Íme a Cartier Tank, avagy egy nagybetűs Igazi Öltönyóra

2018. június 12. - Időmérő

cartier-tank-louis-cartier-100th-anniversary-4.jpg

A Cartier Tank, és kifejezetten annak olyan időtlen, visszafogott változata, mint a Tank Louis Cartier, a kvintesszenciális öltönyórák királyának számít. Ha úgy érezzük, megértünk egy igazi öltönyórára, és olyat szeretnénk választani, ami nem csak magáért, de már helyettünk is beszél, nos a Cartier Tank a fokozhatatlan válasz kérdésünkre.

Szuperlatívoszukban beszélünk róla, de nem ok nélkül – a patent órákhoz lenne méltatlan eljárás, ha mindig mindent megdícsérnénk, nem? Nos, a Cartier Tank (ami, nem vicc, tényleg egy tankról kapta úgy a nevét, mint a formavilágát) immár 100-ik éve tud valamit, amit a számtalan egyéb öltönyóra, amik jöttek és mentek, és csak a legritkább esetben maradtak, nem képesek utána csinálni. 

cartier-tank-solo-ace_l.jpg

Persze a Cartier sem tévedhetetlen, láttunk néhány olyan Tank-verziót amiről velünk együtt mára a Cartier is biztosan azt kívánja, bárcsak sohasem történtek volna meg... De ők, a többiekkel együtt elmúltak, a Tank és annak néhány örökzöld változata viszont megmaradt.

Egy külön érdekesség, hogy a Cartier Tank a világ egyik legelső piacra vitt férfi karórája. 1904-ben az elsők között a Cartier Santos törte meg a jeget, ami a fejlett világ férfiúi és a karórák viselete között húzódott. A legelső karórákat férfi kézen persze már a megelőző század végén is hordták csatatereken, de a civil életben karórát hordani végletekig nőies dolognak számított – a férfiak zsebórát viseltek. A megannyi háború – köztük természetesen a legfontosabbal, az I. világháborúval – azonban elfogadottabbá tette ezt a szokást, ugyanis a férfiak a kezükre szíjazott zsebórákkal voltak kénytelen harcolni, hogy a harctéren összehangolt támadásokat végezhessenek.

louis-cartier-cartier-tank-watch-1919.jpgLouis Cartier és egy Cartier Tank 1919-ből.

A Cartier Santos-szal a következő cikkben foglalkozunk, most nézzünk rá az 1917-ben a Tank Normale, majd 1922-ben a Tank Louis Cartier néven szárba szökkent Tank több, mint 100 esztendővel későbbi, egyenesági leszármazottjára, a Cartier Tank Louis Cartier 100-ik évfordulós modelljeire.

cartier-tank-lc-1977.jpgCartier Tank Louis Cartier 1977-ből. Forrás: WatchesbySJX.com

Eddig, tehát a tavaly év közben bejelentett és most általunk itt tárgyalt modellekig a Cartier Tank Louis Cartier, avagy Tank LC csak "XL" méretben és csak kvarcban volt elérhető – ez a kevesebb, mint egy éves frissítés hivatott ezt a csorbát kiköszörülni.

cartier-tank-louis-cartier-100th-anniversary-3.jpg

Az új modellek két méretben érkeznek, amiket szokás szerint a Cartier sajátos, ruhaneműhöz hasonló megjelölésekkel illetett. A "Large" avagy nagy modell 25,5mm széles és 33,7mm magas, mindössze 6,6mm vastag. A "Small" azaz kicsi modell pedig 22*29,5*6,8mm. A "Large" modell apró méretezése ne lepődjünk meg, ha lecsapja a biztosítékot a 38-42-45, vagy még annál is nagyobb órákhoz szokott ízlésünknek és agyunknak. Gond azonban egy szál sem: a mai, sportóra-hangsúlyos divattal ellentétben egy ilyen időtlen öltönyóránál pont nem az a lényeg, hogy a fülek a csuklónk széléig vagy ahhoz közel érjenek.

 

A cél, hogy diszkrét megjelenést kölcsönözzön az óra – higgyük el, a Tank erőteljes formája ígyis-úgyis kivívja magának a tiszteletet és az irigy pillantásokat... Majd miután ezt megtette, észrevétlenül, szinte magától kúszik vissza az ingujj alá!

A lekerekített, fülekkel egybe öntött tokélek, a tökéletesen integrált, Cartier minőségű bőrszíjak, valamint a harcias, múltszázad elejét idéző, római indexes, kék mutatós számlap együttesen egy vérbeli Cartier-vá, sőt, Cartier Tankká állnak össze. A pontot az i-re a korona végén található apró cabochon díszkő teszi fel.

cartier-tank-louis-cartier-large.jpg

A Tankot élőben látni és felpróbálni épp olyan fontos, mint egyáltalán megérni rá fejben/ízlésben/igényben. Fontos megjegyeznünk, hogy megannyi Órakedvelő van, aki úgy fejben, mint ízlésben tudja és átérzi, milyen jelentősége és párját ritkító ereje is van egy 100 éven át sikeres, sokszor egész márkákat túlélő öltönyórának... De az igény, hogy ennyire elegáns, kimondottan öltönyórának készített órája legyen, nem születik meg, mert nincs annyi formális esemény, ami validálja egy ilyen óra beszerzését. Ezzel semmi gond, sőt!

Viszont akinek belefér az életébe, az a történelem egy darabkáját tudhatja magáénak a Tankkal – és a magabiztos nyugalmat, hogy a "támadhatatlan" órák egyikét viseli. 

cartier-tank-louis-cartier-100th-anniversary-1.jpg

Zárásképp megjegyezzük, hogy míg a Cartier Tank Louis Cartier ezen új, mechanikus szerkezettel szerelt modellje nagy méretben, arany tokkal kb 3 millió forintba kerül – a többi változat pedig gyémántoktól és mérettől függően 2,8 milliótól hat millió forint fölé terjednek...

cartier-tank-louis-cartier-lc-1922.jpgCartier Tank Louis Cartier 1922-ből... Jó tudni, hogy a jelek szerint száz év múlva is óra, sőt, igazi hagyaték maradhat egy mai Tankból.

...Addig a hamisítatlan Cartier Tank megjelenést a Tank Solo acél modellel 800 ezer forint, sárga vagy pink aranyban pedig 1,2 millió forint körüli áron már be lehet szerezni. Igaz, kvarc werkkel, de a két mutató és a zárt hátlap esetén meg merjük kockáztatni, hogy ez inkább előny, mint hátrány. Mert az okos óravásárló nem sznob, és tudja, hogy míg egy mechanikus werk csodájához semmi nem mérhető, ebből a csodából a kézi felhúzáson kívül semmi nem érzékelhető egy kétmutatós, zárt hátlapos óránál (főleg nem két milliós felárért).

cartier-tank-solo_copy.jpgCartier Tank Solo – az egyik legjobb vétel a luxus-öltönyórák között.

Szóval aki most (vagy valaha) beleszeretett a Tankba, az, javasoljuk, vegyen kézre egy Tank Solot!

Akinek mindez nem volt elég, az olvassa el ezt a kiváló Tank Solo és Tank LC összehasonlító cikket SJX tollából! https://www.watchprozine.com/cartier/tank-solo-xl-vs-tank-louis-cartier-xl/5523383/886/

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr3814015858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása