Tuti sikerre ítélve: Megújult Cartier Santos

2018. június 15. - Időmérő

cartier-santos-watch-2018-two-tone-quickswitch-smartlink-bracelet-ablogtowatch-68.jpg

A Cartier Santos a világ első férfi karóráinak egyike, több, mint száz éves dizájn! Nincs "ha" vagy "de" vagy "csak" vagy egyéb apróbetűs rész. A Santost 1904-ben alkotta meg Louis Cartier barátja, az úttörő aviátor Alberto Santos-Dumontnak, aki, férfi karóra addig nem lévén, megunta, hogy a rozoga repülők lezuhanásban való meggátlása közepette még a zsebóráját is keresgélnie kelljen bőrkesztyűs kezével, a szeles, nyitott pilótafülkében.

Ahogy azt már elmondtuk korábban: háborús körülmények között már az 1800-as évek végén előfordult, hogy férfiak zsebórákat szíjaztak a kezükre, ezek azonban izolált és ritka esetek voltak – a nyilvánosságtól és szélesebb körben való elterjedtségtől épp olyan távol voltak, mint a technikai kifinomultságtól.

santos-dumont.jpg

A Cartier néhány évvel később, 1911-ben már piacra is vitte a Santos-t, amely, döbbenet, de megszólalásig hasonlóan nézett ki, mint mai, modern utódjai. Természetesen az anyaghasználat, méretezés, megbízhatóság és tartósság mind-mind rengeteget fejlődtek a svájci luxus óragyártásban az elmúlt 100 évben... De az ikonikus, csavaros, szögletes, mégis lágy íveket sem megvető Santos dizájn egy évszázadon át megmaradt időtlennek, elegánsnak, harciasnak és mégis kifinomultnak.

historical-cartier-santos-from-1916.jpg1916-os Cartier Santos

Ez történik akkor, ha valamit elsőnek terveznek... Nincs viszonyítási alap, nincsenek piaci elvárások, "board meetingek" és részvényesi elvárások. Néhány céltudatos, ritka szakértelemmel megáldott ember van ceruzával a kézben, papírral az asztalon és nagy tervekkel a fejben. Ahogy az autó-, repülőgép- és technikai kütyük gyártásában, úgy az óragyártásban is legtöbbször ez a nyerő recept.

cartier-santos-watch-2018-two-tone-quickswitch-smartlink-bracelet-ablogtowatch-69.jpg

És tényleg. A Santos egy megosztó dizájn, ha másért nem, hát azért, mert nem hasonlít más órákra és más órák sem hasonlítanak rá. Persze, bő 60 évvel később az Audemars Piguet Royal Oak lenyúlta és a birkáknak újként tálalta a csavarozott lünetta ötletét, de a Royal Oak összhatása valójában roppant közel van a Santos-éhoz – mivel utóbbi ihlette, még akkor is, ha ez nincs és soha nem is lesz elismerve (marad helyette a hajóablakos, nem alaptalan, de nem is teljes történet).

Szóval ha kézbe vesszük – ami fontos dolog, hogy ne csak képekről ítélkezzünk –, fel fog tűnni, mennyire más a Santos a többi órához képest. Jó eséllyel keveseknek lesz az első luxusórája egy Santos, pont azért, mert nem igyekszik olyan formavilággal és üzenettel megnyugtatni, mint teszik azt az elterjedtebb, népszerűbb, de következésképp talán kicsit unalmasabb modellek.

cartier-santos-watch-2018-two-tone-quickswitch-smartlink-bracelet-ablogtowatch-62.jpg

Amit az új Santos tud és amit nem tudott – sajnos és szégyenszemre – a kollekció az utóbbi néhány évtizedben felmutatni, az az arányok, a méretek és a megfelelő választék tisztelete. A Santos 100 pofás volt és a "nagyóra-trend" derekán érkezett ennek megfelelően méretes külsővel. Sokáig nem is volt náluk kisebb opció, a színek, anyagok és egyebek variáció pedig extrém kihalt képet mutatott, miközben a Cartier mással volt elfoglalva – nevesül a Calibre de Cartier-vel, a Clé de Cartier-vel illetve egy darabig az "haute horlogerie" ultra-komplikált modellek minden évben történő újabb szuperlatívuszának megtalálásával.

cartier-santos-watch-2018-21.jpg

Az új kollekció azonban két mérettel és megannyi variációval érkezik – szóljanak hát a fanfárok! Medium és Large méretben érkeznek (a Cartier valamiért szereti ruha módra méretezni óráit), ami ezesetben 35,1*41,9mm és 39,8*47,5mm szélesség-magasság kombinációkként érkezik. Persze könnyű azt hinni, hogy a férfi modell csak a Large lehet, de mi azért mindenképp javasoljuk a kisebb méret felpróbálását is.

cartier-santos-watch-2018-two-tone-quickswitch-smartlink-bracelet-ablogtowatch-60.jpgEz a kisebb, Medium verzió. Forrás: aBlogtoWatch.com

Ki mondta ugyanis, hogy egy óra füleinek feltétlen muszáj elterpeszkedni a csukló széléig? Senki.

A Santos, a sportos, strapabíró megjelenés ellenére ugyanis rendkívül jól teljesít az öltönyóra/casual elegant stílusban – úgyhogy a múltkoriban bemutatott Cartier Tank mellett azért talán érdemes egy Medium Santos-t is felpróbálni, csak, hogy nehezebb legyen dönteni ;-D

cartier-santos-watch-2018-two-tone-quickswitch-smartlink-bracelet-selection.jpg

Acél, acél-arany és full-arany verziókban érkezik a Santos, illetve érkezik egy (kettő) csontvázasított, acél tokos (!) modell is, amikről külön cikkben fogunk szólni. A lényeg, hogy anyaghasználattól függetlenül a Santos telis-tele van csodálatos és gazdag részletekkel. A lágyan ívelt tokprofil és fülek, a domború lünetta, a megannyi csavarral dekorált csat, a lágy bőrszíjak, a vastagon felvitt római számok és a 7 órai indexbe rejtett Cartier logó, a kékített mutatók, valamint a könnyű, szerszám nélküli csat méretezés és szíjcsere mind-mind rengeteget hozzátesznek a Santos minőségi, kifinomult érzetéhez. A szerkezet a Cartier saját 1847MC jelölésű automata szerkezete.

cartier-santos-watch-2018-two-tone-quickswitch-smartlink-bracelet-selection_copy.jpg

Egy szó mint száz, a Santos nem csak a Cartier, de az óragyártás egyik legfontosabb kollekciójának kellene, hogy legyen, mert az egyik legelső pilótaóra és egyben egyik első férfi karóra is. Örök helye van az óragyártásban ezekért, és azért, mert az elmúlt 100 év alatt bebizonyította, hogy soha nem fog kimenni a divatból. Érdemes kézre venni, mert tényleg úgy fog igazán magával ragadni ez a száz éve egy légi kalandornak készített, igazi Cartier dizájn. 

A bejegyzés trackback címe:

https://oras.blog.hu/api/trackback/id/tr2914047808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása