1801-et idézik dátumnak, de akkor valójában csak a szabadalmat szerezte meg, nem akkor találta fel.

tag-heuer-heuer02t-tourbillon-carrera-orasblog-karora-luxus-ora-kronograf-14.jpg

Az eredetileg zsebórákhoz kitalált tourbillon szerepe Breguet elképzelése szerint az volt, hogy a polcon állványon tárolt, illetve mellényzsebben függőlegesen lévő zsebóra gátszerkezetét a tourbillon (francia szó melynek jelentése forgószél) segítségével egy perc alatt saját tengelye körül megforgassa. Így, mivel az időmérő "szerve" az órának mindig más pozícióban van (csak percenként egy-egy pillanatra tér vissza ugyanabba), a fent említett időmérési zavarok – angolul "positional error-ok" – kiátlagolódnak.

Hogy ebből mi lényeges van a Heuer-02T esetén? Nos, épp ugyanaz, mint minden tourbillonnal szerelt modern karóránál: a mechanikus/pontossági előnyök helyét abszolút átvette a szórakoztató/lenyűgöző faktora ennek a csodás találmánynak. A szüntelen lüktető hajszálrugó, a hektikusan körbe-körbe járó gátkerék, valamint a méltóságteljes, apró lépésekben elforgó ketrec páratlan, utánozhatatlan látványt nyújtanak. Szokás mechanikus karórákra azt mondani, hogy lelkük van... Nos, ennek nem csak lelke van, de a szemünk láttára kel életre az óra... Ezt tudja egy tourbillon, és pláne ezt tudja a Heuer-02T, mely a számlap felőli oldalra tette ezt a komplikációt, hogy mindig láthassuk.

tag-heuer-heuer02t-tourbillon-carrera-orasblog-karora-luxus-ora-kronograf-5.jpg

tag-heuer-heuer02t-tourbillon-carrera-orasblog-karora-luxus-ora-kronograf-9.jpg

A TAG Heuer mérnökei kronográf funkcióval párosították a tourbillont – erről más márkák álmodni sem mernek ezen az árszinten –, így nem kell lemondanunk a Heuer-01 és egyéb Carrera kollekcióktól megszokott 12 órás kronográf kiváló funkcionalitásáról sem. Sőt, automata felhúzást és hosszú, 65 órás járástartalékot is kapunk hozzá, ami így, együtt, viszont már tényleg abszolút egyedi konstellációja a mechanikus óragyártás modern funkcióinak. A hab a tortán a COSC kronométer tanúsítvány, mellyel minden egyes Heuer-02T rendelkezik. A tanúsítványt a svájci független kronométer tesztelő intézmény (COSC) minden egyes próbára bocsájtott szerkezetnek egyenként adja ki, ha azok átmentek a 15 napos szisztematikus ellenőrzésen és megfelelően magas teljesítményt nyújtottak. Még a legnagyobb márkák is csak a legritkább esetben akarnak COSC tanúsítványt tourbillonjaik számára, ezeket pontosra beállítani (angol kifejezés érdekes módon a "poise") sokkal nehezebb, időigényesebb, mint egy hagyományos mechanikus szerkezetet.

tag-heuer-heuer02t-tourbillon-carrera-orasblog-karora-luxus-ora-kronograf-2.jpg

tag-heuer-heuer02t-tourbillon-carrera-orasblog-karora-luxus-ora-kronograf-21.jpg

A TAG Heuer Carrera Heuer-02T Tourbillon Chronograph számos tokvariációban érkezik – mindegyik 45 milliméteres átmérővel és 100 méteres vízállósággal büszkélkedhet. A két itt látható óra közül az egyik titán fülekkel és tokkal, valamint fekete kerámia lünettával és barna bőrszíjjal érkezik, míg a másik modell lenyűgöző "kovácsolt karbon" tokot kapott, amelyet egyedi mintája, hihetetlen könnyű súlya, selmyes tapintása és roppant ellenálló képessége tesz különlegessé.

tag-heuer-heuer02t-tourbillon-carrera-orasblog-karora-luxus-ora-kronograf-8.jpg

tag-heuer-heuer02t-tourbillon-carrera-orasblog-karora-luxus-ora-kronograf-17.jpg

Áradozhatunk mi itt még a Heuer-02T-ről, de akinek megvan a keret rá – kb 4.5 millió forint –, annak nincs más hátra mint előre és elmenni, felpróbálni, megnézni élőben, milyen egy működő tourbillon. Szavakkal visszaadni a látványt lehetetlen – annyit azonban tanácsolunk, hogy a próba során célszerű megpróbálni elképzelni, milyen lesz egy órát birtokolni és egy átlagos nap átlagos momentumában rápillantani az órára csak az idő végett... és meglátni a svájci óragyártás talán legszebb komplikációját. Aki pedig kicsit diszkrétebb külsőt akar, annak ajánljuk a full fekete kerámia tokos és csatos (!) modellt.

tag-heuer-heuer02t-tourbillon-carrera-orasblog-karora-luxus-ora-kronograf-6.jpg

Köszönet a Kristóf téri WDL Watch de Luxe óraszalonnak, hogy megmutatták az órákat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr7313846304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása