Panerai 2018-as újdonságok I: Panerai L'Astronomo Luminor 1950 Tourbillon

2018. május 21. - Időmérő

panerai-lastronomo-luminor-1950-tourbillon-moon-phases-equation-of-time-gmt-watch-01.jpg

Na, nem ússzuk meg ilyen könnyen, egyszerűen az a helyzet, hogy a legújabb Panerai olyan összetett, hogy már a nevét sem bírja el az internet (avagy a blog cím ablaka). Teljes nevén az Officine Panerai L'Astronomo Luminor 1950 Tourbillon Moon Phases Equation of Time GMT PAM00920 egész jó alkalmat kínál a felvágásra órakedvelői eseményeken – elég, ha valaki csak megkérdezi, mit viselünk épp, amire mi egy jó fél perc alatt elmondhatjuk, mit is tud ez a lenyűgöző monstrum a kezünkön.

panerai-lastronomo-luminor-1950-tourbillon-moon-phases-equation-of-time-gmt-ablogtowatch-12.jpgForrás: aBlogtoWatch.com

Monstrum ez, nincs mit szépíteni rajta: a PAM920 mindenféle órás sztenderd szerint óriási, 50 milliméteres tokkal és hozzá meglepően passzoló, több, mint 50 millió forintos árcédulával érkezik. A tok szálcsiszolt titán, így legalább súlyával nem érzékelteti gigászi méreteit, a tokon belül pedig megannyi ritka és/vagy különlegesen kialakított komplikáció kapott helyet.

panerai-lastronomo-luminor-1950-tourbillon-moon-phases-equation-of-time-gmt-watch-02.jpg

Kezdjük a fronttal, és ha már ott, akkor nem is egy hagyományos komplikációval, hanem először csak magával a számlappal. A többszörösen áttört, csontvázasított front fekete, változatosan textúrált lemezeket és hidakat, valamint bézs – egy tipikusan Panerai vonás még azelőttről, hogy a vintage mánia keretében többen ráálltak volna erre – lumineszscens indexeket és mutatókat, valamint szintén bézs feliratokat. Akad itt zafírból is több, mint első blikkre gondolnánk: a 9 órai másodperc mutató alatt egy apró kristály található, mintha csak egy fekete tavacska kifeszített víztükre lenne. A számlap perifériájára, az indexek alá szintén jutott a zafírból – itt nem akármilyen turpisság van, amiről mindjárt szólunk. Nekünk top5-be való az az áttört négyzetrácsos minta, amit a Panerai egyelőre a legkomplikáltabb modelljeinek, illetve a /10 végződésű szerkezeteinek tart fent – bár a minta, áttörés nélkül, megtalálható bizonyos modellek tömör automata rotorján is. Döbbenetes térélményt nyújt a számlap – amit persze tovább erősít, illetve elősegít annak rendhagyó átmérője.

panerai-lastronomo-luminor-1950-tourbillon-moon-phases-equation-of-time-gmt-ablogtowatch-05.jpg

panerai-lastronomo-luminor-1950-tourbillon-moon-phases-equation-of-time-gmt-watch-07.jpg

Ami a számlap oldali komplikációkat illeti, már itt akad bőven különlegesség: a számlap jobb és bal alsó sarkában napnyugta, illetve napkelte időt láthatunk – egyike a számos, a "L'Astronomo" csillagász névhez illő funkciióknak. Mivel értelemszerűen a világ minden pontján eltérő időben kel és nyugszik a Nap, ezért az órát a vevő kérésére egy adott lokációhoz programozzák – így az év minden napjában pontosan fogja jelezni az adott helyen aktuális napkelte és napnyugta időpontját.

Különleges a dátum is... kérdés: na, kinek tűnik fel, hogy miért? Nézzék meg, aztán olvassanak tovább! Nos, az a különleges a dátumban, hogy bár a hagyományos, 3 órai pozícióban található, a tárcsa mégsem látszik, csak az aktuális dátum. Ezt polarizált rétegek segítségével érik el: a dátum fölötti extra réteg teszi láthatóvá a dátum tárcsa aktuális számát, míg mindenhol másutt csak egy tökéletesen átlátszó üveg (valójában boroszilikát) tárcsát látunk a számlap körül tekeregni.

panerai-lastronomo-luminor-1950-tourbillon-moon-phases-equation-of-time-gmt-watch-08.jpg

Középen, egy lineáris skálán kimutatva időegyenlet-kijelzést találunk. Ez az óra által mutatott középidő és egy napóra által mutaott valódi idő különbsége. Mert hogy míg mi kényelmi okokból minden napot 24 órásnak mérünk és élünk meg, a valóságban az eltérés nagyjából -14 és +15 perc között változik. Az óra, legalábbis ez a Panerai és néhány exotikus társa, tehát valóban óra lesz már abban az értelemben is, hogy tudatja velünk a nap tényleges hosszát. Érdekes perspektíva, különleges komplikáció – ilyenre számít az ember egy olyan erős márkától, mint a Panerai.

panerai-lastronomo-luminor-1950-tourbillon-moon-phases-equation-of-time-gmt-ablogtowatch-02.jpgForrás: aBlogtoWatch.com

Bal felül egy különleges, mára jellegzetesen-Panerai tourbillon pörög-forog. Ebben az a rendhagyó, hogy a tourbillon nem egy vízszintes síkban forog, hanem mintha nyársra húzták volna – ha szeretnénk grillezett órás komplikációt, nos, ennél közelebb nem kerülünk hozzá. A tourbillonnal és megannyi – rögvest még tárgyalt – komplikációval együtt is impresszív, 4 napos járástartalékot tud az Officine Panerai L'Astronomo Luminor 1950 Tourbillon Moon Phases Equation of Time GMT PAM00920. A pontot az i-re, már ami a számlapot illeti, a GMT kijelzés teszi fel – mintha csak egy menő utazós óra lenne!

panerai-lastronomo-luminor-1950-tourbillon-moon-phases-equation-of-time-gmt-ablogtowatch-06.jpg

panerai-lastronomo-luminor-1950-tourbillon-moon-phases-equation-of-time-gmt-watch-06.jpg

A hátlapon elszabadulnak az indulatok: kapunk holdfázis kijelzést éjszaka-nappal kijelzéssel ötvözve. Döbbenetesen néz ki a felfestett csillagokkal – nem lennénk meglepve, ha a csillagok állása is egy adott, a vevő szívének kedves helyszín és időpont állását tükrözné a hátlapon. Rögtön emellett, egész jól álcázva találjuk a 4 napos járástartalék kijelzését, mely apró íven mozog fel-s-alá.

panerai-lastronomo-luminor-1950-tourbillon-moon-phases-equation-of-time-gmt-watch-05.jpg

A fogaskerekek, a hagyományostól az utolsó részletig eltérő hidak és lemezek kavalkádja egészen megdöbbentő látványt eredményeznek – ezt már tényleg nehéz lenne fokozni. Nem csak tudásában, de megjelenésében is letaglóz a Panerai P.2005/GLS szerkezete... és még arra is volt kapacitás (és vakmerőség), hogy a Panerai 100 méteres vízállósággal vértezze fel ezt a legújabb L'Astronomo modellt.

panerai-lastronomo-luminor-1950-tourbillon-moon-phases-equation-of-time-gmt-watch-02.jpg

Egy szó mint száz, a Panerai ismét nagyot alkotott, még akkor is, ha nem ez az első ilyen megjelenésű és kialakítású óra a márkától. Titán tok, gondos megmunkálás és kivitelezés, valamint a polarizált dátumtárcsa és a személyre szabható kijelzések mind-mind egyedibbé teszik ezt a különkiadást. A z Officine Panerai L'Astronomo Luminor 1950 Tourbillon Moon Phases Equation of Time GMT PAM00920 ára, ahogy fentebb említettük, 50 millió forint fölé várható. 

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr2013953250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása