Longines 2018-as újdonságok I: Longines Legend Diver és Skin Diver búvárórák!

2018. május 11. - Időmérő

dscf6981.jpg

Az utóbbi években a Longines megbízható forrásává vált a stílusos, elegáns, más szóval "telitalálat!" vintage-inspirált modelleknek. Láttunk tőlük retro doktorok-kronográfját éppúgy, mint letűnt idők búváróráit – a 2018-as Longines Legend Diver és Skin Diver újdonságok pedig utóbbiak sorát erősítik! Múltidéző búvárkodásra fel!

Persze, könnyen elragadtathatnánk magunkat, elveszve az új referenciák képességeiben, de inkább lássuk be: ezek az órák az angolul elmés alliterációval csak "desk diving"-nak nevezett tevékenységre lesznek főként használva. Az "asztali búvárkodás" vagy talán szabadabban fogalmazva "fiók búvárkodás" arra utal, hogy a nagy műgonddal megrajzolt-megtervezettt-legyártott modern luxus búvárórák felhasználási területe nem a nyílt vizek felszíne alatt, hanem meeting szobák és íróasztalok környékén keresendő... De, itt jegyezzük meg, ezzel nincs is semmi gond! Nem lehet mindenki James Bond-imitátor vagy önjelölt kommandós.

baselworld-2018-longines-heritage-skin-diver-2-lesrhabilleurs.jpgForrás: lesrhabilleurs.com

A Longines Heritage Skin Diver, ahogy neve is utal rá, egy Heritage avagy a múltbéli hagyatékok által inspirált könnyűbúvár-óra. Ihletésének forrása a Longines Nautilus Skin Diver, a legeslegelső Longines búváróra – jól mutatja "elsőségét," hogy a márka óvatosan, csak a skin divereknek, azaz (ha jól fordítjuk) könnyű búváróknak tervezte, nem sokszáz méteres mélységekre.

A retro dizájn szinte mellbe vágja az embert, olyan erővel árad a Skin Diverből: a sárgított feliratok (mindenhol, a lünetta jelzéseitől át az indexeken és mutatókon át a Longines logóig és feliratig), a méretes mutatók, a hangulatfokozó Automatic betűtípusa és – ez a kedvencünk: – az extra hosszú fülek mind egy szálig a retro jegyében születtek újra 2018-ban.

longines-heritage-skin-diver-watchtime.jpgForrás: watchtime.com

A kerek, acélból megformált tok 42 milliméter széles és 13,75mm vastag, a lünetta fekete PVD acél, a fülek végei közötti hosszanti távolság pedig 52,55 milliméter – kisebb csuklókon az extra hosszú fülek nem fognak jól mutatni, így javasolt kisebb méretezésű retro Longines búvár után néznünk. Az eredeti Nautilus 40 milliméteres volt – korában óriásinak számíthatott!

baselworld-2018-longines-heritage-skin-diver-7.jpgForrás: lesrhabilleurs.com

A Skin Diver modern változata csak nevében és megjelenésében maradt meg egyszerű búvárórának: a tok vízállósága 300 méter, a mutatók és indexek szándékkal elnagyolt méretezése pedig a vízalatti leolvashatóságot hivatottak javítani (még akkor is, ha a sárga szín nem a legjobban olvasható víz alatt...). De ne keverjünk a szezont a fazonnal: ebben az esetben nem az "ultimate" azaz a legkomolyabb, célirányosan fejlesztett búváróra megalkotása volt a Longines célja, hanem hogy a márka és/vagy a vintage búvárórák hívei számára alkosson egy olyan retro-hatású órát, ami visszarepíti őket egy jó fél évszázaddal az időben – és teszi ezt anélkül, hogy egy törékeny, mára sokat látott vintage órára kéne vigyázniuk.

Az L888 szerkezet 3,5 Hertz frekvenciához társít 64 órás járástartalékot. Az óra elérhető lesz egy egyszerű fekete bőrszíjon, fekete gumi szíjon, avagy egy Milanese-stílusú acél csaton. A Longines Heritage Skin Diver ára valahol 800 ezer forint körül várható – a boltokban viszont a Longines szerint csak 2018 vége felé várhatjuk megjelenését.

longines-legend-diver-watch-black-pvd-04.jpg

Hamarabb érkezik a Longines Legend Diver Black PVD. A Legend Diver – avagy diszkréten csak Legendás Búvár – névre keresztelt modellt 2007-ben mutatta be újra a márka, míg a dátumos verzió 2009-ben jelent meg. 2018-ra egy új, fekete PVD modellt kaptunk, amiben tökéletesen vegyül a retro hangulat és a modern katonai dizájn. A fekete tok kompaktabbnak, szigorúbbnak tünteti fel a letisztult, 42 milliméteres tokot – mely szintén 300 méteres vízállósággal érkezik. A bézs színű indexek a vintage vonalat erősítik, míg az apró zöld részletek a számlapon és a mutatón modernitást csempésznek az összképbe.

longines-legend-diver-watch-black-pvd-03.jpg

A két korona az avatott szemnek elárulja, hogy a belső, merülés-mérő karima forgatható, hatvan perces méréseket téve lehetővé. A dátum integrációja tökéletes, a bővített funkcionalitás jól jön a hétköznapi életben – de örömteli, hogy nem ugrik le a számlapról: a színben egyeztetett dátum tárcsa olyan, amilyennek lennie kell. Az L888 szerkezet itt is 3,5 Hertz frekvencián üzemel 64 órás járástartalék erejéig. A Longines Legend Diver Black ára 700 ezer forint körül várható.

A Longines-nél érzik ezt a vintage hangulatkeltést, az utóbb bemutatott modellel pedig bizonyítják, hogy sikerrel tudják ötvözni a régit és az újat – az órán kívül és belül egyaránt!

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr9513907098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása